Kahramanmaraş’ta Rahim ve Kist Ameliyatında Yeni Dönem

Kahramanmaraş’ta Rahim ve Kist Ameliyatında Yeni Dönem

Kahramanmaraş Özel Sular Vatan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doçent Dr. Önder Ercan Kapalı Yöntemle Ameliyat hakkında önemli bilgiler verdi.

21 Ocak 2017 - 01:30

Ercan, Kadınlarda endoskopik uygulamalar (kapalı yöntem ameliyatları) laparoskopi ve histeroskopi olarak ikiye ayrılır. Laparoskopi karın içinin bir video kamera ile gözlenmesi işlemidir. Laparoskopi önceleri sadece tanısal bir araç iken bugün neredeyse jinekolojik operasyonların tamamı laparoskopi ile yapılabilir hale gelmiştir. Histeroskopi ise rahim iç boşluğunun endoskopik olarak bir kamera yardımıyla gözlenmesine verilen isimdir. Histeroskopi ile de bugün eskiden karın açılmasını gerektiren rahim anormallikleri kolaylıkla tedavi edilebilmektedir.

Laparsokopik cerrahide karın boşluğu içerisine bir iğne yardımı ile gaz verilerek şişirilir. Göbek deliği hizasından karın içerisine, karın içerisini görüntülemek amacı ile kamera sistemi yerleştirilir. Karın duvarında 3-4 adet 5-10 mm genişliğinde delikler açılarak, karın boşluğuna cerrahi işlemin yapılmasında kullanılan aletler sokulur ve gerekli olan cerrahi müdahele bu şekilde yapılır. Laparoskopik cerrahi yöntemi ile yumurtalık ve rahim ameliyatları yapılabilir. Özellikle yumurtalık kistlerinin cerrahisinde çok yaygın olarak kullanılan laparoskopiyi güvenle yapabilmek için özel bir eğitim ve yeterli deneyim gereklidir. Yine myom ameliyatlarında hem laparoskopi hem histeroskopi yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunların dışında rahim ameliyatları yani histerektomi operasyonlarında da giderek daha sık olarak laparoskopi kullanılmaya başlanmıştır. Hastanın karnına kesi yapmadan rahim ve yumurtalıkların çıkartılması bu yolla mümkün olabilmektedir.

 

SİYAH ET TÜKETİMİ MYOM RİSKİNİ ARTIRIYOR

Özel Sular Vatan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doçent Dr. Önder Ercan Siyah et tüketiminin myom riskini artırdığını belirterek, bu duruma maruz kalmış hastaların siyah et tüketimini azaltmaları konusunda önem arz ettiğini belirtti. Genel durumu operasyona elverişli olan herkeste endoskopi yapılabileceğini ve ağır solunum veya kalp problemleri olanlarda işlem sırasında baş aşağı posizyon kullanıldığından endoskopi tercih edilmeyebileceğini söyledi. Çok büyük ve çok sayıda myomu olan kadınlar, yumurtalık kanseri olan kadınlarda açık ameliyat tercih edilmelidir. Bunların dışındaki tüm jinekolojik ameliyatlar kapalı yöntemle yapılabilmektedir.

 

HASTA 24 SAAT SONRA NORMAL HAYATINA DÖNÜYOR

Laparoskopi ile artık karın açılarak yapılan ameliyatların çoğu yapılabilmektedir. Endoskopinin avantajları cilt üzerindeki kesilerin çok daha küçük olmasından kaynaklanır. İçeride yapılan operasyonun boyutu açık cerrahi ile aynıdır. Hasta daha az ağrı hisseder, hastanede daha kısa süre kalır ve işine daha erken döner.

 

HASTA, AĞRISIZ VE AYNI GÜN TABURCU OLUYOR

Laparoskopi ile yapılan ameliyatlar dokulara ve organlara çok az zarar verir. Yani koruyucu bir cerrahi yöntemidir. Karın açılmadığı için iltihaplanma riski ve ameliyat sonu yapışıklık ihtimali daha azdır. Karın içi organları büyütülerek gözlemlendiği için cerrahi hâkimiyeti daha iyidir. Karın duvarı kesilmediği için ameliyat sonrası ağrı çok azdır. Ameliyat sonu hastanede kalış süresi çok kısadır. Hasta aynı gün veya bir gün sonra taburcu olur. Hasta çok kısa sürede normal yaşamına döner. Ortalama işe dönüş 7-15 gündür. Böylelikle iş kaybı çok azdır. Karın duvarı kesilmediği için ameliyat izi kalmaz, karın fıtıkları olmaz ve estetik korunur.

 

LAPARASKOPİNİN KULLANILDIĞI KADIN HASTALIKLARI

Kısırlıkta tanı ve tedavi amaçlı, Tüplerin bağlanması, Dış gebelik, Tüp cerrahisi, Myom (miyom) ameliyatı, Endometriozis, Çikolata kisti, Rahim alınması, İdrar kaçırma durumlarında, Kadın kanserleri ameliyatı, Yumurtalık kistleri, Polikistik over sendromu.

 

KOMPLİKASYONLAR

 

Laparoskopinin komplikasyonları:

Laparoskopi bir cerrahi girişimdir ve her cerrahi girişimde olduğu gibi komplikasyonları vardır. Laparoskopinin komplikasyonları özellikle deneyimsiz ellerde daha fazla görülür. Komplikasyonlar teleskopun ve diğer cerrahi aletlerin yerleştirilmesi için kullanılan trokarların karın içine sokulması veya yapılan cerrahi müdahale sırasında olmaktadır. Teleskopun ve trokarların karın içine sokulması sırasında büyük damar ve daha önce karın ameliyatı geçirmiş olan kadınlarda barsak yaralanmaları olabilir. Cerrahi müdahale esansında ise barsak, mesane, üreter ve damar yaralanmaları görülebilir. Bu komplikasyonların bir kısmının tedavisinde karın açılarak müdahale yapmak gerekebilir. Laparoskopinin bir diğer komplikasyonu ise planlanan ameliyatın teknik imkânsızlıklar nedeni ile yapılamaması ve açık ameliyata dönülmesidir. Bu genelde aynı seansta yapılır. Daha önceden öngörülmediği halde kanser çıkan olgularda ise hastanın uyandırılması ve yapılacak daha geniş çaplı ve genellikle rahim ve yumurtalıkların alınmasını gerektirecek bir ameliyat için onay alınması gerekebilir.

 

Histeroskopinin komplikasyonları:

Bunlar genellikle rahim ağzının genişletilmesi sırasında yırtılması veya rahimin delinmesi şeklinde karşımıza çıkar. Rahim delindiği durumlarda işleme o aşamada son vermek ve başka bir seansta işlemi tekrarlamak gerekir. İşlem sırasında da rahim delinebilir ve kanama ve işlem için elektrik enerjisi kullanılıyorsa barsak yaralanmaları olabilir. Mesane ve üreter yaralanmaları ise çok daha nadir olarak görülmektedir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL oldu, satışlar yüzde 12 arttı
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL...