Kahramanmaraş Tarım Fuarı açıldı

Kahramanmaraş'ta bu yıl beşincisi gerçekleştirilen Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nın açılışı yapıldı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın iş birliğiyle düzenlenen fuar, Kahramanmaraş Fuar Merkezi'nde kapılarını ziyaretçilere açtı.


Kahramanmaraş Tarım Fuarı açıldı

Fuarın açılış konuşmasını Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun yaptı. Zabun, tarım ve gıda sektörünün önemine değindi. Zabun, “Ülkemizde 6 milyon insanımızın geçim kaynağı olan tarım sektörü, hem ülkemizde hem de dünyada insan nüfusunun hızla artmasıyla stratejik bir üretim alanı olmaya başlamıştır. Yapılan öngörüler, 2050 yılına kadar sadece dünya nüfusunun doyurulabilmesi için tarımsal üretimin %70 oranında artması, gelişmekte olan ülkelerde ise bu oranın %100 seviyesine çıkması gerektiğini belirtmektedir.

Kahramanmaraş tarım fuarımız da Akdeniz’de ve Anadolu’da tarım ve hayvancılığın parlayan yıldızı olarak sektörün en önemli buluşmalarından birisi haline gelmiştir.

Yaklaşık 5 milyar liralık tarımsal üretime sahip olan Kahramanmaraş, üretimdeki etkinliğini, markalaşma sürecini, paketleme yatırımlarını ve pazarlama ağlarını mutlaka geliştirmek, modern uygulamaları hayata geçirmek zorundadır.   

İklimi ve coğrafyası ile verimli ovaları sayesinde her türlü ürünün rahatlıkla yetiştiği Kahramanmaraş’ın; tarımsal üretiminin endüstrileşmesi, inovasyon ve teknoloji ile tarımsal pazarlarını ve ihracatını geliştirmesi gerekmektedir. Buradan hareketle; tarım fuarları, üretici ve tüketicinin bir araya geldiği alanlar olmakla birlikte sektörün ihracat pazarlarına ulaşmasında çok önemli bir aracı görev üstlenmektedir.

Bugün açılışını yapmakta olduğumuz, 5. Kahramanmaraş tarım fuarı, ilimizde tarımsal dönüşümün sağlanması, yeni pazarlar ve yeni kurumsal müşterilere ulaşılması bakımından çok önemli fırsatları beraberinde getirmektedir.” dedi. 

Vali Yardımcısı Erol Özkan, açılış töreninde yaptığı konuşmada, tarımın itici gücü olmadan sanayinin tek başına bir ülkeyi zenginleştirip kalkındırmasının çok zor olduğunu söyledi.

Dünyanın kalkınmış 20 ülkesine bakıldığında, bu ülkelerden 16'sının tarım ve hayvancılıkta da ileri olduğunun görüldüğünü aktaran Özkan, "Tarımın stratejik önemi giderek artıyor. Bu açıdan Kahramanmaraş ülkemizdeki örnek illerden bir tanesi. Tarımda yarattığı katma değeri sanayiye aktarabilmiş. Tarım ve sanayisini uyumlu şekilde işletebilen ender illerimizden bir tanesi. Tarımda önemli olan ucuz ve kaliteli üretebilmek, dünya pazarlarında üretimimizi pazarlayabilmek. Bunun için de tarımda geleneksel yöntemlerin yanında mutlaka teknoloji ve bilimi de kullanmak gerekiyor." dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanvekili Arif Şen ise kentin tarımsal ürün çeşitliliği bakımından zengin olduğunu dile getirerek, belediye olarak üretime dayalı bir ekonomi sistemini benimsediklerini anlattı. Tarımsal sulama ve altyapı projelerine destek verdiklerini aktaran Şen, şöyle devam etti: "Yaklaşık 33 bin metre sulama kanalı yapılarak, 24 bin dekar arazi sulama sistemine kavuşturulmuştur. 211 bin metre sulama borusu yardımı yapılarak, belediye ve vatandaş iş birliğiyle yaklaşık 70 bin dekar alan kapalı sulama sistemine kavuşturulmuştur. Oluşturulan ve oluşturulacak olan altyapıyla su kaynaklarının etkin kullanılmasının sağlanmasını, yeni sulama sahalarının oluşturulmasıyla mevcut rekolte değerlerinin artırılmasını, bu sayede hem üreticilerimizin gelirinde artış sağlanmasını hem de şehrimizin üretim ekonomisinin büyümesini hedefliyoruz. "

Şen, çiftçilere zeytin, ceviz ve elma fidanı olmak üzere toplam 855 bin fidan dağıttıklarını da sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Özkan, Şen, İl Tarım ve Orman Müdürü Yardımcısı Mehmet Kocabaş ile Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun açılış kurdelesini kesti. Daha sonra Özkan ve beraberindekiler fuarı gezdi.