Kahramanmaraş sebze ve meyveden elektrik üretecek
Reklam

Kahramanmaraş sebze ve meyveden elektrik üretecek

Öztürk Enerji’nin Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile birlikte geliştirdiği ‘Organik Atıklar Enerjiye Dönerek Sıfırlanıyor’ projesi ile sebze ve meyve atıklarından elektrik enerjisi elde edilecek. Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği tarafından Düşük Karbon Kahramanı ödülüne de layık görülen proje, Türkiye’ye örnek olacak.

18 Haziran 2019 - 14:22 - Güncelleme: 18 Haziran 2019 - 14:28

Öztürk Enerji ile Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin birlikte geliştirdiği ‘Organik Atıklar Enerjiye Dönerek Sıfırlanıyor’ projesi, israfın önlenmesi, atığın azaltılması ve dönüştürülmesini kapsayan ‘sıfır atık’ prensibine göre oluşturuldu. Proje sayesinde Kahramanmaraş’ta yemek, sebze, meyve gibi organik atıklar işlenerek hem elektrik enerjisi hem gübre üretilecek.

Kahramanmaraş’ın çevreci vizyonunu ortaya koyan ‘Organik Atıklar Enerjiye Dönerek Sıfırlanıyor’ projesi, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) tarafından düzenlenen 6. İstanbul Karbon Zirvesi’nde, Türkiye’nin Çevre Oscar’ı olarak nitelendirilen ‘Düşük Karbon Kahramanı' ödülüne de layık görüldü.

KAHRAMANMARAŞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN ÇEVRECİ VİZYON

Bu önemli projenin yakında başlayacağının müjdesini veren Öztürk Enerji Yönetici Ortağı Erol İren şunları söyledi: “Sıfır Atık vizyonuyla Kahramanmaraş’ta organik atıklar anlaşmalı kurumlardan Belediye tarafından toplanacak. Bu atıkların toplanması için Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne bir araç hibe ettik. Toplanan atıklar, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisi’nde yap-işlet-devret modeli ile kurduğumuz tesisimize gelecek. Burada bertaraf edilen organik atıklardan biyogaz tesisimizde elektrik enerjisi üretilecek ve sonrasında kompost gübre üretimi gerçekleştirilecek. Böylelikle ayrı toplanan organik atıklar, lisanslı bir tesis tarafından değerlendirilerek ekonomiye geri kazandırılacak.”

KAHRAMANMARAŞ’TA EVLER ÇÖPTEN GELEN ENERJİYLE AYDINLANACAK

Atıkların çok önemli bir ekonomik değeri olduğunu unutmamız gerektiğini bildiren Erol İren, hayata geçirilecek proje sayesinde, eskiden çöpe atılan organik atıkların elektrik enerjisine dönüşerek Kahramanmaraş’taki evleri aydınlatacağını belirtti. Çevrenin korunmasını sağlayacak bu proje kapsamında üretilecek gübrenin besleyici değerinin de yüksek olduğunu açıklayan İren, bu gübrelerin park, bahçe alanlarının yanı sıra tarım arazilerinde de kullanılabileceğini söyledi.

FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Okay, Konteyner Kent Sakinleriyle İftarda Bir Araya Geldi
Başkan Okay, Konteyner Kent Sakinleriyle İftarda Bir Araya Geldi
“Tekir’in potansiyelini ortaya çıkaracağız”
“Tekir’in potansiyelini ortaya çıkaracağız”