Kahramanmaraş hak ettiği yerde değil

Kahramanmaraş hak ettiği yerde değil

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Türkiye’nin dünyada, Kahramanmaraş’ın da Türkiye’de hak ettiği gerçek değeri görmediğini söyledi.

21 Nisan 2017 - 18:56

KAHRAMANMARAŞ ESNAFI GÜVENİLİR

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın dün gerçekleşen (KMTSO) 47. Olağan Meclis Toplantısı'nda konuşan Akben, Kahramanmaraş’ın güvenilir bir esnafı olduğunu vurgulayarak; “Şimdi yıllardan buyana Türkiye’nin dünyada layık olduğu değeri bulamaması gibi Kahramanmaraş için de aynı şey geçerli. Türkiye için de aynı durum söz konusu. Kahramanmaraş’ın yeri, Kahramanmaraş’ın sanayi ve ekonomi içerisindeki durumu ortada. Benim de daha önce bankacılık yaptığım dönemlerden hatırlıyorum, hakikaten Kahramanmaraş’ın sanayicisi, tüccarı, esnafı, güvenilir. Para verdiğinizde geri onun üzerine bir halel getirmeyecek bir çalışma içerisinde olduklarını bizzat müşahede etmiş durumundayız” ifadelerine yer verdi.

MARAŞ KREDİYE ERİŞİMDE ÇOK İYİ

Kahramanmaraş’ın aldığı mevduatın 3 katı kredi kullandığını belirten Akben, geri ödeme oranının gurur verici düzeyde olduğunu kaydetti. Akben, şöyle konuştu: “Türkiye’de ve bankacılık sektöründe gecikmiş alacak ortalaması 3,3! Kahramanmaraş’ta bu oran 2.6 civarında bulunuyor. Türkiye ortalamasının altında bir yerde. Bu bankacılılar açısından, bizler açısından da güzel bir veri. Bunun yanında Kahramanmaraş’ın bir de kredi erişimi önemli bir noktada. Türkiye’nin krediye erişimi mevduat/kredi rasyosu diye baktığımızda yani Kahramanmaraş’ın ne karar mevduat toplamış, ne kadar bir bankaya para yatırmış Kahramanmaraşlı ne kadar kredi kullanmış, kredi mevduat rasyosunda üçüncü sırada, yani Kahramanmaraşlı topladığı paradan üç katı kadar kredi kullanmış. Bu da önemli bir veri.”

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası 47. Meclis toplantısına katılmak için Kahramanmaraş’a gelen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, “Kahramanmaraş aldığı mevduatın 3 katı kredi kullanmış ve geri ödeme oranı gurur verici düzeyde. Kahramanmaraş’ın bu özelliğini, dürüstlüğünü çok iyi anlatmamız lazım” dedi.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası 47’nci Meclis toplantısı kapsamında Kahramanmaraş’a gelen ve Meclis salonunda konuşan BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, Kahramanmaraş’ın gecikmiş alacak oranın da bu kadar düşük olması hakikaten iftihar edecek bir tablodur. Bunu gerçekleştirenler sizlersiniz. Hepinize sektör adına teşekkür ediyorum. Şimdi bizim yapmamız gereken bu güzel rakamları, bu aramızda temsilcileri olan bankalara bunları anlatmak. Kahramanmaraş’ın bu özelliğini çok iyi anlatmamız lazım. Çok iyi anlatalım ki istediğini alsın” ifadelerine yer verdi.

Kahramanmaraş’ın plaka kodunun 46 olması nedeniyle Meclis Toplantısının 46’ncısına denk gelmeyi çok istediğini dile getiren Akben, Kahramanmaraş için şunları söyledi: “Sayın başkan biraz önce 47 inci toplantı dedi. 46’ya denk getirsek daha güzel olacakmış. Ben bildiğiniz gibi Kahramanmaraşlıyım. 46 olsa sürpriz olacakmış. Ama böyle bir şeye denk geldik. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Tabi Serdar Bey ve içinizde birçok kardeşimizde dana önce gerek okul yıllarından gerek Kahramanmaraş’ta beraber bulunduğumuz arkadaşımız var. Ben de onlarla böyle bir ortamda karşılaşmaktan dolayı hakikaten çok kıvanç duyuyorum. Böyle geçmişteki hatıralar geçmişteki günleri yad etmek açısından bu bizim içinde hakikaten bir can suyu gibi oldu. Yoğun çalışan biri için bir nefes alma oldu. Ondan dolayı da sizlere  başkanın nezdin de teşekkür ediyorum.”

İHRACAT KREDİLERİ TÜRK EXIMBANK’TAN!

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın davetiyle kente gelen Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, ihracat kredileri bakımından Türk Eximbank’ın Türkiye’de ilk sırada gelen bankalar arasında yer aldığını ifade etti.

Eximbank olarak 65 milyarlık aktif büyüklüğü ile Türk Bankacılık sisteminin 11. büyük bankası konumunda olduklarını ve Türkiye'de üretilen ihracat kredilerinin yüzde 41'den fazlasını Türk Eximbank tarafından verildiğini dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu: “Türk Eximbank’ın artan öz kaynakları ve ihracat kredilerindeki yeniliklerinin Kahramanmaraş iş dünyasına tanıtılması amacıyla buradayız. Geçen yıl sonu itibarıyla Türkiye'deki ihracatın kabaca yüzde 23'üne destek verdik. 2017 hedefimiz ise bunu 3 puan daha yukarıya çıkartmak. Geçtiğimiz yıl kredi ve sigorta toplamında Tük Eximbank'ın desteği 33 milyar, dolar bu seneki hedefi de 40 milyar dolara yaklaşmak. Böylece Türkiye ihracatına yüzde 26'lık destek verir bir aşamaya ulaşmak. Bu haliyle de dünyada bugün itibarıyla ihracatçısına en fazla destek veren Güney Kore ki yüzde 28'lere yakın ondan sonra ikinci duruma biraz daha yaklaşmış bulunmak istiyoruz. 2016 ihracatı, 900 milyon dolara yakın olan Kahramanmaraş ile çok iyi çalışıyoruz.”

YILDIRIM: MÜŞTERİLERİMİZ SİGORTA SİSTEMİNDEN MEMNUN

Kahramanmaraş ile Türkiye ortalamasının üstünde bir oranda çalıştıklarını kaydeden Türk Eximbank Genel Müdürü Yıldırım, şöyle devam etti: “Türkiye'de 65 bin ihracatçı bulunuyor. Aşama aşama ihracatçıların tamamıyla çalışır hale gelmek istiyoruz. Sigorta konusunda önemli olan şey: Bir müşterinize mal satacağınız zaman o alıcıya nasıl bir limit verileceğini merak ediyorsunuz. Onu biz şu anda ortama 6 gün gibi bir sürede yapıyoruz. Yeni bir proje yürütüyoruz, çok fazla kaynaktan aldığımız bilgiyi artık tek bir kaynaktan alıp bunu size gün içerisinde veya belki saatlerde yapmak istiyoruz. Belki de sizin gittiğiniz fuarlarda orada stant açarak hazır müşteriniz oradayken müşterinize o limiti verip kredilendirme işlemini de yerinde yapabileceğiz. Biz çalıştığımız müşterilerimizin doğal olarak sigorta sisteminden memnun olduğunu görüyoruz. Çünkü onların zaman zaman tahsil edilemeyen alacakları oluyor. O alacakların tahsil edilemeyen durumunda onu biz tazmin ediyoruz. Bu alanda Türkiye'de çalışan yerli ve yabancı uluslararası kuruluşlarında ötesinde Türk Eximbank birinci durumunda. Yani ihracat kredi sigortası bakımından en büyük sigorta kuruluşu durumunda. Aynı zamanda ihracatçılarımızın Türkiye'deki alacaklarını da sigorta ediyoruz.”

TEBEROĞLU: KGF HIZLA BÜYÜYOR!

Hazine Destek Kefalet Sistemi ile geldikleri noktada 2010 yılında başlayan sistemin 2015 yılına kadar tam bir yatay seyir izlediğini; ancak 2016’da ciddi büyüme gösterdiğini aktaran Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdür Yardımcısı Caner Teberoğlu, şunları kaydetti: “Bankalara verdiğimiz kefalet tutarı ciddi oranda arttı. 2015 yılında ulaşılan firma sayısı, bu destekten yararlanan firma sayısı 5 binler civarında iken, 2016 yılında kurulumuzun sistem üzerinde büyük bir değişiklik yapmak için çıktığımız bu yolda 2016 yılı Ekim ayında büyük bir değişikliğe uğradı. Aralık ayından itibaren hızlı bir ivme ile şu andaki rakamları söyleyeyim. Dün akşam itibariyle bankalara verdiğimiz kefalet tutarı 124,4 milyar liraya ulaştı. Bunun karşılığı firmaların kullanacağı kredi rakamı da 140 milyar lirayı buldu. Firma bazında bakıldığında 200 bin firmaya yaklaşmış durumdayız.”

