İl dışından işçileri kim getirdi?

İl dışından işçileri kim getirdi?

Suriyeli sığınmacıların yaşadığı Konteynır Kentte, ihaleyi alan yeni firmanın kendilerinin yerine il dışından getirdiği 100’ün üzerinde kişiyi işe aldığı gerekçesiyle eylem yaptı. İşten çıkartılanların görüştüğü Ak Parti İl Başkanı Ahmet Özdemir konuyu Ankara’ya taşıyarak mağduriyetin giderileceğini söyledi.

04 Ekim 2017 - 03:12 - Güncelleme: 04 Ekim 2017 - 03:17

Dün sabah saatlerinde Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Sivricehöyük Mahallesi yakınlarında kurulan Konteynır Kent önünde hareketli saatler yaşandı. Yerlerine il dışından getirilerek işe alındığını öne süren 100 kişi Konteynır Kent önünde eylem yaptı. Eylem yapan bazı işçiler sinir krizi geçirip gözyaşına boğuldu. 5 yıldır çalıştığı Konteynır kentte bir anda kapının önüne koyulduğunu belirten Derya Yapık isimli işçi çocuklarına hem analık hem babalık yaptığını ve işten çıkartılmasıyla ne yapacağını şaşırdığını belirtti. Konteynır Kent önünde toplanarak tepkilerini dile getiren işçiler kendilerine hiçbir bilgi verilmeden, hiçbir açıklama yapmadan, hiçbir süre tanımadan aynı gün işten çıkartıldıklarını ve bunu anlamakta güçlük çektiklerini söylediler. İşçiler ayrıca sabah işe diye geldiklerini ve içeriye alınmadıklarını görünce işten çıkartıldıklarını anladıklarını söylediler.


Kamu kurum ve kuruluşlarının ihalesini alan firmalarda taşeron olarak çalışan işçiler, ihalelerin yenilenmesiyle iş sıkıntısı yaşanmazken, Konteynır Kent’te bunun tam tersi yaşandı. Hangi yetkilinin neye dayanarak buna izin verildiği tartışılırken konuya Ak Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ahmet Özdemir el koydu.

Konteynır Kent önünde eylem yapanlardan bir gurup temsilci olarak Ak Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ahmet Özdemir’le görüştü. İşçilerin yakarışlarına kayıtsız kalmayan Ak Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ahmet Özdemir önce konuyu Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’a ardından Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ve AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu’na taşıdı. Yeni ihalede Afad işçi sayısını düşürmeye giderken açıkta kalan 93 kişiden 64 tanesinin yeniden işe alınacağını müjdeledi.  Özdemir; “Yani 30 civarında bir arkadaşımızın mağduriyeti söz konusu olacak. Bu arkadaşlarımıza da iş bulabilmek için elimizden geleni yapacağız. Alınacak 64 kişide de bir siyasi referans söz konusu olmaksızın ailesinde bu işten başka bir geliri olmayan, çocuk sayısı ve oradaki hizmet yılı gibi objektif kriterlerle bir değerlendirme yaparak bir komisyon kurup ona göre alacaklar." Dedi.

Özdemir’in konuşmasının ardından işçiler Ak Parti binasından sessizce ayrıldılar.

 

BÖYLE İŞTEN ÇIKARMA OLUR MU?

Konteynır Kent’te kendilerine hiçbir açıklama yapılmadan işlerine son verildiği ve yerlerine il dışından işçiler alındığını öne sürerek eylem yapan 93 kişi tekrar işlerine dönmek istedi. Hiçbir açıklama yapılmamasına sinirlenen işçiler işten çıkarıldıklarını sabah işe gelip içeriye alınmayınca anladıklarını söylediler.

Afad personel sayısında azalmaya giderken, işten çıkartılan 93 kişi işten çıkma nedenleri olarak Afad İl Başkanı Zafer Özcan’ı işaret ettiler. Dün sabah saatlerinde Konteynır Kent önüne gelen 93 kişi işten çıkarıldıklarını anlayınca eylem yaparak seslerini yetkililere duyurmaya çalıştı.


Geçici barınma merkezlerinde standartlaşmaya giden AFAD, Kahramanmaraş'ta yaklaşık 24 bin mültecinin kaldığı geçici barınma merkezinde çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 11 ayrı şirketin yaptığı iş için tek bir şirketten hizmet alımı yoluna giderek 2 ay önce ihale yaptığı belirlendi. İhaleyi kazanan firmanın 1 Ekim itibariyle iş başı yapmasıyla iddiaya göre firma, sözleşmesi sona eren diğer firmalarda çalışan işçilerin birçoğunu yeniden işe almadı. İşsiz kalan 93 kişi ise geçici barınma merkezi önünde eylem yaptı.

Eylem yapanlar arasında bayılanlarda oldu. Hiçbir şekilde kendilerine haber verilmeden kapının önüne koyulduğunu belirten Derya Yapık, 5 yıldır barınma merkezinde çalıştığını ve 2 çocuğuna hem annelik hem de babalık yaptığını belirterek, şimdi ne yapacağını ve nasıl geçineceğini bilmediğini söyledi.

 

İŞE DİYE ÇIKTIK, GELDİK İÇERİYE ALINMADIK

Yetkililere seslerini duyurmaya çalışan bazı işçiler ise, “Biz evimizden işe diye çıktık, Konteynır Kent önüne geldiğimizde bizi içeri almadılar ve işten çıkartıldığımızı söylediler. Hepimiz çok şaşırdık. Bu nasıl bir iş, bize hiçbir açıklama yapmadılar, hiçbir yazılı kağıt vermeden işten çıkartıldığımızı söylediler.  Suriyelilerin kahrını biz çekiyoruz, adamlar gitmiş Erzurum’dan, Kocaeli’nden, Şanlıurfa’dan Gaziantep’ten işçi getirmişler. Biz o zaman Suriyelilerin kahrını neden çekiyoruz.” Diyerek tepkilerini dile getirdiler.

 

BİZİM EKMEĞİMİZLE MÜDÜR OYNADI

6 yıldır sorunsuz çalıştıklarını ve bir anda kapının önüne açıklama yapılmadan konulduklarını dile getiren işçiler şöyle konuştu; “sadece Kahramanmaraş’tan almamışlar, il dışından kimi tutmuşlarsa getirmişler. Suriyeli sığınmacılar Çadırkent’te iken biz çalışanlar ne zorluklarla mücadele ettik, temiz ve kolay bir yere gelince hemen başkalarını getirip koydular. Bize bir açıklama yapılsın, ne hatamız varda bizi kapının önüne koydular. Madem bizi çıkartacaklardı son aylarda yüze yakın işçiyi neden aldılar. Buradan Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum, 5 yıldır buraya emek verdik, suçumuz ve günahımız neyse açıklasınlar. Bizim ekmeğimizle İl Müdürü Zafer Özcan oynadı, bize neden işten çıkartıldığımızın mantıklı bir açıklamasını yapsınlar.  Biz buraya 5 yıl alın terimizi döktük, il dışından gelenleri işe alamazsın. Firmayı alan yeni şirket hepimizi işte çıkardı.”

Konteynır Kentte otomasyon görevlisi olarak çalışan Mehmet Aksay ise hiçbir suçu günahı olmadan işlerine son verildiğini belirtti. Kendilerine hiçbir bildirim yapılmadan kapının önüne koyduklarını dile getiren Aksay, içeri giren arkadaşlarına da temizlik gibi görevleri önerip caydırma hareketinde bulunduklarını söyledi.

 

KONUYU BAŞBAKAN YARDIMCISI VE GENEL BAŞKAN YARDIMCISINA TAŞIDI

Konuyu Ak Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ahmet Özdemir’e taşıyan işçiler Özdemir’den müjdeli haberle döndü. Bir an önce kapının önünde kalan işçiler için İl Başkanı Özdemir önce konuyu Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’a ardından Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ’a ve son olarak Afad Başkanı Mehmet Güllüoğlu ile görüştü. Görüşmenin ardından konuşan Özdemir, işçilerin büyük bölümünün mağduriyetinin giderileceğini ifade ederek şunları söyledi: “Daha önce ihaleyi alan firmanın süresi 1 Ekim'de bittiği ve ihaleyi de başka bir firma aldığı için o ihalede çalışan personellerin görev süresi dolmuş. Ama işi alan yeni firma bu arkadaşlarımızın bazılarını değerlendirip bazılarını değerlendirmemiş ve aynı zamanda AFAD yeni ihalede kadroda eksiltmeye gitmiş. 254 personel çalışırken 161 personelle yeni ihale yapılmış. Doğal olarak da vatanaşlarımızda bir mağduriyet oluştu. Yani yaklaşık 93 arkadaşımıza bu konuda bir mağduriyet oluştu. Hem Başbakan Yardımcımız Recep Akdağ ile hem AFAD Başkanımız Mehmet Güllüoğlu ile ve Genel başkan Yardımcımız Mahir Ünal aracılığıyla konuştuk ve bu mağduriyetin giderilmesiyle ilgili şöyle bir formül geliştirdiler. 'Bu arkadaşlarımızın 64 tanesini daha yeniden alabilmek için sözleşmedeki iş artışını kullanalım' dediler. Bu şekliyle 64 arkadaşımız daha yeniden alınacak. Yani 30 civarında bir arkadaşımızın mağduriyeti söz konusu olacak. Bu arkadaşlarımıza da iş bulabilmek için elimizden geleni yapacağız. Alınacak 64 kişide de bir siyasi referans söz konusu olmaksızın ailesinde bu işten başka bir geliri olmayan, çocuk sayısı ve oradaki hizmet yılı gibi objektif kriterlerle bir değerlendirme yaparak bir komisyon kurup ona göre alacaklar."

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x