Hadi Herkes Check-Up’a

Hadi Herkes Check-Up'a

Sağlık bakanlığının planlaması doğrultusunda, Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü, vatandaşlarımızın özellikle kanser, şeker ve kanser gibi hastalıklardan korunması için çalışmalarını büyük bir titizlikle yürütüyor.

20 Eylül 2018 - 04:09

Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Ali Nuri Öksüz, Mimar Sinan Aile Sağlığı Merkezinde halk sağlığının önemine vurgu yapan bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Gelişen dünyada ve gelişen ülkemizde hastalık yüklerinin de değiştiğinin altını çizen Öksüz:  Eskiden çok sık gördüğümüz enfeksiyon hastalıkları, buna benzer hastalıklar artık ulusal aşı programımızla daha az görülmekte ve sıklığı azalmış durumdadır. Ancak çağımızın ve vatandaşlarımızın hayat şartlarının getirdiği hareketsiz yaşam ve beslenme hastalıkları gibi neden sebep olduğu kronik hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bunlar, obezite, şeker hastalığı, bazı kronik hastalıklar, kalp hasatlıkları ve kanser vakaları daha da artmış bulunmaktadır. 2016 TÜİK verilerine baktığımız zaman ilk sırada görülen hastalıklar kalp ve damar hastalıklarının yüzde 39 oranında olduğunu bilmekteyiz. Ardından yüzde 19 oranında kanser vakaları gelmektedir. Daha sonrada solunum hastalıkları yüzde 11 oranında yurdumuzda görülmektedir. Keza yaşam standartları, beslenme, davranış alışkanlıkları ve sporla bağlantılı olduğunu düşündüğümüz ve daha az hareketsiz yaşamla şeker hastalığı son zamanlarda artmıştır. Tip1 şeker hastalığı görülme oranı her yıl yüzde 3 oranında artmakta ve bunun yüzde 5’ini okul öncesi ve okul çağı çocukları oluşturmaktadır, Tip2 diyabette son 15 yılda yüzde 50 oranında arttığını görmekteyiz.  Bunlarda fastfood, daha hamurlu ve şekerli yiyeceklerin tüketilmesi önemli rol oynamaktadır” açıklamalarında bulundu.

 

“ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR”

Kronik hastalıkları önlememiz ve bunların yaşamımıza getirdiği işlevselliğin bozulması ile ilgili unsurlardan kurtulmak mümkündür diyen Öksüz: “ Bu hastalıkların erken teşhisi bizim için önemlidir. Sağlık bakanlığımızın planlaması doğrultusunda bizde Kahramanmaraş il sağlık müdürlüğü olarak, burada vatandaşlarımızı check-up yaptırmaya davet ediyoruz. Basit bir EKG çektiriyoruz. Kan tahlilleri, hormon tahlilleri aldırıyoruz. Bu sayede önlenebilir önlem nedenleri olan, obezite, şeker, kanser türleri gibi hastalıklara erken tanı koyup ve bu hastalıklardan kurtulmanın yolarına bakmamız gerekiyor.  Bütün sağlık merkezlerinde taramalarımız ücretsiz bir şekilde yapılmaktadır. Ayrıca bizim kanser tarama merkezlerimizde de ücretsiz olarak vatandaşlarımıza hizmet vermekteyiz. Erken teşhis hayat kurtarır” ifadelerini kullanarak sözlerine son verdi.

HABER-FOTO: MERT POLAT

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Türkoğlu'nda Meydana Gelen Silahlı Kavga Sonucu 1 Kişi Hayatını Kaybetti, 7 Kişi Yaralandı
Türkoğlu'nda Meydana Gelen Silahlı Kavga Sonucu 1 Kişi Hayatını...