“İçme suyunda hiçbir sorun yok”

“İçme suyunda hiçbir sorun yok”

Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi İl Müdürü Mustafa Uzunlar, “Türkiye’nin en kaliteli sularının bulunduğu Kahramanmaraş içme suyunda hiçbir sorun yok” dedi.

30 Aralık 2017 - 03:50

Günlerdir Kahramanmaraş gündeminden düşmeyen ‘İçme suyunda ki bulanıklık’ tartışmalarına KASKİ İl Müdürü Mustafa Uzunlar son noktayı koydu. Kentte görev yapan basın mensuplarını içme suyunun kaynağı Andırın Karasu’da ki ölçüm merkezine götürdü. Suyun berraklığını yerinde yaptığı ölçümlerle gösteren Uzunlar, sosyal medya üzerinden KASKİ hakkında yapılan olumsuz yorumları cevaplandırdı. 

‘SUDAN KAYNAKLANAN BİR SORUN YOK’

 İçme suyu hakkında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Uzunlar, içme suyunda herhangi bir sorun olmadığını söylerken, ekiplerin 7/24 görevde olarak gerekli ölçümleri yaptıklarını belirtti. Acil servislerin doluluk nedenlerini de sudan kaynaklanmadığını dile getiren Uzunlar, bizzat il sağlık müdürlüğü ve hastane müdürleri ile görüşmelerde bulunduğunu ve tanıların sudan kaynaklanmadığını söyledi.

İşte Uzunların içme suyu hakkında yanıtları:

Özellikle son haftalarda içme suyu ile alakalı bazı spekülasyonlar ve siz de böyle bir şey olmadığını basın mensuplarına yerinde gösterdiniz. Şehirde neler yaşandı ve içme suyunu kısa süre içmeyin diye neden bir açıklama da bulundunuz?

Kahramanmaraş’ın içme suyu kalitesine bakıldığı zaman gerçekten Türkiye’nin en iyi sularından.  Biz su kalitesini koruma anlamında 3 bölgede laboratuar kurduk bunlar ise, Elbistan, Pazarcık ve merkezde. Laboratuarlarımızda çok fazla kimyagerlerimiz mevcut. Ayrıca şebeke ve depolarının ölçümlerini yapan klor ekiplerimiz var. Ekiplerimiz 7/24 görevde. Biz içme suyu kalitesinin yaptığımız analizler sonucu iyi bir seviyede olduğunu görüyoruz.  Biz sürekli analiz yaparak il sağlık müdürlüğümüz ile de eş zamanlı çalışıyoruz. Onlardan aldığımız bilgilerde bizde ki mevcut bilgilerle eşleşiyor.  Analizlerimiz sonuçlarına göre sağlık açısından içme suyunda hiçbir sorun yok. Bulanıklık olabilir ama bulanıklığın sebebi kendisinin ya da KASKİ’nin şebekeye verdiği sudan kaynaklanmıyor olabilir.  O anlamda bulanıklık ve kirlilik ihbarı olduğu zaman biz daha memnun oluyoruz çünkü biz kendimiz test etmiş oluyoruz. O anlamda da içilebilir su olarak Kahramanmaraş merkez olsun ilçelerimiz olsun son derece güvenli bir durumda.
Bulanıklık neyden kaynaklanmıştı?

Bulanıklığın sebebi çeşitli olabilir. Tabi lokal olabilir, binaların içme suyu depolarından, güneş enerjisi depolarından olabilir. Ayrıca bizim KASKİ’nin içme suyu şebekelerinde zaman zaman arızalar oluyor ve arızalar yapım sırasında kısmi ya da lokal bulanma olabiliyor ama bu bulanma sağlıksız anlamına gelmez geçicidir. Bu tür durumlarda açıklama da yaptık bulanıklık zaten gözle görünür bir durum olduğu için zaten içilmezde.

Daha önce böyle sorunlara rastladınız mı?
Kesinlikle böyle sorunlarla karşılaşmadık. Kaynak suyu diye bunu biz es geçmiyoruz. Kontrollerimiz burada da anlık ve gerekli tespitlerimiz yapıyor.  Bulanıklık ise zaten sıfır mertebesinde.  Kalitesi, lezzeti ve doğal oluşu zaten ayrı bir değer.

 Suyun temizliği ile alakalı sıklıkla açıklama yapılmıyor bunun nedeni nedir?

Açıklamaları ihtiyaç duyulduğu zaman yapıyoruz zaten ama durup dururken de bir açıklama yapmak zaten şüphe oluşturur. 
Rahatsızlandığımız zaman doktora gidiyoruz ve bize içme suyunu içmememiz, hazır su içmemiz gerektiğini söylüyor bunun nedeni nedir?

Bugüne kadar ben çocuklarıma dahi hazır su almadım. Aslında suyun tazeliği ya da minerallerine bakıldığı zaman tercih sebebi. Bu konu ile ilgili sağlık müdürlüğünün açıklaması var. Artı şu an da mevsimsel ve viral anlamda bir rahatsızlık oluyor ama hasta sayısında da absürt  bir durum olmadığı söyleniyor.  Doktorlarımızın açıklaması sadece tedbir amaçlıdır ve bu durumda vatandaşlarımız bizi yanlış anlayabiliyor. Bu durumla alakalı özel hastane yöneticileri ile de görüştüğümüz zaman bize şu cevabı verdiler: “Elimizde kanıt yok, analizde yok sudan olduğuna dair açıklama yetkimizde yok öyle bir açıklama da yapamayız biz tekrar açılaşanlarımızı, hekimlerimizi bu konuda bilgilendiririz.” Tabi İl sağlık müdürlüğü açıklasın da ortamda bir virüs tespiti yaptıklarını söylediler. Bu ise sebze, meyve yıkama, el yıkama ortam temizliğinden kaynaklı viral bir rahatsızlıktan bahsettiler.

Sosyal medyada sık konuşulan konular arasında yer alan borularda yüzde 40 kaçak su olduğu söyleniliyor buna çözüm bulundu mu?

Karasu isale hattında herhangi bir fiziksel kaçak su sorunu yok. Buradan aldığımız gibi suyu şehre iletebiliyoruz. Sistemde bir sıkıntı yok ve tam olarak çalışıyor. İçme suyu şebekesinde tabi çok eskiden bu yana zaman zaman döşenen çeşitli borulara sahibiz ve bu şebekenin görüntüsü sadece Kahramanmaraş’ta yok. Buna önlem amaçlı büyükşehirler başta olmak üzere şebeke yenileme aşamasına gidiyor. Biz de mahallelerde şebeke yeniliyoruz. Bunun hem zaman alması hem de uzun vadeye mali olarak toplam maliyet tutması nedeniyle bunu program dahilinde yapıyoruz. Bu şebekelerin yenilenmesi ve tamamen daha kaliteli hale getirilmesi hedefimiz. Bununla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Suyu gitmeyen hiçbir mahalle kalmayacak. O konu da hem işletme olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x