Halk sağlığı kanser haftası için kolları sıvadı

Halk sağlığı kanser haftası için kolları sıvadı

Sağlık alanında insanları bilgilendirici ve bilinçlendirici faaliyetler yürüten Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle çalışmalarını hızlandırdı.

04 Nisan 2017 - 13:17

Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü, her yıl olduğu gibi bu sene de 1-7 Nisan Haftasını  etkin, verimli ve halka ulaşabilecek faaliyetlerle eğitim, sağlık ve diğer ilgili kurumlarla işbirliği yaparak Maraş halkına yönelik eğitim programları ve kanserden korunma ve erken tanı erken tanı ile önlenebilir meme, serviks ve bağırsak kanseri taramaları konularında bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yürütüyor.

Kanseri, vücuttaki hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile karakterize bir hastalık olarak tanımlayan Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Yener, “Kanser günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi olup, sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle de önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında ilk sırayı alan kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. Kanser kişinin yaşam süresini önemli ölçüde kısaltır ve yaşam kalitesini olumsuz etkiler” dedi.

Sigara, radyasyon, kimyasal maddeler, hormonal nedenler, radyasyon, bağışıklık bozuklukları ve genetik nedenlerin kanserin oluşumunda rol oynadığına dikkat çeken Yener, şöyle konuştu: “Günümüzde tedavisi mümkün olan meme, rahim ağzı kanseri ve bağırsak kanserleri sadece şikâyeti olan kişilere değil, sağlıklı kişilere de yapılan muayene ve tarama testleri ile erken teşhis konulabilmesi bakımından önem kazanmaktadır. Meme kanseri; birinci derece akrabalarında meme kanseri öyküsü olanlarda daha fazla görünür. Başta emzirmek olmak üzere, fazla kilolardan kurtulmak, alkol ve sigaradan uzak durmak düzenli spor yapmak meme kanserine yakalanma riskini azaltır. Meme kanseri erken dönemde tespit edilebilen kanser türlerinden biridir. Bu dönemdeki tespit durumunda meme kanserinin iyileşme şansı yüzde 95’dir.”

 Meme kanserinin erken tanısı için düzenli klinik meme muayenesi ve 40 yaşın üzerinde hekim kontrolünde 2 yılda bir mamografi çekimi gerektiğini bildiren Halk Sağlığı Müdürü Yener, şu açıklamalarda bulundu: “40-69 yaş arası kadınlar KETEM’de mamografi çektirebilirler. Erken tanı ile büyük oranda tedavi edilebilen bir diğer kanser türü de rahim ağzı (serviks) kanseridir. HPV testi ile serviks kanseri 10-15 yıl öncesinden yakalanabilmektedir. 5 yılda bir yapılan HPV testi rahim ağzı kanserinden korunmak için en iyi yöntemidir. 30-65 yaş arası kadınlar KETEM’de pap-semar testi HPV-DNA yaptırabilirler. Kolorektal kanser (bağırsak kanseri) kalın bağırsağın kanseridir. Kalın bağırsağın (kolon ve rektum bölümü) polip ve kanserleri çoğu kez iyice büyüyene kadar belirti vermezler. Ancak tarama programları ile erken dönemde kanserleri saptamak ve tedavi etmek mümkündür. 50-70 yaş arası kadın erkek herkes KETEM’de dışkıda gizli kan testi yaptırabilirler.”

Kanserden korunmak için ilimizde il merkezinde ve Elbistan ilçesinde Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’ne başvurmak gerektiğine işaret eden Yener, “Merkezlerimizde; Meme, serviks ve kolorektal kanserlerine yönelik  muayene ve tetkikler, kanser taramaları ücretsiz yapılmaktadır. Sağlıklı kişilerde düzenli bir şekilde taramalarını yaptırmak üzere bu merkezlere başvurabilirler. Merkezlerimize ulaşım imkânı olsun olmasın, uzak ve yakın köy, kasaba, ilçe merkezlerimizden tarama için oluşturulan grupları ücretsiz taşıyoruz” şeklinde konuştu.

Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Yener, kanserden korunmak için şu önerilerde bulundu: “Sigara ve alkolden uzak durmak. Sigara ve alkol tüketimi ağız, gırtlak, boğaz ve yemek borusu kanseri riskini arttırmaktadır. Düzenli ve dengeli beslenmenin kanseri yüzde 70 oranında etkilediği yapılan çalışmalar da görülmüştür. Obezite birçok kanser türüyle ilişkilidir. Bu nedenle düzenli beslenme ve fiziksel aktiviteye önem vermeye dikkat edilmelidir. Öğün atlamamalıyız. Taze ve mevsimine uygun sebze, meyve tüketilmeli. Kabuğu ile yenebilen meyvelerin kabuklu tüketilmesi posa tüketiminin artmasını sağlar. Kurubaklagiller ve tahıllar da posadan zengindir. Posadan zengin beslenmek yağ tüketimini azaltmak kolon kanserine karşı koruyucu bir önlemdir. Yağlı beslenmenin kalp-damar hastalıklarına olan zararı biliniyor, sadece onunla sınırlı olduğu sanılıyor ancak fazla yağlı beslenmek meme, kolon veya prostat kanseri gibi birçok kanser türünü tetiklemektedir. Ayrıca tuzun fazla tüketilmesi mide kanseri riskini arttırmaktadır. Radyasyondan ve zararlı güneş ışınlarından korunmak gerekmektedir. En önemlisi de stresten uzak durmaktır.”

Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün farkındalık eğitimlerine önem verdiğini belirten Yener, şunları söyledi: “Farkındalık, halkımız için yapabilecek bir şeyler olduğunu bilip elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışmaktır. Farkındalık, insanları uyandırmak ve uyarmaktır. Yaptıklarımızın insanlar üzerinde bir etkisi olduğuna inanmaktır.  İnsanları hayat kurtaracak taramalara teşvik etmek, erken teşhisin önemini anlatmak, sesimizi duyurmak. İnsanlara vücutlarında kansere özgü herhangi bir belirti göründüğünde hemen doktora gitmesi gerektiğini belirtmektir. Tüm bunları yazarak, eğiterek ve halkımıza duyurarak yanlış bilinenleri doğrularla değiştirmektir farkındalık. Kontrolü elimizde olan şeyler hakkında harekete geçmektir. Farkındalık, büyük değişimlerin başlangıcıdır.” 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi