Hızır Gibi Ekip: AFAD

Hızır Gibi Ekip: AFAD

Kahramanmaraş İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, 2013-2017 yılları arasında müdahil olduğu 111 olayda, 195 kişiye yardım elini uzattı.

09 Haziran 2017 - 17:25

AFAD ŞEHRE GÜVEN VERİYOR

Özel eğitimlerden geçen yüzlerce Afet ve Acil Durum (AFAD) ekibi trafik kazası, boğulma, kayıp, mahsur kalma, göçük, deprem ile kimyasal, biyolojik, radyasyon ve nükleer saldırı veya sızıntılara karşı her an tetikte bekliyor. 24 saat esaslı çalışan AFAD ekipleri sadece afet zamanında değil afet öncesi bilgilendirme ve eğitim çalışmalarından tutun da afet sonrası yeni düzen kurulum aşamasına kadar vatandaşların yanında yer alıyorlar. Tam donanımlı kurtarma araç ve gereçleri ile her türlü afet ve acil durumlara karşı her an nöbette bekliyor. Afetle mücadelenin en etkin yolunun bireyden başlayarak tüm toplumun bilinçlendirilmesinden geçtiğine inanan AFAD, “Afete Hazır Kahramanmaraş” sloganı ile bir eğitim seferberliği başlattı. Bu eğitim seferberliği kapsamında 2017 yılı içerisinde yaklaşık 17 bin 600 kişiye eğitim verilirken; 18 bin 333 kişi ile tahliye, yangın ve deprem tatbikatları yapıldı.

MARAŞ’IN AFETSELLİĞİ YÜKSEK

Hâkim olan iklim tipi, fiziki ve coğrafi yapısı nedeniyle her çeşit doğal afetin yaşanabildiği bir yer olan Kahramanmaraş’ta heyelan, kaya düşmesi, çığ düşmesi ve su baskınları gibi afetler sık görülüyor. Heyelan olayları daha çok Elbistan fayına bağlı olarak Ekinözü ilçesinde ve Doğu Anadolu Fayına bağlı olarak Merkez ve Türkoğlu’na bağlı yerleşim birimlerinde görülüyor. Kaya düşmesi olayı il genelinde gözlenirken; Elbistan ve Afşin ilçelerinde su baskınlarına sık rastlanıyor. Aynı zamanda 1’inci derecede tehlikeli deprem bölgesinde yer alan Kahramanmaraş’ta; tarih boyunca Doğu Anadolu Fay Sistemine bağlı fayların ürettiği büyük depremlerin etkisinin görülmesi nedeniyle de AFAD’ın önemi bir kez daha artıyor. Biz de Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi olarak AFAD’ın yapısı, işlevi, görev ve sorumlulukları, sahip olduğu imkânları, gereksinimleri üzerine bir araştırma yaptık.

Afetler noktasında İçişleri Bakanlığı’na bağlı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’na bağlı Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve Başbakanlık’a bağlı Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü kapatılarak 2009 yılında çıkarılan 5902 sayılı yasa ile Başbakanlık’a bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı kuruldu. Böylelikle yetki ve sorumluluklar da tek bir çatı altında toplandı.

Kahramanmaraş İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü de yine 2009 yılından bu yana afetzedelere ve acil durumda kalanlara hizmet veriyor.

AFAD İl Müdürlüğü’nde 5 şube müdürlüğü ve toplam 70 personel bulunuyor. Eğitim Şube Müdürlüğü ve Planlama-Zarar Azaltma Şube Müdürlükleri, afet öncesi bilinçli ve etkili bir hazırlık için bilgilendirme ve eğitim çalışmaları yapıyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi Şube Müdürlüğü’ne bağlı arama ve kurtarma ekipleri, afet sırasında can ve mal kaybını en aza indirmek amacıyla son teknolojiye sahip araç ve gereçleri ile müdahalede bulunuyor. İyileştirme Şube Müdürlüğü afet sonrasında hayatın en hızlı şekilde normalleşmesi adına çalışmalar yürütürken; Yönetim Hizmetleri Şube Müdürlüğü ise kurumun idari ve mali işlerini yürütüyor.

32 TANE DEPREM KAYIT İSTASYONUMUZ VAR

Ülkemizin en büyük ve aktif faylarından biri olan Doğu Anadolu Fayı üzerinde bulunan ilimizde, muhtemel deprem afeti ve zararlarının en aza indirilmesi amacıyla faylarımızdaki sismik hareketlerin takibi için 32 adet Deprem Kayıt İstasyonu bulunuyor. Ayrıca olası büyük bir deprem durumunda iletişim ve teknik arızası durumuna karşı, kesintisiz kayıt yapabilecek, direkt uydu bağlantılı, yeni bir ‘Güçlü Yer Hareketleri İstasyonu (İvme ölçer) Narlı Çiğdemtepe’de yapılarak hizmete alındı. 2016 yılı itibariyle, Deprem Kayıt İstasyonlarının elektrik kesintileri ve çevresel etkilerden daha az etkilenmeleri amacıyla Deprem Dairesi Başkanlığı’nca, istasyonların yedek güç kaynaklarına yüksek standart getiren elektrik pano sistemlerinden Pazarcık Merkez Yatılı YİBO, Pazarcık Narlı ve Andırın Merkez Telekom İstasyonlarına takılarak hizmete açıldı.

7 İLİN HİZMETİNDE LOJİSTİK DEPOSU BULUNUYOR

18 Şubat 2015 tarihinde 20 bin 856 metre kare alan üzerine inşa edilen 2 bin 400 metrekare büyüklüğündeki Kahramanmaraş AFAD Lojistik Deposunun 10’uncu bölge sorumluluk sahası içerisinde bulunan Adana, Osmaniye, Kilis, Gaziantep, Mersin ve Hatay illerine hizmet desteği vermesi planlandı. Kahramanmaraş’ın en çok ihtiyaç duyduğu niteliklere sahip olan depoda; tavan vinci, forklift, otomatik yangın sistemi, jeneratör, trafo ve takip sistemi cihazları da bu alanda ekiplerin kullanımına hazır bekliyor. AFAD Başkanlığımız ile Yüklenici firma arasında yapılan sözleşme hükümleri gereği; ihtiyaç halinde birinci yardım tırının 60 dakika, toplam malzeme ihtiyacının yüzde 40’nın ilk 6 saat içinde ve toplam malzeme ihtiyacının ise 12 saat içinde depodan çıkarılması planlanarak yüklenici firma tarafından taahhüt altına alındı. AFAD Başkanlığı’nca takip sistemi ile konteynerler uydu aracılığı ile izlenebilmekte ve barkot sistemi ile de stok durumu takip edilmektedir.

AFET ÖNCESİNDE DE SONRASINDA DA AFAD VAR!

Afet sırasında etkin rol oynayan Afet ve Acil Durum Yönetimi Şube Müdürlüğü, temel arama kurtarma becerilerinin yanı sıra çeşitli alanlarda uzmanlaşmış olan deneyimli personelleri son derece modern araç ve gereçleri vasıtasıyla afetzedelerin yardımına koşuyor. 2015-2017 yılları arasında müdahale edilen 84 olayda, toplam 437 personel görev alarak; 88 kişiye sağ, 42 kişiye yaralı ve 25 kişiye ölü olarak ulaştı. AFAD ekiplerinin işi sadece arama kurtarma faaliyetlerinden ibaret kalmıyor. İyileştirme Şube Müdürlüğü, afet sonrasında çalışmalarda bulunuyor, vatandaşın normal hayata en hızlı şekilde dönmesi için çalışmalar yapıyor. İyileştirme Şube Müdürlüğü’nün en öneli görevi, afet sonrası evini kaybedenlere yapılan afet evleridir. Bu kapsamda; 2010-2016 yılları arasında, toplam 274 adet afet evi yapılıp hak sahiplerine teslim edildi.

AFETE HAZIR KAHRAMANMARAŞ!

Afetle mücadelenin en etkin yolunun bireyden başlayarak tüm toplumun bilinçlendirilmesinden geçtiğine inanan AFAD, “Afete Hazır Kahramanmaraş” sloganı ile bir eğitim seferberliği başlattı. Bu eğitim seferberliği kapsamında 2017 yılı içerisinde yaklaşık 17 bin 600 kişiye eğitim verilirken; 18 bin 333 kişi ile tahliye, yangın ve deprem tatbikatları yapıldı. Yine Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın “Afete Hazır Okul” Projesi kapsamında 2017 yılı içerisinde ilimizde 25 okulda, 15 bin 027 öğretmen ve öğrenciye eğitim verilerek tahliye, deprem ve yangın tatbikatı gerçekleştirildi. “Afete Hazır Aile”  Projesi kapsamında, il genelinde 806 kişiye “Aile ve Birey Eğitimi” verilip tatbikat yapılırken; ”Afete Hazır İşyeri” Projesi kapsamında 8 sanayi kuruluşunda 645 çalışana acil durum ekipleri eğitimi verildi. İşletme personeliyle “Acil Eylem“ tatbikatları gerçekleştirildi. “Afete Hazır Gençler” Proje kapsamında ise sivil toplum kuruluşlarından KÖGDERKUT Spor Kulübü ve Dakik Öğrenci Kulübü üyelerinden 225 kişiye eğitim verildi.

Toplumumuzda afet bilinci farkındalığı oluşturmak amacıyla yılın tamamına yönelik eğitim programları bulunduran AFAD, Eğitim Şube Müdürlüğü riyasetinde, il merkezinde ve tüm ilçelerde yoğun bir şekilde faaliyetlerine devam ediyor. Ayrıca resmi yada özel kurum ve kuruluşların eğitim taleplerini de karşılayan AFAD, mevcut eğitim faaliyetlerinin yanı sıra, 28 Şubat Sivil Savunma Günü, 1-7 Mart Deprem Haftası ve 12 Kasım Afet Eğitimi Hazırlık Günü gibi özel günlerde farkındalık etkinlikleri düzenleniyor. Bu etkinliklerde, afet anında yapılması gerekenleri anlatan broşürler dağıtılırken; kurum bünyesindeki arama ve kurtarma ekipmanları da tanıtılıyor.

İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezinin (AADY) Şubesi bünyesinde görev yapan 8 personel diksiyon ve çağrı karşılama, Öfke Kontrol, etkili iletişim eğitimleri alarak 112 Acil Çağrı Merkezi’nde Çağrı Yönlendirici olarak 2015 yılı sonu itibariyle 24 saat esasına göre nöbet hizmetlerini sürdürüyor.

 

SEFERBERLİKTE AFAD

Türkiye’de seferberlik ve savaş hali hazırlıklarına yönelik planlama faaliyetleri devam ederken; planlamalar, kurum ve kuruluşlar düzeyinde takip edilerek güncelleme çalışmaları yapılıyor. Milli Savunma Bakanlığı’nca ilimiz trafiğine kayıtlı 307 kara taşıtı, 2 adet iş makinesi ve 2 adet forklift bulunuyor. AFAD, kayıtlı araçların tebliğ iş ve işlemlerinin yanında; Seferberlik ve Savaş Hazırlıkları Koordinasyon Kurulu ile İl Sabotajlara Karşı Koruma Komisyonunun iş ve işlemlerini takip ediyor. Ayrıca Savaş Hasarı Onarım Planları ile ilgili mevzuat çerçevesindeki elektrik tesisleri, içme suyu ve kanalizasyon tesisleri vb planlama faaliyetlerinin ilimizdeki takibini yine AFAD üstleniyor. Kaynak sayım iş ve işlemleri takip edilerek süresi içinde Milli Savunma Bakanlığı’na, AFAD’ca iletiliyor.

AFAD KOORDİNASYON KURULU 12 KİŞİDEN OLUŞUYOR

Kahramanmaraş’ta İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu, 12 kişiden oluşuyor. Bu kurulda; Vali, Garnizon Komutanı, Belediye Başkanı, İl Jandarma Alay Komutanı, İl Emniyet Müdürü, İl Afet ve Acil Durum Müdürü, İl Gençlik ve Spor Müdürü, İl Milli Eğitim Müdürü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü, İl Sağlık Müdürü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü ve Kızılay Şube Başkanı bulunuyor.

KAHRAMANMARAŞ AFET MÜDAHALE PLANI

Afet ve acil durumlara ilişkin müdahale çalışmalarında görev alacak hizmet grupları ve koordinasyon birimlerine ait rolleri ve sorumlulukları tanımlamak; afet öncesi, sırası ve sonrasındaki müdahale planlamasının temel prensiplerini belirlemek amacıyla her şehirde İl Afet Müdahale Planı bulunuyor. Kahramanmaraş Afet Müdahale Planı da 18 Aralık 2014 tarihli ve 2014/1 sayılı İl Koordinasyon Kurulu Kararıyla birlikte AFAD Daire Başkanlığı’na gönderilmiş; AFAD Daire Başkanlığı’nca incelendikten sonra 29 Ağustos 2016 tarihinde onaylanmıştır. İl Afet Müdahale Planının daha sağlıklı yürütülmesi için de 26 farklı hizmet grubunu barındıran, Yerel Düzey Hizmet Grubu Operasyon Planı oluşturulmuştur. Yerel Düzey Hizmet Grubu Operasyon Planı içerisinde ise şu hizmet grupları yer almaktadır: “Haberleşme Hizmet Grubu, Yangın Hizmet Grubu, Arama Ve Kurtarma Hizmet Grubu, Tahliye Yerleştirme ve Planlama Hizmet Grubu, Kimyasal Biyolojik Radyoaktif, Nükleer (KBRN) Hizmet Grubu, Ulaşım Alt Yapı Hizmet Grubu, Güvenlik ve Trafik Hizmet Grubu, Nakliye Hizmet Grubu, Enerji Hizmet Grubu, Sağlık Hizmet Grubu, Hasar Tespit Hizmet Grubu, Alt Yapı Hizmet Grubu, Beslenme Hizmet Grubu, Enkaz Kaldırma Hizmet Grubu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Hizmet Grubu, Barınma Hizmet Grubu, Psiko-sosyal Destek Hizmet Grubu, Defin Hizmet Grubu, Hizmet Grupları Lojistiği Hizmet Grubu, Kaynak Yönetimi Hizmet Grubu, Teknik Destek ve İkmal Hizmet Grubu, Ayni Bağış Depo Yönetimi ve Dağıtım Hizmet Grubu, Bilgi Yönetimi-Değerlendirme ve İzleme Hizmet Grubu, Satın Alma ve Kiralama Hizmet Grubu, Muhasebe-Bütçe ve Mali Raporlama Hizmet Grubu ile Zarar Tespit Hizmet Grubu.”

AFET YÖNETİM VE KARAR DESTEK SİSTEMİ (AYDES)

Bütünleşik afet yönetiminin tüm aşamalarının elektronik ortamda takip edilip yönetilmesine ve karar vericilerin, afet yönetim süreçlerinde ihtiyaç duydukları verileri süratli ve en doğru şekilde elde etmesine imkân sağlamak maksadıyla coğrafi bilgi tabanlı bir yazılım olan AYDES ile afete müdahalenin tüm aşamaların takibi mümkündür. Afet yönetim merkezindeki afet yöneticileri karar aşamasında müdahalede ihtiyaç duyduğu her türlü veri, ekip ve ekipmana ilişkin güncel bilgileri en seri şekilde görecek, her türlü sevk ve idareyi sistem üzerinden yapabilecektir. Kahramanmaraş Afet Müdahale Planı ve ekleri olan 26 Yerel Düzey Hizmet Grubu Planları, coğrafi bilgi tabanlı Afet Yönetim AYDES uygulamaya geçilmiştir. Yerel Düzey Hizmet Grubu Planlarının hazırlanmasından sorumlu olan ana çözüm ortağı kamu kurum ve kuruluşlarından görevlendirilen toplam 52 personele 8 Ekim 2015 ve 15 Ekim 2015 tarihleri arasında AYDES eğitimi verildi.

KAHRAMANMARAŞ AFET BİLGİ SİSTEMİ (KABİS)

Kahramanmaraş Afet Bilgi Sistemi (KABİS); olmuş veya olması muhtemel afetler ile ilgili bilgilerin saklanabilmesi, sorgulanabilmesi, afet süreçlerinin yönetilebilmesi, makro ölçekte tehlike ve risk haritalarının zemin durumu, jeolojik haritalar vb. faktörlerle bütünleşik olarak değerlendirilebilmesini sağlayan uygulama sistemidir. Bu sistem tüm Türkiye çapında çalışacak Afet Bilgi Sistemi projesinin Kahramanmaraş bölümünü oluşturmaktadır. KABİS, afet öncesi risk belirleme, afet sırasında hasarlar ve afet sonrası iyileştirme sürecinde verileri sisteme kayıt ve işleme imkânı sağlamaktadır. Kahramanmaraş Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün hazırladığı Bütünleşik Afet Tehlike Haritasının Oluşturulması Projesi, ulusal boyuta taşınmış, ilimiz pilot il seçilerek bütünleşik afet tehlikeleri haritası projesi Kahramanmaraş’tan ülke genelinde yayılmıştır. Kütle hareketleri türündeki afetlere ait tehlike haritalarının oluşturulmasını tanımlayan kılavuzlar hazırlanarak, ilimizde uygulaması yapılmıştır.

GEÇİCİ BARINMA MERKEZİ İLE İLGİLİ YAPILAN ÇALIŞMALAR

Suriye’deki iç savaştan kaçarak ilimize gelen Suriyeli mülteciler, 25 günde kurulumu tamamlanan Çadırkent’e yerleştirildi. 3 Eylül 2012 tarihi itibarı ile misafirlerin kabul edildiği Çadırkent Geçici Barınma Merkezi, 2017 yılında tamamlanıp hizmet vermekte olan Konteynerkent Geçici Barınma Merkezine dönüştürüldü. Böylelikle Suriyeli misafirler daha modern, şehir statüsünde hizmet veren, sağlıklı ve temiz bir alana kavuştu. 374 bin 328 metrekare alan üzerine 29 Mart 2016 tarihinde inşaatına başlanan Konteynerkent, 1 Ekim 2016 tarihinde Suriyeli kabulüne başladı. Çadırkent’te bulunan 3 bin 956 aile, konteyner yaşam alanlarına taşındı. Konteynerkent Geçici Barınma Merkezinde, 5 bin 008 adet konteyner yaşam alanı bulunmaktadır. Toplam 23 bin 874 Suriyeli misafirin yaşadığı Geçici Barınma Merkezinde, bir konteynerde yaşayan kişi sayısı ortalaması 4,76 olarak saptandı. Barınma merkezinde 2012 - 2017 yılları arasında açılan 61 Türkçe öğrenme kursuna bin 320 kursiyer katıldı.

Hastane ve Aile Sağlığı Merkezi olmak üzere iki ayrı binada 6 doktor, 26 yardımcı sağlık personeli olmak üzere toplam 32 personel ile sağlık hizmeti sunuluyor. İhtiyaç halinde 2 servis ve 1 hasta nakil aracı ile çevre hastane ya da tıp fakültelerine sevk sağlanabiliyor.

Aile ve Sosyal Destek Hizmetleri birimince tespit edilen özel ilgiye muhtaç öksüz ve yetim çocuklara, özellikle savaş ortamının, anne veya babalarını kaybetmenin yaşatmış olduğu psikolojik travmayı atlatmalarını sağlamak amacıyla uzman görevliler nezaretinde, Psiko-sosyal destek veriliyor. Ayrıca engellilerin engele bağlı ihtiyaçlarının tespiti, eşini kaybetmiş ve yalnız yaşayan kadınlar, çocuk yaşta evlilik yapan bireyler, refakatsiz çocuklar, aile içi şiddet vakaları gibi durumların tespitine yönelik alan taramaları ve Psiko-sosyal destek hizmetleri sağlanıyor. (HABER: KENAN ONARAN)

                

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x