Hırsızlıkla ilgili doğru bilinen yanlışlar

Hırsızlıkla ilgili doğru bilinen yanlışlar

Şehir dışından gelerek Kahramanmaraş’ta hırsızlık yapan Altın Kızlar lakaplı çetenin emniyet tarafından çökertilmesinin ardından, akıllara hırsızlık olayları ilgili doğru bilenen yanlışlar geldi.

04 Ocak 2017 - 07:46

2011 yılında yılın insan hakları ödülü alan, 2012 yılında bıçak taşıyanlara ceza kesilmesi ve 2013 yılında film gibi cinayetleri çözen, 2014 hırsızlık çetesi çökerten, 2015 yılında dolandırıcılığa göz açtırmayan, 2016 yılında FETÖ operasyonları ve sayısız başarı elde eden Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü, yeni başarılara imza atmaya devam ediyor.

Hırsızlık büro amirliğinin önceki gün yakaladığı hırsızlık şebekesi ise hırsızlık olaylarını hakkında doğru bilinen yanlışları gözler önüne serdi. 

 

OLAY

Karamanlı Mahallesi'nde öğleden sonra bir apartmanın giriş katındaki eve giren hırsızlar, ziynet eşyalarını çalarak kaçtı. İhbar üzerine harekete geçen Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, görgü tanıklarının ifadesinden yola çıkarak, hırsızları yan sokakta yakaladı. Gözaltına alınan 31 yaşındaki Sevgi T. ile 19 yaşındaki Ceylan G.'nin üzerlerinde yapılan aramada, evden çaldıkları 2 altın yüzük ile 1 altın kolye ele geçirildi.Sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen şüphelilerin Osmaniye'de Altın kızlar' olarak tanınan gezici hırsızlık şebekesinin üyeleri olduğu saptandı.

Polis ayrıca, 3 ayrı kapkaç olayını karışan ve hakkında kesinleşmiş 8 yıl hapis cezası bulunan Mehmet Ç.'yi de yakaladı. Hırsızlık suçundan da arandığı saptanan Mehmet Ç.'nin üzerinden de çalıntı cep telefonu çıktı.

Şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilecek.

 

HIRSIZLIK OLAYLARI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİ

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) internet sitesinde yayınlanan bilgi metninde, demir parmaklık, panjur gibi mekanik önlemlerin hırsızları durdurmaya yetmeyeceği, en yüksek güvenlik oranına ulaşmak için alarm sistemi kullanılması gerektiği vurgulandı.

Suç ve suçlaya yönelik çağın önlemlerini alan Kahramanmaraş Emniyeti, hırsızlık olayları için ise uyarıda bulundu. Ekipler, 3 yıldan bu yana yoğun olarak ithal hırsızların yaptığı olayları çözüme kavuşturuyor. Her yıol onlarca hırsızlık olayının yaşandığı kentte ise emniyetin olayları çözme oranı yüzde 95’lere kadar çıkıyor. 3 ekip ile 7/24 çalışan dedektifler, suça ve suçluya göz açtırmıyor.   

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından yayınlanan, mekanların güvenliği için alınması gereken tedbirlere ilişkin bilgilendirme metnine göre, kolayca erişilebilen pencere, balkon veya çekme kapıların bulunduğu mekanlarda, demir parmaklık veya panjur gibi mekanik yöntemlerin alarm sistemi ile desteklenmesi gerekiyor.

EGM’nin internet sitesinde yer alan bilgi metninde, “Mekanik tedbirlerin yanında alarm tertibatı da taktırmanız gerekmektedir. Alarm sisteminin çalışmasının dışarıdan da algılanacak biçimde siren veya lamba ile belirgin hale getirilmesi işlevinin daha fazla olmasını sağlar” ifadelerine yer verildi.

 

PEK ÇOK ÖNLEM YETERLİ KORUMA SAĞLAMIYOR

Hırsızlıkla ilgili kulaktan dolma ve yanlış bilgilerle alınan yetersiz önlemlerin kötü niyetli kişilere adeta davetiye çıkardığını söyleyen

Hırsızlıkla ilgili en yaygın yanlışlardan birinin daire kapıları ile ilgili olduğuna dikkat çeken emniyet yetkililerişu bilgileri verdi: “Kapının kalınlığının sağlamlığının bir göstergesi olduğuna inanılır. Ancak unutulmaması gerekir ki tüm kapılar açılmak üzere tasarlanmıştır. Nasıl ki kapıda kaldığınızda çağırdığınız çilingir birkaç dakika içinde kapıyı kolayca açabiliyorsa, kötü niyetli kişilerin de kapıyı açabilme ihtimali her zaman söz konusudur.”

 

GÜVENLİK GÖREVLİSİ VE KAMERA ANCAK CAYDIRICI OLABİLİR

Site türü konutlarda görev yapmakta olan güvenlik görevlilerinin ve kameraların da caydırıcılık açısından önemli olduğunu vurgulayan emniyet yetkilileri, “Ancak bu hırsızdan yüksek oranda korunacağınız anlamına gelmez. Site girişlerindeki güvenlik görevlilerinin içeri giren herkesi tanıması mümkün değildir. Özellikle gün içinde çok sayıda insanın girip çıktığı binalarda kimin hırsız, kimin misafir olduğunu ayırt etmek oldukça zordur. Bu nedenle, sitelerde de çok sayıda hırsızlık olayı görülüyor. Ayrıca, sitede çeşitli bölgelere yerleştirilen güvenlik kameraları sadece olay olduktan sonra tespit işlemleri için işe yarar, olayı önlemez. Kamera hırsızlık olaylarını önleyici bir etken değildir. Dolayısıyla bu da tek başına güvenlik için yeterli olmaz” dedi.

Emniyet yetkilileri  ‘Konut sigortam var, önlem almama gerek yok’ yaklaşımının da doğru bilinen yanlışlar arasında yer aldığını vurgulayarak sözlerini şöyle devam etti: “Konut sigortası ancak hırsızlık sonrasında zararı karşılar, hırsızlığı engellemez. Üstelik evde yaşayanların canını da korumaya almaz. Sigorta ve alarm sistemi birbirinin alternatifi değil, tamamlayıcısıdır. Güvenlik sistemlerinin yüksek abonelik bedeli gerektirdiği de uzun yıllar öncesinde kalan bir başka yanlış bilgi. Günümüzde hırsızlık, yangın, su baskını, panik butonu gibi komple çözüm sunan alarm sistemlerine çok uygun fiyatlarla sahip olmak mümkün.”

 

HIRSIZLIKLA İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Yanlış: Demir parmaklık, panjur, kırılmaz cam beni hırsızlardan korur.

Doğru: Emniyet Genel Müdürlüğü’nün de belirttiği gibi, bu tür mekanik önlemler hırsızları ancak yavaşlatır. Mekanik önlemlerin yeterli olabilmesi için alarm sistemi ile desteklenmeleri gerekir.

Yanlış: Oturduğum sitenin girişinde güvenlik görevlisi var, eve hırsız girmesi imkansız.

Doğru: Güvenlik görevlisi caydırıcı bir unsur olsa da içeri giren herkesi tanımak mümkün olamayacağı için kötü niyetli kişileri engellemek oldukça zordur.

Yanlış: Bizim evin kapısı kasa gibi sapasağlam.

Doğru: Tüm kapılar açılmak üzere tasarlanmıştır. Kapıda kaldığınızda bir çilingir açıyorsa, bir hırsızın da kapınızı açma ihtimali her zaman vardır.

Yanlış: Benim sigortam var, gerek yok.

Doğru: Sigorta ancak hırsızlık sonrası zararlarınızı karşılar, hırsızlığı engellemez, üstelik canınızı korumaya almaz. Sigorta ve alarm birbirinin tamamlayıcısıdır, alternatifi değil. Yanlış: Güvenlik sistemleri pahalıdır.

Doğru: Hayır değildir. Abonelik sistemlerine artık yüksek bedeller ödenmiyor.

Yanlış: Ben 10’uncu katta oturuyorum, buraya hırsız çıkamaz.

Doğru: Türkiye’de yaşanan hırsızlık olaylarının yüzde 80’i kapıdan izinsiz girişler şeklinde gerçekleşmektedir. Hırsızlar, tırmanamayacakları kadar yüksek mekanlara kapıyı ya da kilidi kırarak girebilmektedir.

Yanlış: Evde her zaman birisi oluyor, ev hiç boş kalmıyor.

Doğru: Türkiye’deki hırsızlık girişimlerinin önemli bir kısmı hane halkı evdeyken gerçekleşmektedir.

Yanlış: Evde değerli bir şeyimiz yok.

Doğru: Hırsızlar içeride değerli eşya olup olmayacağını bilemeyecekleri için, bulmak amacıyla tüm evi altüst edebilirler. Araştırmalar, hırsızlık kurbanı olanların önemli travmalar yaşadığını ve yüzde 80’inin evden taşındığını ortaya koyuyor.

Yanlış: Evde kasamız var.

Doğru: Kasanın içinde değerli bir şey olmasa bile, hırsızların kasayı açmayı başardıkları ve hatta onlarca kilo ağırlıktaki kasaları taşıdıkları bilinmektedir.

Yanlış: Camlarda demir parmaklık var.

Doğru: Demir parmaklık iyi bir caydırıcı unsur olsa da hiçbir zaman tek başına yeterli korumayı sağlayamaz. Pek çok hırsızlık olayında kesilen, yerinden sökülen parmaklıklara rastlanmıştır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak