Kahramanmaraş’tan 7 Bin Kişilik İstihdam
Reklam

Kahramanmaraş'tan 7 Bin Kişilik İstihdam

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) 45. Olağan Meclis Toplantısı, Vali Vahdettin Özkan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

02 Mart 2017 - 11:13 - Güncelleme: 02 Mart 2017 - 11:38

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı İstihdam Seferberliğine, Kahramanmaraşlı iş adamlarından kısa vadede 7 bin, orta ve uzun vadede 30 bin kişilik istihdam desteği geldi.

KMTSO 45. Olağan Meclis Toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı istihdama yönelik çalışma hayatında milli seferberlik projesi kapsamında uygulanan teşvikler hakkında bilgi verildi. Geniş bir katılımla gerçekleştirilen programa, Ak Parti İl Başkanı, Onikişubat ve Dulkadiroğlu Belediye Başkanları, KMTSO Meclis üyeleri, Kurum müdürleri, KASİAD, MÜSİAD ve diğer sivil toplum kuruluşları başkanları ile sanayici ve işadamları katıldı.

İŞKUR Kahramanmaraş İl Müdürü Ali Yüce, 687 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında, ek sigortalı istihdam eden işverenlere uygulanacak teşvikler hakkında bilgi verdi. Aynı zamanda, SGK İl Müdürü Hüseyin Karagöz ve İŞKUR Müdürü Ali Yüce, katılımcıların sorularını cevapladı.

 

“DEVLET TEŞVİKLERİNİN EN İYİ KULLANAN İLİZ”

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “Biz Kahramanmaraş ili olarak, devlet teşviklerinin en iyi kullanan iliz diyoruz. Bu gerçekten böyle, tabi ki hem kendimiz, hem ilimiz hem memleket ekonomisi açısından çok isabetli bir uygulama olmuştur. Hem de dört dörtlük helal bir zeminde ekonomimizi iyileştirme yönünde çok iyi ve örnek bir adım olmuştur.

Şu günlerde de, hem ekonominin düzeltilmesi, istikrar ortamına kavuşmamız demokrasimizin güçlendirilmesi, kamu kurumlarındaki işleyişin iyileştirilmesi yönünde, toplum, devlet, millet olarak gerçekten çok kritik bir süreçten geçiyoruz. Bütün bu riskler, sıkıntılar aynı zamanda memleket olarak, millet olarak, insanlar olarak, sanayiciler olarak bunu büyük bir fırsata çevirebiliriz. Bu bizim elimizde, yeter ki her birimize düşen görev nedir, bu memleketi sahili selamete götürmek için devlet büyüklerine düşen görevlerle beraber her birimize düşen görevler nelerdir bunları el birliğiyle yapmak. Bunu iyi bir şekilde yaptığımız zaman devlet, millet olarak istikrarlı bir toplumun yakalanması, güçlü bir toplumun yakalanması yönünde bir katkı sunmuş oluruz.


Genel olarak dünyanın içinde bulunmuş olduğu istikrarsızlık ortamının memleketimizin durumu ekonomik alanda değil genel olarak istikrarsızlığı içeren değişik alanlarda değişik problemleri bertaraf etme yönünde her vatandaşa düşen görevler var. Kamu otoriteleri devlet temsil makamlarına düşen işler var. Ama herkesin bu tür zor konjonktürlerde üretim yapan, emek sarf eden, istihdam yapan, gelir üreten, katma değer toplumun ekonomik ve sosyal olarak iyileşmesine en büyük girdi sağlayan ticaret, üretim ve sanayi erbabı olan sizlersiniz. Bu işin gerçeği budur. Kamu gelirlerin toplanması ve kamu harcamalarının finansmanları açısından sizler olmadıktan sonra mekanizma yürümez. Hem de esasen insanların ağırlıklı olarak maişetinin temin edilmesi açısından sizin yapmış olduğunuz üretimle beraber aynı zamanda istihdama katkınızdır.”

 

BİZ İŞ DÜNYASINA ÇOK BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz konuşmasında, 

Toplantı ana konusunun çalışma hayatında milli seferberlik projesi kapsamında uygulanan teşviklerin iş dünyasına anlatılması olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “Hem bilgilendirme hem tartışma amacıyla bu konuyu Meclis toplantımızda ele alıyoruz. Aşağı yukarı bir aydan fazla oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız Odalar Birliği’nde bir toplantı düzenlettirdi. Bu toplantıya bütün odaların meclis başkanları ve yönetim kurulu başkanları katıldı. Özellikle bu toplantıda vurgulanan iki konu vardı, birisi yatırım diğeri istihdam, hatta bizzat bazı iş adamlarına talimatlar dahi verdi, istihdam konusunda. Şu anda Hükümetimizin çok önem verdiği iki sorun. Tabi biraz işsizlikte bozulma var ülkemizde, ben şu ibareyi de çok anlamlı buluyorum bakın. Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Projesi. Burada biz iş dünyasına çok büyük görevler düşüyor.


İstihdam o kadar önemli ki, bir insan işsizse devlete yük oluyor. Devletten yardım talep ediyor. Ama sizler onlara bir iş verdiğiniz zaman hem kendi geçimini sağlıyor, hem evine daha iyi imkanlar götürüyor hem de devletimize vergi veriyor. Dolayısıyla Hükümetimiz de bu konuda çok önemli teşvikler hazırlamış. Bunları tabi bize Odalar Birliğinde anlattılar, şimdi bu toplantımızda da bunları sizlere anlatacağız, istişare edeceğiz. Tabi biz iş dünyası olarak yaptığımız işin ne kadar önemli olduğunu görmekten ülkemiz adına gurur duyuyoruz. Daha çok çalışmalıyız, seferberlik demek, insan bir çalışıyorsa, ülkemiz söz konusu olunca bunu iki, üçe, dörde katlamamız gerek demektedir. Seferberlik anlayışı budur, ne görev yapıyorsak yapalım dana çok çalışacağız, işimizi daha ciddiye alacağız, çünkü burada ülkemizin anlaşılan buna çok ihtiyacı var. Ben tabi Sayın Cumhurbaşkanımızın iş dünyasına verdiği bu talimatı da sizlerle paylaşmış oluyorum.”

 

KMTSO’NUN GÜNDEMİNDE İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ VAR

Toplantının ana gündem maddesinin istihdam olduğuna işaret eden KMTSO Başkan Vekili Kadir Gülkesen, oda ve iş insanları olarak gerçekleştirdikleri çalışmaların asıl amacının daha fazla yatırım yapmak ve insanlara istihdam alanı oluşturarak gelir sağlamak olduğunu söyledi.

İşgücü ve işsizliğin sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınma ile refahın tabana yayılması bakımından stratejik bir önem kazandığına vurgu yapan Gülkesen, TÜİK verilerine göre Türkiye’de 3,7 milyon işsiz bulunduğunu kaydetti. Özellikle genç bayanlarda işsizlik oranının yüzde 16 civarında olduğunu belirten Gülkesen, gençlerin istihdamına yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini aktardı.

İşsizlikle mücadelede en önemli argümanın yatırım olduğunun altını çizen Başkan Vekili Gülkesen, Kahramanmaraş’ın bu anlamda çok başarılı bir karneye sahip olduğunu ifade etti.

 

İSTİHDAMI EN ÇOK ARTTIRAN İKİNCİ ŞEHİR

2005 yılından bu yana özel sektörün 20 milyar liralık yatırıma imza atarak önemli bir kalkınma hamlesi gerçekleştirdiğini söyleyen Gülkesen şunları dile getirdi: “Bunun sonucunda ilave istihdam 100 bin kişiye ulaşmış, bugün 15 bin işyerinde 140 binin üzerinde çalışanıyla ülkemizin önde gelen şehirlerinden birisidir.

