Hizmetin Hakkını Veren Belediye: Pazarcık Belediyesi
Reklam

Hizmetin Hakkını Veren Belediye: Pazarcık Belediyesi

Pazarcık Belediyesi Başkanı Yakup Hamdi Bozdağ, ilçeye kazandırdığı yeni yerler ve kazandıracağı değerlerle adından sıkça söz ettiren belediye başkanlarından biri olmayı başarırken, ilçenin yıllardır yaşadığı su sorununu kökten halletmek için önemli bir projeye imza attı.

31 Mayıs 2018 - 07:10

Pazarcık Belediye Başkanı Yakup Hamdi Bozdağ, gazetemize verdiği özel röportajda ilçeye büyük yenilikler getirildiğini ve yıllardır yaşanan içme suyu sorununu çözdüklerini ifade etti. Borçlu bir belediyeden borç verebilecek bir belediye haline geldiklerini aktaran Bozdağ, yaptıkları sıçramanın asıl nedeninin mücadele olduğunu dile getirdi.

 

İlçeye getirilen su projesinden bahseder misiniz?

İlçeye getirilen su projesini hep birlikte kazandık ve tek kişinin kazandığı bir durum değildir. Göreve geldiğimiz günden itibaren KASKİ yöneticileri, mühendisler ve yetkili arkadaşlarla birlikte yaklaşık 1 buçuk ay civarında bu projeyi gerçekleştirdik. Kısık’a yapmaya karar verdikten sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Erkoç ve Devlet Su İşleri Genel Müdür Muavini Ergün beyefendi bu projeye destek oldu. Susuz Pazarcık bu proje ile birlikte büyük bir su projesi ile kalkınacaktır. Bunun yanı sıra Helete’den Gaziantep’e giden suyun alınması için bir toplantı gerçekleştirdik. Biz yıllardır Gaziantep’e Kartalkaya’dan su veren bir iliz. Pazarcık’ın içme suyu sıkıntısı var ve bu sıkıntıyı Helete’den gelecek su ile çözmeyi planlıyoruz. Biz zaten bu proje öncesinde hem Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Milletvekilimiz Veysi Kaynak ile hem sözlü hem de yazılı çalışmalarını yürütüyorduk. Şimdi 2018’in sonunda bu su Gaziantep’e akacak diye planlanıyor ve Kahramanmaraş KASKİ ile Gaziantep GASKİ ile birlikte protokol yaparak Gaziantep’e giden sudan ihtiyacımız kadar suyu alacağız ve Pazarcık’ın en az 75 yıllık su ihtiyacını giderecek.

 

‘Başarının Sırrı Çok Çalışmak’

Borç alan bir belediyeden borç alan bir belediyeye geldiniz. Bu başarının sırrı nedir?

Bunun sırrı çok çalışmak. Azim, irade, iyi bir planlama, iyi bir takip ve neticede sonuç. Yani biz bürokrasiyi böyle tarif ederiz. Borç verecek bir duruma gelmek derken ufak tefek borç verebilecek bir duruma geldik daha fazlasına gelemedik ama bizim sanayi yerimiz bittikten sonra kapatılır kaçar gider diye düşünen arkadaşlarımız vardı. Büyük şirketlere bunun yanında Kahramanmaraş ve Pazarcık esnaflarına eski belediyenin borçları vardı. Belediyenin satılmadık arsası kalmamıştı. Bizler bu durumu bildiğimiz için 125 hektar ek imar alanları açtık. Yeni yerleşim yerlerimiz açıldığında bu gibi sıkıntılardan kurtulacağız. Belediyeyi düzeltmeye çalışıyoruz ama yine de istediğim düzeyde değil ama geçmiş oranda bakıldığı zaman 4 yılda inanılmaz aşamalardan geçtik ve bu durumlara geldik.

 

‘Ekip Çalışması Bizi Başarılı Kıldı’

Bizim gerçekleştirdiğimiz ankette en başarılı üçüncü belediye seçildiniz. Bu sıçramayı neye borçlusunuz?

Bu sıçramanın asıl nedeni mücadeledir. Pazarcık ilçesinin 40-50 yıl önce alması gereken şeyleri alamaması bizi gerçekten çok üzüyordu. Eğer biz iktidar ile buluşmuşsak iktidarın nimetlerini halkımıza buluşturma sözü vermiştik. Çok şükür başta milletvekillerimiz, hükümetimiz, büyükşehir belediyesi ve diğer belediyelerimiz ile birlikte uyumlu bir çalışmamız oldu. Bu durumda bizler çok sabır gösterdik. Bir de Ankara’nın yollarını ve bağlarını bilmek bu başarının bir diğer tarafı olarak düşünüyorum. Omuzlarımızda büyük bir yük vardı ve çok şükür mahcup olmadım. Ekip çalışması ile iyi bir noktalara geldik. Olabilecek ve yapılması gereken şeyler söylenir.

 

‘Organize Sanayi Bölgenin Cazibe Merkezi Olacak’

İlçeye yapılacak yeni sanayi ilçeye ve Kahramanmaraş’a neler katacak?

Yeni yapılacak olan sanayi projesi kesinlikle bir cazibe merkezi olacak. 911 metre sınırımız var. Bugünlerde Suriye’de devam eden yarı savaş gibi bir durum var. Yarın bir gün o savaş bölgesine yapılacak olan sanayi bölgeleri Pazarcık gibi bir yerde yapılan sanayi bölgeleri ile ortak çalışmak zorunda kalacak. Burada bulunan ÇİMKO, SANKO ve KİPAŞ hem sınıra yakın hem demiryolu hem karayolu olması nedeni ile önemli bir noktadadır. Yani Pazarcık’ın doğuyu ve batıyı birbirine bağlaması gibi bir özelliğe sahip olması nedeniyle önemli özelliklerinden biridir. Mesela bir Narlı kavşağı çok önemli bir noktada bulunuyor. Bizim aslında bir organize sanayiye ihtiyacımız vardı ve bu projeyi Büyükşehir Belediye Başkanı Erkoç ile konuştuk sanayi yeri olması gerektiği fikrine mutabık kaldık. 6 bin 200 dönümlük bir alanı var. Bunun 2 bin dönümlük alanı sosyal tesis alanı, geri kalan yerleri ise sanayi alanı oldu. Bütün ön hazırlıkları bitti ve sadece şu an çivi çakmak, kazma vurmak gibi işleri bizleri bekliyor. Bunun için dev şirketler sıraya girdi.  Hatta burada obüs tanklarının namlularının yapılabilmesi için Zorlu Grubu’nun Büyükşehir Belediyesine bir yer alma talebinde bulundular. Bu donatının içerisinde ayrıca çıraklık meslek lisesi var, okul, cami, su depoları, itfaiye yeri, küçük ve büyük belediye yerleri var. Hepsi hesaplanmış bir şekilde yapılacak. Bununla birlikte yapılacak olan alanda istihdam sağlanacak. Karataş yeri olarak bilinen yer artık elmas taş olarak değişti. Bu proje ile birlikte önemli bir iş başardığımızı düşünüyorum.

 

Bazı şehirlerarası otobüsler Pazarcık’tan geçiyor. Bu durum avantaja çevrilebilir mi?

Bununla ilgili projeler var. Bu durumu Büyükşehir Belediye Başkanı Erkoç’a ve Ulaştırma Daire Başkanlığı’na ilettim. Bugün doğuyu batıya, batıyı da doğuya bağlayan bir hat üzerinde bulunuyoruz. İlçemize yeni bir terminal yapmayı düşünüyoruz. Çok samimi söylüyorum yeni yapılacak terminal kendisini en fazla 1 buçuk yılda amorti eder. Tahminen 200’e yakın otobüs gidip geliyor ilçeden. Onun için buraya sos sistem bir terminal kurulabilir. Bununla alakalı sadece sözde çalışmalarımız var. İlk fırsatta yapmayı düşünüyoruz ama bu döneme yetişmez. Seçimlerden önce böyle bir projenin halka duyurulması ise çok iyi olur.

 

‘Başkanlık Sistemi Önemli Bir Sistem’

Yakın tarihte Türkiye için önemli bir seçime gideceğiz. Neler söylemek istersiniz?

24 Haziran’da yapılacak olan seçimler bizim yedinci seçimimiz olacak. Son derece yerinde ve tarihin erkene alınması doğru bir karardır. Burası bir siyasettir. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise iyi bir strateji adamıdır. CHP adaylarını yeni belirledi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi çok doğru bir karar. Yıllardır bürokraside çalışan biri olarak bir saat içerisinde olabilecek işler 4-5 aya kadar uzatılıyordu. Yeni sistem ile birlikte bu durumun önüne geçilecektir. Yani kamuda görev yapan insanların yapacağı işler büyük hız kazanacak. Bununla birlikte vatandaşlar da mağdur olmayacak. Onun için bu karar ülkemizin menfaatine olan bir karardır.

 

‘Çalışana Her Yer Avantajlı’

İktidar partisindesiniz. İktidar partisinde olmanın avantajlarını yaşıyor musunuz?

Kesinlikle avantajlarını yaşıyorum. Eğer iktidar partisi olmamış olsaydı bu dediğimiz şeyleri bizim gerçekleştirme olasılığımız yoktu. Bunun yanında iktidar diğer parti belediyelere de yardım ediyor. Ama bizim tarafımızda doneleri sağlam koyduğumuz zaman hükümet her yere yardım ediyor. Ama bundan önce böyle çalışmalar olmamış. Tabi ki iktidar ile muhalefetin gücü bir olmaz ve olması da beklenemez. Ama iktidarsın ve bununla birlikte burada oturursan, herhangi bir projeye kafa yormazsan iktidar sana hiçbir şey yapamaz. Devlet artık her türlü yerde var. Kadınlara, gençlere ve birçok desteği devletimiz sağlıyor. Gerçekten güzel projelerle muhalefet olup da iş başaran birçok belediye var. Bugün Eskişehir Belediyesi çok başarılı bir belediyedir. Ama İzmir Belediyesi Eskişehir Belediyesi gibi iyi işler başaramıyor. Tunceli Ovacık Belediyesi komünist bir belediyedir ama çok başarılı işler başarabilen bir belediyedir. Devlet her zaman destekler ama başarılı olabilmek insanın elindedir.

 

İlçeye sportif ve kültürel faaliyetleriniz oldu mu, oldu ise neler?

İlçeye ilk kez yürüyüş ve bisiklet yolunu biz yaptık. Bunun yanında ilçeye kültürel faaliyetler yürütecek güzel yerlerimiz de oldu. Bunun yanında yüzme havuzu aqua park, fitness salonu ve Türk hamamı gibi faaliyetlerimiz oldu. Bugün sadece 180 kişi fitness salonuna abone olan insan var. Önümüzdeki haziran ayında ilçemiz dolup taşmaya başlayacak. Spor alanında futbol takımımız ikinci amatör kümedeydi ve BAL Ligi’nde mücadele ediyor. Onun yanında voleybol takımımız geçen yıl Türkiye dördüncüsü oldu. Bu gibi başarılar beni oldukça mutlu ediyor.

 

‘Hayalim var’

İlçede hayalinizde olup da yapamadığınız bir proje var mı?

Hayaller bitmez ve hizmet duygusu da bitmez. Yetiştirebileceğim bir proje vardı bu da at çiftliği mesire alanıydı. Bu projeyi yol kenarında yapıp, hem biniciliği sevdirmek hem de küçükten büyüğe herkesi rehabilite etmektir. Ortam tamamen doğal, hiçbir şey yapmaya gerek yok. Sadece atların parkurlarını yapmaktı. Bir de kendi yöremizde yetişen badem, ceviz, üzüm ve bal gibi ürünlerimizi ekonomiye dönüştürmek hem de istihdam sağlamaktı. Bunları belediye olarak kendim yapıp işletirim hem de yapıp kiraya verebilirim. Bunları yetiştiremedim açıkça söylemek gerekirse. Bunları yetiştirememe sebebim ise ilçenin çok acil sorunlarını gidermek ve belediyenin çok borçlu olmasıydı. Yoksa bu projeleri yetiştirebilirdim. 

