KSÜ, Kore Kültür Günü etkinliklerine ev sahipliği yaptı

Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) Büyükelçiliği Kore Kültür Merkezi ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi işbirliğiyle “Kore Kültür Günü” etkinlikleri düzenlendi.


KSÜ, Kore Kültür Günü etkinliklerine ev sahipliği yaptı

Kore Kültür Günü etkinlikleri KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilen Kore yapımı ‘Ode To My Father’ isimli film gösterimi ile başladı. Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda devam eden etkinlikler kapsamında Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı ve Kore Kültür Merkezi Müdürü Dong Woo Cho “Kore-Türkiye İlişkileri” konulu seminer verdi.

Kore Savaşı'ndan sonra iki ülke arasında büyük bir dostluğun başladığını ifade eden Dong Who Cho, "Bildiğiniz gibi Kore ve Türkiye, Kore Savaşı'nda beraber savaştı. Biz onun için Kore'de Türkiye'ye 'Kan kardeş ülke' diyoruz. Bir de Ayla filminin, Ayla ile Süleyman komutan arasındaki sevginin kan kardeşliğini çok iyi yansıtan hikâye olduğunu biliyoruz. Biz Kore'de sadece Türkiye'ye kan kardeş ülke olduğunu söylüyoruz. Onun için Kore'de Türkiye'nin yeri çok farklı. Gerçekten Koreliler olarak Türkleri çok seviyoruz ve kardeşliğini hiç unutmuyoruz. Savaşta Kore'ye gelen Türk askerleri gerçekten kahramanca savaşmıştı ve Korelilere çok yardım etmişti. Bunu Kore savaşını yaşamış olan yaşlı olanlar daha iyi biliyor ama Kore'deki gençler de onlardan öğreniyor ve gençler Türkiye'nin kardeş ülke olduğunu biliyorlar" diye konuştu.

Cho, 1960’ta fakir ülkeler arasında yer alan Kore’nin dünyanın 10’uncu büyük ekonomisi olma serüvenini katılımcılarla paylaştı. Kore’nin eğitime verdiği önemin altını çizen Cho, Kore’de lisans ve lisansüstü eğitim olanakları ve yabancı öğrencilere verilen destekler hakkında bilgiler verdi.

Daha sonra ise Kore Kültür Merkezi Kültürel Etkinlikler Uzmanı Yoon Seo Han Korece tanıtım semineri verdi.  ‘Hangıl’ adı verilen 24 harften oluşan Kore alfabesini katılımcılara tanıtan Han, Kore dilinin genel özelliklerine ilişkin bilgilendirme sunumu yaptı.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Taner Okumuş, Genel Sekreter Doç. Dr. Fatih Tiyek, personel ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen Cahit Zarifoğlu Konferans Salonundaki etkinliklerin son bölümünde ise katılımcılar Kore'nin geleneksel kıyafetlerini giyerek fotoğraf çektirdiler.

Rektör Can etkinlikler öncesinde Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı Dong Woo Cho ve eşini Rektörlük Makamında ağırlayarak bir süre görüştü. Görüşme kapsamında Kore üniversiteleri ve üniversitemiz arasında gerçekleştirilebilecek potansiyel işbirliği konuları ele alındı.

Kore Kültür Günü’nün son etkinliği ise Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Koreli profesyonel sanatçılar tarafından gerçekleştirilen Kore geleneksel müzik ve dans gösterisi Kahramanmaraşlıların büyük beğenisini topladı.

Gösterinin sonunda Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ve üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can tarafından sanatçılara çiçek takdim edildi.

Dong Woo Cho da gecenin onur konukları olan Kore Gazileri'nden Veli Gülnar'ın elini öpüp hediye verdi.  Salonun tıklım tıklım dolmasına hem şaşırdığını hem de çok sevindiğini belirten Cho, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesine, Kore gazilerine ve Kahramanmaraşlılara misafirperverliğinden dolayı şükranlarını sundu.