Son 11 ayda ise ilimizin istihdama katkısı 7 bin kişiye yaklaşmıştır. Terör ve darbe girişiminin gölgelediği 2016 yılında bu katkıyı sağlamıştır. Bu başarısıyla da bu dönemde istihdamını en çok artıran ikinci şehir olmuştur. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak istihdam meselesi bizim için en önde gelen çalışma alanıdır. İlimizde işgücü piyasasının ve özellikle yüksek öğrenim gören öğrencilerimizin iş dünyasına adaptasyonu konusunda aktif bir politika izleyen odamız bugüne kadar kariyer günleri, ar-ge proje pazarı, intörn mühendislik uygulaması ve firma ziyaretleri gibi çeşitli organizasyonlarla 3 bin üniversite öğrencisini iş dünyasıyla buluşturmuştur.

Diğer yanda Kahramanmaraş’a kazandırdığımız eğitim kurumları ile Türkiye’de ilk ve tek olan mesleki eğitim kampüsü, TOBB Fen Lisesi ve Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi aracılığıyla 3 bin 500 öğrencimize nitelikli eğitim imkanı sağlayarak geleceğin yöneticilerini, mühendislerini ve ustalarını yetiştirmek için elimizi taşın altına koymaktan kaçınmadık.”

 

“10 YILDA 3 KAT DAHA BÜYÜME HEDEFİNE ULAŞMAMIZ İŞTEN BİLE DEĞİLDİR”

Hükümetin son dönemde yaptığı istihdamı artırıcı önemli teşvik hamlelerinin iş adamlarını heyecanlandırdığını ve motive ettiğini belirten Gülkesen şu şekilde konuştu: “Ülkemiz son 15 yıllık dönemde yakaladığı siyasi ve ekonomik istikrar sonucu çok başarılı bir kalkınma hamlesi başlatmış, birçok sektörde dünya ile yarışacak ve dünyaya örnek olacak projeler ortaya koymuştur.

Çok daha kısıtlı imkanlarla yakaladığımız 3 kat büyüme başarımızın üstüne, terör sorunlarını çözmüş, alt yapı atılımlarını önemli derecede halletmiş olan ülkemizde önümüzdeki dönemde ar-ge, inovasyon ve markalaşmaya çok daha fazla kaynak aktarma imkanına sahip olacağız. Terörden arındırılmış, bölgesel sorunları çözmüş olan ülkemizde eğer siyasi ve ekonomik istikrarı da koruyup daha da geliştirirsek, bizi engelleyen bürokratik oligarşiden kurtulup, hızımızı artırıcı sistemleri devreye alırsak, birlik ve beraberliğimizi perçinleyip ve çok çalışırsak Sayın Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği gelecek 10 yılda 3 kat daha büyüme hedefine ulaşmamız işten bile değildir.


Bunu fark eden rakiplerimiz ve düşmanlarımız, başta PKK, DHKP-C,DEAŞ ve FETÖ olmak üzere tüm terör örgütlerini kullanmış, önce gezi, sonra 17-25 aralık operasyonları, başarılı olmayınca da hain FETO maşasıyla yaptıkları hibrit darbe ve işgal girişimi, önce Sayın Cumhurbaşkanımızın dik duruşu sonra ölümü pahasına milletimizin ferasetli mücadelesi sonucu başarısız olunca da son çare olarak ekonomik saldırının dozunu artırmışlardır. Bizler iş dünyası olarak tüm operasyonlara, darbelere, post modernine, gizlisine, açığına, silahlısına, silahsızına yani yetkiyi milletten almayan tüm müdahalelere karşıyız, darbe dönemlerinde en çok zararı iş dünyası görmektedir. ‘A’ ülkesindeki rakibinizle ‘B’ ülkesinde rekabet ediyorsunuz yüzlerce kez gidip geliyorsunuz, emek ve para harcıyorsunuz, belki bir dönem zararına ürün verip mücadele ediyorsunuz sonra darbe oluyor sizi alıp başlangıç çizgisine koyuyor ve pazarı kaybediyorsunuz, belki iflas bile ediyorsunuz.”

 

28 ŞUBAT ÜLKEMİZ EKONOMİSİNE YAPILMIŞ EN BÜYÜK OPERASYON

Aynı zamanda 28 Şubat postmodern darbenin yıl dönümü olduğunu hatırlatan Gülkesen şu şekilde konuştu: “28 Şubat sürecinde ülkemizin geleceğine dinamit koyulmuş imam hatiplerle, meslek liselerine operasyon yapılmıştır. Şimdi hangi işletmeciye sorsanız yatırımların önünde ki en büyük engel olarak nitelikli insan eksikliği olarak bahseder. İşte bu bile 28 Şubat sürecinin ülkemiz sanayisine ve kalkınmasına yapılmış en büyük operasyonlardan biri olduğunun ispatıdır.

Bütün bu saldırılar ekonomik büyümemizi bir miktar yavaşlatmış ve işsizlik rakamlarında artışa sebep olmuştur. Son TÜİK rakamlarına göre işsizlik oranımız yüzde 12,1 olmuştur. İstatistiklere baktığımızda kahraman ilimiz bu saldırı dönemlerinde dahi yatırıma ve istihdam artışına devam etmiştir.

 

KISA VADEDE 7 BİN, ORTA VE UZUN VADEDE 30 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

Buna rağmen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan istihdamı artırma çağrısına 17 Şubat Kahramanmaraş ziyaretleri öncesinde iş adamlarımız, Sayın Valimiz Vahdettin Özkan önderliğinde toplanmış ve ilave 7 bin istihdam sözü vererek milli meselelerde her zaman gösterdiği kahramanlığı tekrarlamıştır. Devam eden diğer yatırımlar, Türkoğlu OSB ve Tekstil İhtisas OSB gibi orta vadede hayata geçecek yatırımlarla ben bu rakamın 30 bini aşacağına inanıyorum.”

 

TEKNİK ÜNİVERSİTEYİ İLİMİZ SANAYİSİNİN HİZMETİNE SUNMALIYIZ

Dünyanın çok hızlı değiştiğini ve geleceğin çok daha hızlı geldiğini söyleyen Gülkesen şöyle konuştu: “Bugün Tesla’nın ürettiği sürücüsüz otomobil 370 bin km’yi aşmıştır. 2025 yılına kadar Mercedes 100 bin sürücüsüz otomobil üretmeyi planlamaktadır. Uçan otomobiller satışa sunulmuştur, Güneykore’de Drone’larla kargo taşımacılığı başlamıştır, gelecek yıl Dubai’de Drone taksiler insan taşımaya başlayacaktır. Belki de 5-10 yıl sonra şimdiki otobüsler yerine 20-30 kişilik Drone taşıyıcılarla seyahat edeceğiz.


2016 yılında içinde üretimde kullanılan robot oranı 2,7 kat arttığı bilgisi gelmektedir.

Dünyada 2030 yılına kadar şu an insanların yaptığı işlerin yüzde ellisinin robotlar tarafından yapılacağı öngörülmektedir.

Buluşlar çok çabuk eskimekte, sürekli bir öğrenme ve geliştirme içinde olmak gerekmektedir.

Geleceğin dünyasında hem şirketler hem ülkeler için en önemli varlık iyi yetişmiş sürekli öğrenebilen genç insan kaynağı olacaktır.

Biz de ülke olarak ortaokuldan başlayarak önce yetenekleri keşfedip üniversiteye kadar özel sektörle iç içe eğitimlerini sağlayacak eğitim reformunu biran önce yapmalıyız.


Almanya’da Hannover’de Goslar adlı sanayi bölgesinde 115 bin istihdam ile 22 milyar dolar ihracat sağlanıyor. Sanayi bölgesinin içinde üç teknik üniversite sanayi ile iç içe eğitim veriyor, birlikte ar-ge ve iş geliştirme projeleri yürütüyorlar. Biz de Kahramanmaraş olarak benzer bir yapıyı biran önce kurarak teknik üniversiteyi ilimiz sanayisinin hizmetine sunmalıyız”.

KMTSO Meclis Toplantısına, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, AK Parti İl Başkanı Ahmet Özdemir, Kurum Müdürleri, STK Başkanları ve temsilcileri ile iş adamları katıldı.


YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kafanızdaki bütün siyasetçileri unutun! Beyefendi kişiliğiyle o geliyor: Fırat Görgel
Kafanızdaki bütün siyasetçileri unutun! Beyefendi kişiliğiyle o...
Kahramanmaraş’ta beton mikseri devrildi
Kahramanmaraş’ta beton mikseri devrildi