Hakem Heyetlerine başvuru kolaylığı!

Hakem Heyetlerine başvuru kolaylığı!

Tüketici hakem heyetlerinin nüfus yoğunluğu, başvuru sayıları gibi hususlar göz önünde bulundurularak hakem heyetleri birleştirildi. Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar yeni sistemi anlattı.

29 Temmuz 2018 - 05:28

Tüketicilerin başvurularının daha hızlı bir şekilde sonuçlanabilmesi amacı ile tüketici hakem heyeti Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyumlu hale getirildi. Kahramanmaraş'ta ise 3 ilçe Onikişubat'a, 6 İlçe ise Dulkadiroğlu'na bağlandı.

Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar, “Tüketiciler ile satıcı ve sağlayıcılar arasında çıkan uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla, 1995 yılında her il ve ilçe merkezinde en az bir tüketici hakem heyeti kurulmuş ve geçen 23 yıllık sürede tüketici hakem heyetleri, tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması amacıyla önemli bir görev üstlenmişlerdir. Bakanlığımız, bu 23 yıllık süre boyunca il merkezlerinde ve yeterlilik şartları yönetmelikle belirlenen ilçe merkezlerinde en az bir tüketici hakem heyeti olacak şekilde teşkilatlanmış ve bugün itibariyle 81’i ilde ve 921’i ilçede olmak üzere toplam 1011 tüketici hakem heyeti faaliyet göstermektedir. Tüketici Hakem heyeti başkanlıkları oluşturulurken başvuru sayısının, nüfus yoğunluğunun, coğrafi şartların ve benzeri hususların dikkate alınması öngörülmüştür.''

Tüketici bilinciyle aynı oranda tüketici hakem heyetlerinin başvuru sayılarında yıllar itibariyle artış yaşanmış olduğundan bahseden Uçar, ''2012 yılında 446.054, 2013 yılında 833.854, 2014 yılında 5.445.308, 2015 yılında 3.118.842 adet başvuru gerçekleşmiştir. 2014 ve 2015 yıllarında tüketici hakem heyetlerine yapılan başvuruların dikkate değer şekilde armasının nedeni; bankaların kredi kullanan tüketicilerden haksız olarak aldığı dosya masraflarına ilişkin başvurulardan kaynaklanmaktadır. Bu başvuruların hakem heyetlerince sonuçlandırılmasıyla beraber başvuru sayıları 2016 yılından itibaren azalmaya başlamış ve 2016 yılında 1.408.390, 2017 yılında 590.736, 2018 yılının ilk altı ayında ise yaklaşık 272.933 adet başvuru olarak gerçekleşmiştir. Özellikle bakanlığımız, 2012 ile 2017 yılları arasında, tüketici hakem heyetlerinin personel ve teçhizatı konusunda kapasitesinin üzerinde bir performans sergileyerek çalışmış ve tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması misyonunu başarıyla yerine getirmiştir. Bu bağlamda, tüketici hakem heyetlerinin performansını arttırmak amacıyla Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) yenilenmiş ve tüketici hakem heyetlerinin iş ve işlemleri daha hızlı bir şekilde yürütülmesi sağlanmıştır'' dedi.

Bugün itibariyle gelinen noktada tüketici hakem heyetlerinin gerek teknolojinin vermiş olduğu avantajlarla gerekse faaliyetlerini daha kurumsal bir yapı adı altında sürdürebilmesi açısından tüketici hakem heyetlerinin yeniden yapılandırılması ihtiyacı ortaya çıktığını belirten Ahmet Uçar, ''2018 yılının Ocak ayından itibaren tüketici hakem heyetlerinin yeniden yapılanması konusunda yapılan çalışmalar tamamlanmış ve bu doğrultuda 01 Ağustos 2018 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde yeniden yapılanmaya gidilmiştir. Böylece bu yeni yapılanmayla beraber tüketicilerin başvuruları daha hızlı bir şekilde sonuçlanabilecek ve bu yapılanmayla tüketici hakem heyetleri, ülkemizde 24 Haziran 2018 tarihli seçimle beraber yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyumlu hale getirilmesi amaçlanmıştır'' dedi.

Uçar sözlerine şöyle devam etti; ''81’i ilde ve 921’i ilçede olmak üzere toplam 1011 tüketici hakem heyetinin sayısı azaltılarak 01 Ağustos 2018 tarihinden itibaren (bu tarih de dâhil olmak üzere), 81’i il ve 127’si ilçe merkezinde olmak üzere toplam 211 tüketici hakem heyeti, tüketici uyuşmazlıklarını karara bağlama konusunda yetkilendirilmiştir. Böylece başvuru sayısı az olan ilçelerdeki tüketici hakem heyetleri kapatılmış ve yerine bu ilçelere yakın olan il/ilçelerdeki tüketici hakem heyetleri yetkili kılınmıştır.  Kahramanmaraş ilinde daha önce faaliyette bulunan 1 il tüketici hakem heyeti, 11 ilçe tüketici hakem heyeti olmak üzere toplam 12 tüketici hakem heyeti sayısı, yeni yapılanmayla beraber tüketici hakem heyeti sayısı,  1 il tüketici hakem heyeti ile 2 ilçe tüketici hakem heyeti olmak üzere 3 tüketici hakem heyeti olarak yeniden yapılandırılmıştır.''

Yeni yapılanma ile daha önce ilçe kaymakamlıklarında faaliyetini sürdüren Afşin, Çağlayancerit, Ekinözü, Elbistan, Pazarcık ve Nurhak kaymakamlıklarındaki ilçe tüketici hakem heyetleri Dulkadiroğlu Kaymakamlığı bünyesindeki Dulkadiroğlu İlçe Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığına; Andırın, Göksun ve Türkoğlu kaymakamlıklarındaki ilçe tüketici hakem heyetleri ise Onikişubat Kaymakamlığı bünyesindeki Onikişubat İlçe Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığına bağlandı.

Bu bağlanma ile ilgili olarak Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar şöyle konuştu, ''Böylece vatandaşlarımız, 4.570,00 Türk Lirası altındaki uyuşmazlıklar için ikametinin bulunduğu yerdeki en yakın kaymakamlığa veya ürün satın aldığı firmanın bulunduğu yerdeki en yakın kaymakamlığa giderek ilçe tüketici hakem heyetine başvurmaları gerekir. Eğer uyuşmazlık bedeli 4.570,00 Türk Lirası ile 6.860,00 Türk Lirası arasındaysa ikameti bulunan ildeki il tüketici hakem heyetine başvurularını yapacaklardır. Uyuşmazlık miktarı 6.860,00 Türk Lirası ve üzerindeyse vatandaşlarımız ikametinin bulunduğu yerdeki Tüketici mahkemesine veya tüketici mahkemesi sıfatıyla çalışan asliye hukuk mahkemelerine başvurularını yapması gerekmektedir.Yapılan yeni düzenlemenin tüketici hakem heyetlerinde daha hızlı ihtisaslaşmaya gidilebilmesi, tüketici hakem heyetleri arasındaki oluşan koordinasyon eksikliklerinin giderilmesi ve tüketici mevzuatına hâkim raportörlerin görevlendirilmesi açısından önemli olduğu kanaatindeyiz. Ayrıca gerek bilgisayar, yazıcı, tarayıcı gibi teçhizata yapılan ödemelerin gerekse hakem heyeti üyelerine ödenen huzur hakkı ücretleri ödemelerinde kayda değer bir tasarrufun sağlanacağı hedeflenmektedir.''

Uçar, ''Son bir söz olarak; bizler, İl müdürlüğümüz ve Tüketici Hakem Heyetlerimizle birlikte milletimize hizmet etmenin mutluluğunu ve memnuniyetini yaşıyoruz. Bizler adı üstünde hakem heyetleri olarak satıcı ve tüketici arasında adeta köprü oluyoruz, hakemlik görevi icra ediyoruz, mahkemelerimizin yükünü hafifletiyoruz. Sorumluluğumuzun farkındayız. Adaletin yerini bulması ve mağduriyetlerin yaşanmaması için çok hassas bir şekilde çalışıyoruz. . Sizin şahsınızda tüm basın mensuplarımıza teşekkür ediyor, selam, sevgi ve saygılar sunuyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum'' ifadeleri ile sözlerini tamamladı. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak