Hurda araç trafiği aksatıyor

Hurda araç trafiği aksatıyor

2016 yılında Türkiye’deki toplam araç parkı 16 milyon 270 bin adede ulaşırken; Kahramanmaraş’taki araç parkları da yetersiz hale gelmeye başladı.

26 Mart 2017 - 18:14

Yaş ortalaması daha çok 20’nin üzerinde bulunan binlerce araç, Yediemin Otoparkında çürümeye terk edilirken; ciddi sayıda yaşlı araç da trafikte terör saçmaya deva ediyor. Özellikle son 5 yılda arka arkaya yapılan ÖTV artışları, kurdaki yükselmeyle birlikte otomobil fiyatlarındaki hızlı yükselme, hurda diye tabir edilen eski araçların trafik içindeki oranını da artırdı. Bir taraftan çevre kirliliğini artıran hurda araçlar, verimsiz akaryakıt sarfiyatına neden olurken; eski araçlara ait parça ithalatında da sıkıntılar yaşanıyor. Ama en çok trafik kazalarına bağlı ölüm ve yaralanmalarda artış yaşanmasına sebep oluyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre 2016 yılında 16.2 milyon adede ulaşan toplam araç parkında 20 yaş üstü araçların oranı yüzde 24’e çıkarken; bu oran Kahramanmaraş’ta da yabana atılmayacak rakamlara ulaştı. Kahramanmaraş’ta kredi, vergi borcu veya el değiştirirken sahtekârlığa maruz kalınması sonucu icralık olan ve yediemin otoparkta çürümeye terk edilen lüks araçlar görenleri şaşırtıyor. Otoparktaki lüks araçlar ise modelleriyle dudak uçuklatıyor. Türkiye’de sınırlı sayıda olan araçların bir kısmının fiyatları ise 300 bin Avroya kadar çıkıyor. İcralık otomobillerin çekildiği Güven otoparkı borcu ödenmeyen araçlarla dolu. Yüzde 80’i hacizli araçlarla dolan otoparkta yer kalmadı. Devletin prosedürler gereği satmak istemediği icralık otomobillerin haciz dosyaları, bir

Yediemin otoparkında olumsuz hava koşulları altında iyice yaşlanan araçlar, elden çıktığında; hurda sıfatıyla yine trafiğe karışıyor. Binlerce motosikletin ve lüks araçların bulunduğu otoparkın yetkilileri yaptığı açıklamada; “Biz sadece bir emanetçiyiz. Emniyet bağlar, emniyet çıkışını verir, icra dairesi bağlar, icra dairesi çıkışını verir. Biz sadece bu araçlar bize nasıl teslim edildiyse aynı şekilde teslim etmek mecburiyetiyle mükellefiz. Ama tabi bunların muhafazasında sorunlar yaşıyoruz. Bütün güneş, bütün kar, bütün yağmur hepsi araçların sırtında. Bu gibi araçlara kapalı alan yapmamız da mümkün değil” dedi. Yaşlı araç parkının beraberinde getirdiği trafik kazaları, emisyon artışı gibi birtakım problemler mevcut. Bu sorun gerek çevreye yansımaları gerek yüksek bakım maliyetleri yönünden ülkemiz açısından acil olarak ele alınması gereken önemli bir nokta haline geldi.

HURDA TEŞVİKİ GENİŞLETİLMELİ

Sektörün uzmanları ve Sivil Toplum Örgütleri ticari araçlara yönelik Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 2010 yılından başlayarak yaklaşık 5 yıl süreyle uygulanan hurda teşvikinin daha da kapsamlı hale getirilmesini istiyor. Uygulamanın acilen otomobilleri de kapsaması gerektiğini ifade eden uzmanlar, 2010 yılından başlayan, belli yaşın üstündeki ticari araçların kilogramına belli bir bedel ödeyerek piyasadan çekilmesine imkân veren teşvik uygulamasının parktaki yaşlı ticari araçların daha fazla olmasının önüne geçebildiğini kaydediyor. Avrupa’da yaş ortalamasının 8-9 olduğunu vurgulayan sektör temsilcileri, bir an önce konunun ciddi bir şekilde ele alınmasını istiyor.

Türkiye’de 2016 yılı içinde 21 milyon 090 bin 424 motorlu kara taşıtı bulunduğu kaydedildi. Bu rakam Kahramanmaraş’ta ise 209 bin 907 olarak kayıtlara geçti. Bu araçlardan; 115 bin 991’ini otomobil, 37 bin 118’ini kamyonet, 19 bin 929’unu motosiklet, 19 bin 909’unu traktör, 7 bin 216’sını kamyon, 7 bin 016’sını minibüs, 2 bin 130’unu otobüs ve 598’ini ise özel amaçlı araçlar oluşturuyor.

Türkiye’de 2016 yılı içinde toplam 617 bin 411 motorlu kara taşıtının devri yapıldı. Aynı yıl Kahramanmaraş’ta devri yapılan motorlu kara taşıtının sayısı ise 6 bin 929 olarak gerçekleşti. Bu araçlardan; 4 bin 713’ünü otomobil, bin 296’sını kamyonet, 347’sini traktör, 249’unu minibüs, 142’sini motosiklet, 113’ünü kamyon, 62’sini otobüs ve 7 tanesini ise özel amaçlı araçlar oluşturuyor. (HABER: KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL oldu, satışlar yüzde 12 arttı
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL...