Kahramanmaraş’taki 2017 kamu yatırımı 1.7 katrilyon
Reklam

Kahramanmaraş’taki 2017 kamu yatırımı 1.7 katrilyon

Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili M. Uğur Dilipak Kahramanmaraş’a yapılan kamu yatırımlarının sadece bu yılki tutarının 1,7 katrilyon (milyar) olduğunu söyledi. Dilipak; “bu hizmetleri anlatamıyor muyuz? Bilemiyorum. Bundan sonra tüm medya ile ilgili programlarda bıkmadan usanmadan Kahramanmaraş’a yapılan yatırımları anlatacağım” dedi.

05 Eylül 2017 - 16:43

Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili M. Uğur Dilipak, Aksu TV’de her pazartesi günü izleyicisiyle buluşan Murat Eğridağ’ın sunduğu Haber Ötesi programına konuk oldu. Programda sadece Kahramanmaraş’taki ulaşım yatırımlarını ele alan Dilipak vatandaşların serzenişlerine kulak verdiklerini diğer taraftan da üzerine düşen görevleri eksiksiz yerine getirme gayreti içerisinde olduklarını söyledi.

Toplumun bazı kesimlerince ‘Kahramanmaraş’a yatırım yapılmıyor, milletvekilleri bu konuda yatırımları takip etmiyor’ gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldığını öne süren Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili M. Uğur Dilipak siyasiler olarak birçok programda siyasi konuşmalar yaptıklarını fakat bu algıyı değiştirmek için bundan sonra memlekete yapılan yatırımları tek tek bıkmadan usanmadan anlatacaklarını söyledi.

GÜNDEMİMİZ İLİMİZE YAPILAN YATIRIMLAR OLACAK

Bundan sonra basın bilgilendirme toplantıları da dahil her platformda kente yapılan icraatları konuşacaklarını dile getiren Milletvekili Dilipak şöyle konuştu; “Bizim Kahramanmaraş’taki gündemimiz artık Kahramanmaraş’a yapılan yatırımlar olacak. Çünkü Kahramanmaraş’a yapılan yatırımları bazı vatandaşlarımız görmüyor ve görmediği için de biz de anlatamıyoruz. Bundan dolayı da bazı çevreler Kahramanmaraş’a yatırım yapılmadığını söylüyor. Biz de birçok alanda yatırım alan Kahramanmaraş’ımızın yatırım almıyor denmesine de biraz hayıflanıyoruz. Bunun için de bu yatırımlarımızı daha fazla anlatacağız ve daha çok televizyonlara, daha çok basının karşısına çıkacağız ardından Kahramanmaraş’a anlatacağız.

2002 ÖNCESİ TÜRKİYE BÜTÇESİ 600 TRİLYONDU

Kahramanmaraş’a bu yıl içerisinde kamu yatırımı 1.7 katrilyon. 2002 yılında AK Parti iktidara gelmeden önce Türkiye’nin yatırım bütçesinin eski para ile 600 trilyon olduğu bir dönemde biz Kahramanmaraş’a bu yıl içerisinde 1.7 katrilyonluk bir yatırım yapıyoruz. Ama bunları söylüyoruz, söylediğimiz zaman ise ‘bunlar da var mı’ gibi serzenişler oluyor. Biz bunları bıkmadan ve usanmadan vatandaşlarımıza anlatmaya devam edeceğiz. Kahramanmaraş’a Karayolları yatırım yapıyor, Hava Yolları yatırım yapıyor, sağlık yatırımları, spor yatırımları gibi yatırımlar alıyor ve biz bunların hepsini anlatacağız. Özellikle şu dönemde spor yatırımları alıyoruz. 3 bin 500 kişilik kapalı spor salonumuz var büyük bir ihtimalle de bayramdan sonra açılışını yapacağız. 

2009’DAN SONRA OTOBAN STANDARDI YAKALADIK

Şimdi Kahramanmaraş’ın bu yatırımları almadan önce AK Parti şunu düşünüyordu: Biz Türkiye’nin her bölgesine duble yol yapacağız. 16 bin 800 kilometre yollar yaptık. Tabi bu yolları yaparken bazı yolların kenarlarına tıraş vurup yolları duble yola çevirdik. Elmadağ, yapılan yollarımızdan bir tanesidir. Biz 2009 yılında bu işleri yaparken yolları otoban standardında ve dünyanın en iyi yolları olarak yaptık. 

Göksun yolumuzdaki tüneller şu anda 16 bin 694 metre. Gidiş geliş olarak hesaplarsak 33 kilometre tünel yapıyoruz. Göce Mağara-Fırnız çayı arasına 5 tane tünelden oluşan yeni bir yol yapıyoruz ve bunlardan insanımızın haberi yok. Biz 16 bin 694 metrelik tüneli ile bir yerleşim yerinden bir ilçe yerleşim yerine olan mesafede Türkiye’de en uzun tünel uzunluğuna ulaşacağız. AK Parti Kahramanmaraş’a önem vermemiş olsa bu kadar tünel yapmaz. Biz bu kadar tüneli yaptığımız zaman bu tünellerin Kahramanmaraş’a faydası en yüksek standartlı yollar olacak. Bu sayede Kahramanmaraş kavşakların kesişim noktası haline gelecek ve kör bir nokta olmaktan çıkacak. 

GÖKSUN YOLUNUN MALİYETİYLE ANKARA’YA KADAR YOL YAPILIR

Bu projenin maliyeti 2.5 milyar TL. Bu para ile neler yapılabilir, normal bir çift yolun 675 km’si yapılır. Yani Göksun yolu maliyetiyle buradan Ankara’ya çift şeritli yol yapılır. Göksun yolunda şu anda açtığımız tünellerin bir tanesinin uzunluğu 2 bin 847 metre. Bu tünel Bolu tünelinden yaklaşık 120 metre daha kısa. Özellikle Kahramanmaraş’ta Menzelet Barajı yol ayrımından Fırnız Çayı’na kadar olan yerde 7 bin 748 metre tünel yapıyoruz. Bu 7 bin 748 metrelik tünel kısmında yaptığımız çalışmayı hiçbir Kahramanmaraşlı hemşerilerimiz görmüyor. Bu bölgede önemli bir çalışma yapılıyor ve yüzde 65’in üzerinde fiziki gerçekleşme oranı var. Bu aradaki yol ise 2019 yılında bitecek. 

ANDIRIN YOL AYRIMI İLE GÖKSUN’A KADAR OLAN BÖLÜMÜ KASIM’DA AÇIYORUZ

Andırın yol kavşağı ile Göksun tünel çıkışına kadar olan kısım Kasım ayı içerisinde faaliyete geçecek. Buradaki gecikmenin ana sebebi siyasi iradenin sıkıntısı değil. Paramız var ve biz bu yatırımları yapacağız. Ama bizim önümüzdeki engeller şu ana kadar hep hukuki engeller oldu. Vatandaşlar verilen paralara razı olmadı veya kamulaştırma bedelini beğenmeyen vatandaşın devlet ile mahkemelik olması, yolun geçirmesine neden oldu.  Bizim AK Parti’de çaycımızdan bakanımıza kadar herkesin faydası eşittir. Şu anda bizim bu yolla ilgili sıkıntılı kalan kısımları kamulaştırmaya soktuk ve bu yol güzergâhı üzerinde kamulaştırmadan dolayı engelimiz kalmadı. Göksun yoluna bu yıl içerisinde şu ana kadar yaptığımız hakediş tutarı 282 trilyon. Yılsonu itibari ile 485 milyonluk hakediş bekliyoruz. Biz bu yol çalışmalarına basın mensuplarını götürdük ve gezdirdik. Yani burada hep birlikte güzel bir çalışma gerçekleştiriyoruz ve bu çalışmalar görünmek istenmiyor. Bu yılsonu itibariyle Andırın yol kavşağından Göksun tünel çıkışına kadar tüm yollarımız bitecek.  

YOLLARIMIZDAKİ EĞİTİM OTOYOL STANDARTLARINDA

Bu yolarda yeni standardımız yüzde 6 eğim. Biz Fırnız Çayı’nın üzerinde yüzde 6’lık eğimi sağlamak için dolgular yapıyoruz. Burada Karayolları olarak yeni standardımız yüzde 6 eğimdir.

KAMULAŞTIRMA SIKINTISI GÖKSUN-ELBİSTAN YOLUNDA DA KARŞIMIZA ÇIKTI

Göksun – Elbistan yolunun ihalesini geçen yıl yapmıştık ama yeterli ilerlemeyi sağlayamadık. Sebebi ise kamulaştırma sıkıntısıydı. Bizim tüm enerjimizi vereceğimiz yolların bir tanesi de Göksun Elbistan yoludur. Bu yolun ihale bedeli 100 milyon TL. Bu yolumuz şuanki planlamada 2019’da bitecek diye planlıyoruz. Ama dediğim gibi kamulaştırma alanındaki hukuki süreçlerden dolayı bu yol çalışmaları biraz aksadı. Özellikle Göksun yolundaki olan problemli yollarda hukuki düzenlemelerimizde birçok milletvekillerimiz ile görüşüyoruz. Bu yol konusunda ben vatandaşlarımızdan istirham ediyorum, hakkını isteyelim. 10 liralık yola biz 20 lira veriyoruz ama insanlar 100 lira istiyor. Bu da sonuç olarak kamunun yoludur 100 TL vererek bu vebale giremeyiz. 

PAZARCIK ÇEVRE YOLUNUN İHALESİNİ YAPTIK

Ağustos ayının 23’ünde Pazarcık çevre yolumuzun Narlı’ya kadar olan kısmının ihalesi yapıldı ve önümüzdeki günlerde müteahhidi belli olacak ardından ise iş başlayacak. Pazarcık – Çağlayancerit yolumuzun ise yüzde 30’u tamamlandı ve 2019 yılında bu yolumuz da bitecek bu yolun proje bedeli ise 29 milyon TL. 

ILICA YOLUMUZ VEYSİ KAYNAK AĞABEYİMİZLE ÇOK GÜZEL BİR HAL ALDI

Ilıca yolu çok güzel bir proje oldu. Başbakan Yardımcımız Veysi Kaynak bu yol projesinde çok büyük bir emeği geçti. Ana yoldan Ilıca gibi bir beldeye kadar olan yol Karayollarına ait bir yol. Dolayısıyla bu yol Karayollarına ait olduğu için burada 5 tane tünel ve 2 tane köprüyol planlanıyor. Şu anda da ihalesi son aşamaya geldi. Bu yıl yetişirse bu yıl ihalesi olacak, yetişemezse önümüzdeki yılın hemen başında ihalesi olacak. Şöyle bir şey var, Kahramanmaraş’ta şehir efsanesi çabuk yayılıyor. Ilıca yolunun ihalesi iptal olmuş veya vazgeçilmiş. Öyle bir durum yok. AK Parti ailesi olarak bizler söz verdiysek bu sözümüzün arkasındayız. Burayı 5 tane tünelle, yaklaşık 4 buçuk kilometrelik kısaltma sağlayarak bu yolun yapımını gerçekleştireceğiz. Biz AK Parti ailesi olarak projesi yapılmayan hiçbir işin ihalesini yapmıyoruz. Buna kamudaki hastaneleri tutun, spor yatırımlarına kadar projesi yapılmayan hiçbir işi başlatmıyoruz. Müteahhidin kötü sürprizlerle karşılaşmaması için şu anda Ilıca’da birkaç tane de sondaj yapılacak ve bunun akabinde ihale takvimi belli olacak. Biz bu projeyi gün gün takip ediyoruz. Bu yıl yetişti, yetişti. Yoksa önümüzdeki yıl bu işin ihalesini yapacağız. Karayollarımız’ın bir beldeye 5 tünelli bir yol Türkiye’de bir ilk defa Kahramanmaraş’ta olacak. Bunları özellikle vurgulamak istiyorum çünkü AK Parti, Kahramanmaraş’a yeterince önem vermiyor mu, şöyle mi oluyor falan bunların hepsi hikaye ve öyle bir şey yok. AK Parti, Kahramanmaraş’a önem veriyor ve bunu da açık yüreklilik il söylüyorum. 

GÖKSUN-ANDIRIN ARASINDA SIKINTILAR VAR

Göksun – Andırın yolumuzda Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı geçiyor. O bölgenin ihalesini alan müteahhitler kaya kırması gerçekleştirecekleri için bu konuyu iyi irdelemeden dinamit ile patlatma yöntemi ile yapılacakmış gibi bir algı var. Bu dinamitli patlatma olayı bu kayaları çok kolay bir şekilde yok edebilir. Ama orada petrol boru hattı olduğundan dolayı müteahhit kırıcılarla birlikte çalışmak zorunda. Bu durumdan dolayı da bu projenin uzamasının sebebi, buradaki müteahhitlerimizin ihale ile ilgili yanlış hesaplarından kaynaklandı. Andırın yolu ile alakalı neticelenen bir şey olmadığı için herhangi bir takvim vermiyoruz. Ama neticelendiği anda takvimimizi vereceğiz. 

Elbistan – Malatya yolumuzun son aşamasına geldik. Önümüzdeki yıl onun da ihalesini gerçekleştireceğiz ve bunun da takibini yapıyoruz. 

ÖNÜMÜZDEKİ YIL ÜÇ TANE DAHA KÖPRÜLÜ KAVŞAK YAPACAĞIZ

Şehir içi kavşaklarımızın şuanda mevcut olan müteahhitlerimizde ciddi bir şekilde mali bir sıkıntısı var ve biz de bu sorunu tamamlamaya çalışıyoruz. Madalyalı kavşak yapıldı, akabinde üniversite kavşağı ve sonrasında üngüt kavşağı yapıldı. Şu anda 2 kavşak ise inşaat halinde. Karayolları ile Büyükşehir iyi bir işbirliği içerisinde çalışıyor. Biz önümüzdeki yıl Kahramanmaraş’a 3 tane yeni kavşak kazandıracağız. Bu konuda projeler çiziliyor ve son aşamaya gelindi. Sanayi kavşağı, arsan kavşağı ve son olarak madalyalı kavşaktan az ileride hal ve köy garajına giden yola bir kavşak yapacağız. Projeler ile ilgili çalışmalarımız son aşamasında ve takibini sürdürüyoruz. Bu projelerimiz tamamlandığı anda gereken çalışmalar Karayolları ile takibini yapacağız. 

Adana yolu ile ilgili önümüzdeki yıl büyük çalışmalar olacak ve betonlar dökülecek. Bu yıl içerisinde toplam 10 kilometreye yakın bir beton asfalt imalatı devreye alındı. 

MİLLETVEKİLLERİMİZLE KARAYOLLARININ ÜZERİNE ÇOK GİDİYORUZ

Kahramanmaraş’a yeni müjdeler de vermek istiyorum. Bu yıl içerisinde baktığımız zaman Dulkadiroğlu bölgesinde Gafarlı’ya doğru giden yolları Büyükşehir devraldı. Bunun karşılığında da MADO yolunun oradan bir çevreyolunu Karayolları’na devretti. Ayvalı Barajı’na kadar 17 kilometrelik bir yolun şu anda aksları ile ilgili küçük bir işlem var. Bu yolu da bu yıl içerisinde ihalesini gerçekleştireceğiz. Kuzey çevreyolumuz şu anda devam ediyor. Alttaki güney çevreyolumuzu da toplulaştırma kapsamı içerisinde Cüceli çevresine doğru biri kuzeyde birisi de güneyde çevre yolu olacak. Şu anda Göksun, Tufanbeyli ve Tumorza yolunda bir çalışma yapıyoruz. Milletvekillerimiz ile birlikte Ankara’da bununla ilgili 40’a yakın toplantılar yaptık. Bütün Kahramanmaraş vekilleri ile Karayoları’nı sıkıştırıyoruz. Göksun, Tufanbeyli ve Tumorza yolunun taslak projelerini çizdirdik. Önümüzdeki yıl proje ihalesinin başlaması ile ilgili gerekli düzenlemeleri de yaptık. Önümüzdeki yıl proje ihalesi gerçekleşecek. Bu yol Kahramanmaraş’ı Ankara’ya 40 kilometre daha yakınlaştıracak. Bu yol kullanıldığında ise Kahramanmaraş hem Kayseri’ye hem de Ankara’ya daha yakın olacak. Bu projede Kayseri Milletvekilleri ile ortak çalışıyoruz. 

HAVAALANIMIZA MAYIS AYINDA KAVUŞACAĞIZ

Kahramanmaraş’ta şu anda 79 milyonluk kamulaştırma bedeli ile birlikte büyük çalışmalar yapılıyor. Bu konuda Sayın Mahir Ünal’ın emekleri çok büyük. Burada bizim yatırım bedelimiz 79 milyon lira, 8 tane uçağımız aynı anda inip kalkabilecek şekilde bir havalimanı yapacağız. Şu anda havalimanımız 2 uçak inip kalkabilecek kapasitede. Bu proje önümüzde yılın Nisan veya Mayıs ayında yeni havalimanımızı kullanıma açacağız. Kahramanmaraş’ın şu andaki havalimanımızın kapasitesi  terminal binası 21 bin 520 metrekare kapalı alana sahip olacak. Gümrükleme işlemi dış hatlar terminali olacak. Dışhatlar terminali ile birlikte dış uçuşlar burada yapılabilecek. Yani bu havalimanı uluslararası bir niteliğe sahip olacak. Özellikle hac mevsiminde yapılan uçuşlar da buradan yapılabilecek. Bu sekiz uçak kapasiteli havalimanımız toplam 3 ile 5 milyon arası yolcu kapasitesine ulaşacağız. 

Kahramanmaraş’a bu dönemde 5 tane baraj, 3 tane de gölet yaptık. Şu anda Kahramanmaraş içerisinde ihalesi devam eden işlerin bedeli 2 katrilyon. Bu yıl içerisindeki ödenen hakediş miktarı 180 trilyon. Kahramanmaraş’a yatırım gelmiyor diyenlere en büyük cevap bu olur. 

Bu yıl içerisinde olan ihaleler, 120 milyon TL’ye Adatepe’nin sulama ihalesi yapıldı. Bu sulama tesisinde çapı 3 buçuk metre olan boruları kullandık ve bu boruların içerisinden taksiler geçebilir. Bu proje ile bölgenin sulanmasını sağlayacağız. Bölgeye yaklaşık 18 kilometrelik bir döşeme planı söz konusu. 

Kahramanmaraş’a şu anda 1 adet 3 bin 500 kişilik kapalı spor alanı yapıyoruz. Bu spor salonu otogarın arkasında yer alıyor. Şu anda son parkeleri döşeniyor ve önümüzdeki günlerde biz orada basketbol oynayacağız. Bu yatırımın bedeli ise 15 trilyon. Bir de Elbistan’a spor salonu yapıyoruz. Bu işin bedeli ise 12 trilyon ve kapasitesi 3 bin kişilik. Önümüzdeki yıl Kahramanmaraş’a kapalı yüzme havuzu yaptıracağız. Tam olimpik bir yüzme havuzu olacak ve bunun sözünü de bakandan aldık. Bu da yarı ahşap sistem ile yapılacak.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kafanızdaki bütün siyasetçileri unutun! Beyefendi kişiliğiyle o geliyor: Fırat Görgel
Kafanızdaki bütün siyasetçileri unutun! Beyefendi kişiliğiyle o...
“Sanayi sitemiz takviyelerle ayağa kalktı kalkmaya da devam ediyor”
“Sanayi sitemiz takviyelerle ayağa kalktı kalkmaya da devam...