 

Yaptığınız projelerle diğer ilçe belediyelerden bir adım öndesiniz. Geleceğe yönelik projeleriniz devam edecek mi?

Bahsedilen yol, bahçe gibi projeler zaten yapılması gereken şeylerdir. Mesela bir yol yaptın ve sonra gelip tekrar yıkıp alt yapı çalışmalarını yaptın. Bu sefer vatandaş haklı olarak tepki gösterecek. Ama bahsettiğimiz asli dev projeleri yaptıktan sonra diğer projeleri gerçekleştirmek çok kolay. Biz olalım veya olmayalım ama eserleri bırakmak önemli bir durumdur. Ben eserler bıraktığımın kanaatindeyim. Ben olurum veya olmam ama bundan sonraki gelecek olan insanlar diğer şeylere yönelecek.

 

‘NATO Boruları En Büyük Dezavantaj’

Pazarcık İlçesi’nin en önemli eksiği nedir.

Önceden en büyük eksiği hastaneydi ama şu an o sorun çözüldü. Sonra diğer eksiklik çevre yoluydu o da çözüme kavuştu. İçme suyu sorunu vardı o da son buldu. Üst yapı anlamında baktığımız zaman bir kültür evine ihtiyacı var ilçemizin. Şu anda jandarmanın olduğu yer diye düşündük. Jandarmanın binasını yenileyip biraz daha dışarı alarak o eski binayı yıkıp meydan yapmayı düşünüyoruz. Kaymakamlıkla o aradaki caddeyi birleştirip yaklaşık 130 metre cephesi olan meydan olacak. Jandarmayı çıkarttığımı zaman onun altı otopark olacak ve bu kaymakamlık binası ile birleşecek. Yaklaşık 7 ila 8 dönüm bir meydan olacak. Bakan Özhaseki geldiğinde bir çalıştay gerçekleştirmiştik ve orada ben bir şeye dikkat çektim. Aslında ilçemizin büyük bir sorunu kaldı. Pazarcık’ın içerisinden NATO boru hattı geçiyor. Irak’tan gelip, Pazarcık’tan Yumurtalık’a giden bir boru hattı var. Allah geçinden versin ama Pazarcık büyük bir fay hattı üzerinde olan bir yerleşim yeridir.  Büyük bir deprem meydana geldiğinde bu borularla birlikte yaşanabilecek bir patlama ilçenin mahvolması anlamına gelir. Onun için NATO’nun bor hatlarının ilçe dışarısına çıkarılması gerekiyor. Bu borular ilçe dışarısına çıkartılması zor ama ilçeye girmeden önce bir yerde kesilip bir ek ile bağlanıp Pazarcık’ın dışına çıkartılması gerekiyor.

 

Pazarcık Belediyesi şu ana kadar kaç tane okul yaptı?

Okul anlamında bizler okulların ihtiyaçlarını gördük. Pazarcık Belediyesi olarak bizler okul yapmadık ama taziye evleri yaptık. Benim bildiğim ilçeye 14 tane taziye evi yaptık. Yapılacak olan devlet hastanesi ise 125 yataklı bir hastane olacak ve hastanenin 150 yatağa çıkma olasılığı da bulunuyor. Bunun yanında 5 tane de sağlık evlerimiz var. Park olarak da 6 tane park yaptık. Yaşlılar projesi ile ilçe belediyemiz ödül aldı. Biz belediye olarak 3 kadın ve 2 erkekten oluşan ekip kurduk. Altlarına araç ayarladık ve yaşlılara hizmet vermeye başladık. 65 yaş üstü her yaşlı ferdi belirledik ve her türlü ihtiyaçlarını giderdik.  (ZEKİ DEMİR)

FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN











YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x