ÖKSÜZ: SANAYİCİMİZ BİLANÇOSUNU İYİ YAPMALI!

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın 47. Meclis Toplantısına Başkanlık eden M. Hanifi Öksüz, kredi için iyi bir bilançonun gerektiğini belirterek; “Sanayicilerimiz bilançolarını iyi yapmalı. İyi bilanço olmazsa kredi olmaz. Halkımız da aynı zamanda tasarrufu çok iyi yapmalı. Biz sanayiciler düzgünce sağlam bir bilançomuz olmadıkça hiçbir kurumdan ne olursa olsun kredi alamayız. Bu yüzde yüz geçerli. Bunun için işletmelerimizin, sermayelerimizin bilançolarını çok iyi muhafaza etmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

Uzun vadeli düşük faizli borçlanabilmenin önemini vurgulayan KMTSO Meclis Başkanı Hanefi Öksüz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Özellikle yapılan hatalarda, şirketin kaynaklarının gayrimenkule yatırılması veya başka şeylere yatırılması, bilançoların zayıflaması, bizim finans tedarikinin bir numaralı sorunudur. İkinci ise bugün mesela Türkiye’de artık uluslararası bankalar var. Bankacılığın çok önemli olduğu ülkemizde devrimlerden biri budur. Bankaların hem Türkiye’de şubesi var hem yurt dışında şubesi var. Bazı Türk sanayicileri doğrudan yurt dışı krediler dahi kullanabiliyor. İkinci önemli şey, biz sanayiciler için özellikle önemli bir husus, uzun vadeli borçlanmalıyız, çünkü yatırım yapıyoruz. Büyük bir yüke giriyoruz. Sektörün geleceğini bilemeyiz, piyasa iyi olur kötü olur, düşük faizli ve uzun vadeli almak zorundayız. Şimdi Kahramanmaraş’ta bakıyorum birçok firma, takip ettiğim kadarıyla bilançolarda gücü yerinde ama bu yıl içinde çok büyük borçları var. Son bir yıl piyasa da kötü gitti. O zaman bir birden bire büyük ödeme sıkıntısı çekiyorlar. Aslında firmaların durumu iyi, çalışıyorlar, gelir getiriyorlar. Buna çok dikkat etmeliyiz. Bu bize düşen görev, ikincisi halkımıza düşen görevler var. Bu konuda, finans hususunda maalesef tasarruf denilen şeyi unuttuk biz. Tasarruf olmazsa olmazımız olmalıdır.”

ZABUN: TÜRK EXİMBANK’IN MARAŞ’A ŞUBESİNİ İSTİYORUZ!

Türk Eximbank’ın yeni açılacak şubelerinden birisinin Kahramanmaraş’ta açılmasını isteyen KMTSO Başkanı Serdar Zabun, “Türk Eximbank’ın Kahramanmaraş’a açılmasını istediğimiz şubesi sayesinde sanayi sektörümüzün ihracat potansiyelinin tam olarak harekete geçirilmesi adına ilimiz ihracatçılarına daha fazla imkân tanınmasını arzu ediyoruz” şeklinde konuştu. Son dönemde hükümetin, Türk Eximbank ve KGF kaynakları vasıtası ile iş dünyasına ve özellikle KOBİ’lere nefes aldırdığını ifade eden Zabun şöyle devam etti: “TOBB öncülüğünde odalarımızın ve borsalarımızın da katıldığı nefes kredi kampanyasında da gördük ki, piyasalarda çok ciddi nakit daralması bulunuyordu ve bugün ekonominin canlanması açısından bu uygulamaların çok yerinde olduğunu daha net kavramış olduk. Bu itibarla, iş dünyamız adına bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz.”  

MARAŞ İLK 11’DE!

Kahramanmaraş ekonomisinin kahramanlık hikâyeleri yazarak Türkiye’nin gücüne güç kattığını ifade bildiren KMTSO Başkanı Zabun, şu açıklamalarda bulundu: “Son 15 yıllık süreçte, istikrarı ekonomik büyüme adına çok iyi değerlendiren şehrimiz, bu süreçte ekonomisini 9 kat geliştirmiş, özellikle finansal piyasası bakımından muazzam bir büyüme kaydetmiştir. Bu zaman diliminde kredilerde 46 kat, mevduatlarda 52 kat artış sağlamıştır. Geçtiğimiz yıl ilimiz, girişim eğiliminde belli ölçüde azalma olmasının yanında, bütün olumsuzluklara rağmen ihracatını yüzde 9 oranında geliştirmeyi bilmiştir. Belirli ekonomik göstergeler bazında Kahramanmaraş genelde 20. sıralarda yer alırken, büyük şirketler bakımından 22 şirketiyle 11. sırada yer alarak gerek ekonomik kalkınma gerekse kurumsal şirketlerin çoğalması açısından umut verici bir durumdadır. Yaşam endeksi ortalamasında 48. Sırada olan şehrimiz güvenlik bakımından Türkiye’nin en iyi 4 kenti arasındadır. Buna endüstri kültürünü ilave ettiğimizde yatırımlar için cazibe merkezi niteliğinde olduğunu görmekteyiz.”

MARAŞ İHRACATI 4 KAT ARTTI

En sanayileşmiş iller listesinde Kahramanmaraş’ın 19’uncu sırada yer aldığını hatırlatan Zabun, şunları dile getirdi: “Kahramanmaraş’ın vizyonu, ilk 10 içerisinde yer alarak geleceğe sağlam adımlar atmaktır. Nitekim 2005 yılından bugüne Kahramanmaraş ekonomik kalkınmada yüksek performans sağlayarak istihdamını 3 kat, ihracatını 4 kat artırmıştır. Bu dönemde, 20 milyar lira reel sektör yatırımı ve ilave 100 bin kişilik istihdam hayata geçirilmiştir. Faaliyette bulunan ve çalışmaları devam eden organize sanayi bölgeleri ile lojistik merkezi de devreye alındığında hem üretim hem de ihracatta yeni ve daha büyük bir hamle gerçekleşecek ve Türkiye’nin büyümesine daha fazla katkı sağlanacaktır. Kahramanmaraş’ta mevduatların artırılması bakımından yüksek bir potansiyel var. Takipteki alacaklarda da oldukça pozitif bir durumdayız. Bankalarımızın şube sayısı son 10 yılda yaklaşık 2 katına çıkarak 83’e ulaşmıştır. Bu süreçte, özellikle ticari ve bireysel şubelerin ayrışması hizmet kalitesini artırmıştır. Kahramanmaraş kişi başına takipteki kredilerde Türkiye ortalamasının çok altında yer almaktadır. Son 10 yılda özellikle kredi yükselişi göze çarpmaktadır. Kredilerin büyük çoğunluğu sektörel kredilerden oluşmakta ve tekstil sektörü başı çekmektedir. Protestolu senetlerde ve karşılıksız çeklerde Türkiye ortalaması yükselmeye devam ederken şehrimizde gerilemektedir. Bu da ticari hayatın kalitesinin artması bakımından bizler için önemli bir göstergedir.”

EXIMBANK ŞUBESİ MARAŞ İÇİN ÖNEMLİ

Özellikle son dönemde, Eximbank’ın artan öz kaynakları ve ihracat kredilerindeki yenilikleri Kahramanmaraşlı iş dünyasının ilgisini çektiğini belirten KMTSO Başkanı Serdar Zabun, şunları ifade etti: “İhracatın finansmanı konusunda son dönemde çok önemli yeniliklere imza atan Türk Eximbank’ın Kahramanmaraş gibi ihracatla büyüme potansiyeli yüksek Anadolu şehirlerine sağlayacağı destek, ülkemiz ekonomisi için büyük bir önem arz etmektedir. Türk Eximbank’ın yeni açılacak şubelerinden birisinin Kahramanmaraş’ta açılarak, sanayi sektörlerimizin ihracat potansiyelinin tam olarak harekete geçirilmesi adına ilimiz ihracatçılarına daha fazla imkan tanınmasını arzu ediyoruz.” Toplantının devamında Türk Eximbank ve Kredi Garanti Fonu’nun özel sektöre yönelik programları hakkında sunumlar gerçekleştirildi. KMTSO Meclis Başkanı Hanifi Öksüz'ün başkanlığında gerçekleştirilen toplantı, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi. 47. Meclis Toplantısına Meclis üyelerinin yanı sıra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Ali Akben, Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Onikişubat Belediye Başkanı Hanifi Mahçiçek, Kredi Garanti Fonu Genel Müdür Yardımcısı Caner Teberoğlu ile ilin bankacılık sektör temsilcileri katıldı.  (HABER-FOTO: KENAN ONARAN)

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi "Doğalgaz" Oldu
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü Belirlendi: Şüpheli Kuzeni Gözaltına Alındı
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü...