Kahramanmaraş intihar ediyor!

Kahramanmaraş intihar ediyor!

Kahramanmaraş’ta intihar vakaları yeniden artış gösterdi. Uzmanlar Türkiye genelinde 15-20 arası yaşlarda intihar girişimlerinde artış olduğunu söylerken, Kahramanmaraş’ta özellikle son dönemde yaşanan intiharlar ve intihar girişimi vakalarında yaş aralıkları ilgi çekici.

14 Temmuz 2017 - 17:50

Geçtiğimiz günlerde Elbistan ilçesinde yaşlı bir vatandaş intihar teşebbüsünde bulunurken, geçtiğimiz ay intihar eden M.C.’nin yaşı ise 39. Geçtiğimiz yıl intihar eden üniversite öğrencisi genç kız 23 yaşında iken birkaç gün önce Dulkadiroğlu ilçesinde gerçekleşen intihar olayında ise ölen genç henüz 19 yaşındaydı. Son olarak önceki gün kız yurdunda gerçekleşen intihar girişiminde yaşı reşit olmayan genç kız intihar girişiminde bulunmuş ancak görevlilerin ve vatandaşların yoğun çabası ile vazgeçirilmişti.Son zamanlarda artan intihar olayları nedeni ile Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi olarak anne babaları uyarıyoruz. Çocuklarınız özellikle depresyon halinde olabilir dikkat!

Uzmanlar intihar olaylarını değerlendirirken şunlara dikkat çekiyor.

Dünyada ve Türkiye’de intihar girişimleri genç ergenlerde ve ileri yaşlarda bir miktar artmaktadır. Gençlerde 15-20 yaşlarda intihar girişimlerde artış gözlemlenmektedir. Bunların intihar girişimleri neden arttığını gözlemlediğimizde daha çok ailesel faktörler olabilir, toplumsal faktörler olabilir bunlar risk faktörleri olarak değerlendirilebilir. Yine ergenlerde özellikle tamamlanmış intiharların erkeklerde daha fazla gözlemlendiğini söyleyebiliriz.

 

AİLEYE DÜŞEN GÖREV

Özellikle depresif belirtilerinin olduğu zaman intihar girişimlerinden şüphe duymamız gerekiyor. Bu depresif belirtiler umutsuzluk, artık gelecek ile ilgili planlarının olmaması, hayattan zevk almama, uykusuzluk, değersizlik özellikle ama özellikle de ümitsizlik düşüncesinin olması intihar şüphesini artırır. Bu gibi belirtileri gözlemlediğimizde bir doktora ya da bir psikiyatri uzmanına götürmemiz gerekiyor.

 

MEVSİM GEÇİŞLERİ ETKİSİ

Atkar, intihar eğiliminin özellikle mevsim geçişlerinde artabileceğini vurgulayarak "Tabi aynı zamanda sosyal çevrenin yetersizliğinden de kaynaklanıyor bu durumlar. Bunlar arasından toplumdan dışlanmış olma, azınlık olma, göçlerin yarattığı etkiler sayılabilir. (GÖKHAN DÖKÜCÜ)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL oldu, satışlar yüzde 12 arttı
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL...