Kaynak: "Milletin seçtiği tek adam olmaz"

Kaynak: "Milletin seçtiği tek adam olmaz"

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, 16 Nisan’da yapılacak olan anayasa değişikliğine “Tek Adam Sistemi” olarak bakan muhalefete Kahramanmaraş’tan seslendi. Kaynak, “Milletin seçtiği tek adam olmaz” dedi.

13 Nisan 2017 - 14:17

BİZDE EŞ BAŞKANLIK YOK!

Anayasa değişikliğine ilişkin Hayır cephesinin “Tek Adam” ve “Meclisin Feshi” gibi söylemleri üzerinde duran Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, “Ancak şu anda tek adam ve meclisin feshi gibi iki gerçeği yansıtmayan kuvvetli yalan söylemeye devam ediyorlar. Yöneten bir kişi olacaktır elbette, yürütme organın başında bir kişi olacaktır. Eş başkan falan olmayacaktır. Bizim anayasamız da buna müsaade etmez. Milletimiz de müsaade etmez. Eş başkanlık, HDP’li belediyelerde var. Bir adama güvenme orada yok. Milletin seçtiği tek adam olmaz! Millet 1 dönem seçecek eğer memnun kalırsa o da tekrar aday olursa bir dönem daha seçilecek. Ve ilk defa Türkiye'de sorgulanan, soruşturulabilen, mahkeme önüne çıkartılabilecek olan bir cumhurbaşkanını ortaya getiriliyor. Bunun neresi tek adamlık olabilir” ifadelerine yer verdi.

CUMHURBAŞKANI DENETİME TABİ

Yeni getirilen anayasa değişikliğinde muhalefetin bahsettiği gibi Cumhurbaşkanının sorumsuz olmadığına aksine son derece denetime tabi olduğunu vurgulayan Kaynak, şöyle konuştu: “Meclis araştırması, meclis soruşturması, yazılı soru, sözlü soru gibi konularla cumhurbaşkanı ve hükümeti anayasa denetimine tabi! Ve en önemlisi milletin doğrudan denetimine tabi! Çünkü 5 yıl sonra yeniden aday olacaksa; millet tarafından hesap sorulacak. Bir de siyasi denetimi var! İşleri çok kötü götürüyorsa; Türkiye'yi uçuruma sürüklüyorsa Türkiye Büyük Millet Meclisi 5’te bir çoğunlukla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir, Cumhurbaşkanını tekrar seçime götürebilir. Tabii meclis kendisi de seçime gider. Dolayısıyla bu kadar kontrol mekanizması, fren denge sistemi, yetki fren sistemi ortaya konduktan sonra asla tek adamlık olamaz.”

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, anayasa değişikliğinin oylanacağı referanduma 3 gün kala, dün Kahramanmaraş’ta Kapalıçarşı esnafını dolaşarak vatandaşlarla referandum üzerine sohbet etti.

Esnaf gezisinin ardından Taşhan’da vatandaşlarla bir araya gelen Kaynak, referanduma ilişkin akıllarda soru işareti kalıp kalmadığını sordu. Esnaftan sonuna kadar Evet sözü alan Kaynak, bir basın açıklaması yaptı. basın açıklamasında Hayır cephesine yüklenen Başbakan Yardımcısı, muhalefetin değişiklik hakkındaki tutumunu eleştirdi. Kaynak, “Anayasa değişikliği çalışmaları, anayasa komisyonunda başladı; milletimiz maalesef pet şişeleriyle su savaşı izledi. Sonra Meclis Genel Kurulu’nda milletvekilinin bacağını ısıran bir Genel Başkan Yardımcısı, burnu kırılan, kendini kelepçeleyen, meclis kürsüsünü işgal eden görüntüler gördük. Ve sonra da rejim değişikliği tartışmalarını izledik. Sonra diktatörlük dediler ve bunların hepsinin doğru olmadığını vazgeçerek de ispat ettiler. Anayasa değişikliği ile ilgili ortaya koyduğumuz metni değil başka şeyler tartıştılar. Ancak son haftaya, son 4 güne girdiğimizde rejim değişikliğini duymuyoruz. Allah'a şükür hidayete erdi Sayın Kılıçdaroğlu! Diktatörü de duymuyoruz; onu Almanlar söylüyor, bunlardan duymuyoruz. Ancak şu anda tek adam ve meclisin feshi gibi iki gerçeği yansıtmayan kuvvetli yalan söylemeye devam ediyorlar” dedi.

Yürütme organın başında bir kişinin olması gerektiğini kaydeden Kaynak, getirmiş oldukları pakette Eş Başkan olmayacağı vurgusunu yaptı. Eş Başkanlığın ancak HDP’li belediyelerde olacağını dile getiren Kaynak, şöyle konuştu: “Bizim anayasamız da buna müsaade etmez. Milletimiz de müsaade etmez. Eş başkanlık, HDP’li belediyelerde var. Bir adama güvenme orada yok. Milletin seçtiği tek adam olmaz! Millet 1 dönem seçecek eğer memnun kalırsa o da tekrar aday olursa bir dönem daha seçilecek. Ve ilk defa Türkiye'de sorgulanan, soruşturulabilen, mahkeme önüne çıkartılabilecek olan bir cumhurbaşkanını ortaya getiriliyor. Bunun neresi tek adamlık olabilir? Mevcut anayasamızın 104’üncü maddesi cumhurbaşkanına birçok yetkiler veriyor. Bu yetkiler anayasa kitapçığında 1,5 sayfa tutuyor. Ancak hiç sorumluluğu yok.”

CUMHURBAŞKANI SORUMLU HALE GELİYOR!

Mevcut sistemde Cumhurbaşkanının vatana ihanet dışında hiçbir şekilde sorumlu tutulamayacağını aktaran Kaynak, şu açıklamalarda bulundu: “Bizim yeni getirdiğimiz sistem, cumhurbaşkanını ve onun işlemlerini bir kaç aşamalı incelemeye tabi tutulmasını gerektiriyor. Mesela Cumhurbaşkanı Bakanlar Kurulu yerine kararname çıkartabilir. Şimdi de Cumhurbaşkanı tek başına bir imzayla bu işlemi tesis eder; ama onlarla ilgili İdare Mahkemesine, Anayasa Mahkemesi'ne falan gidilemez. Ama yeni sisteminde Cumhurbaşkanı kararname çıkarabilir. Kararname çıkarmanın sınırları var. Bir: Anayasamız zaten 80'e yakın maddesinde belli konuların ancak kanunla düzenleneceğini öngörür. Dolayısıyla kanunla düzenleneceği öngörülen hususlarda kararname çıkaramazsın. İki: Kararname çıkarttığında meclis denetimine tabidir. Meclis bir başka kanun çıkarır, onu hükümsüz hale getirir. Üç: Mecliste iki çoğunluk partisi Anayasa Mahkemesine iptal için götürebilir. Başka ne yapar? Cumhurbaşkanı bir suç işlediği takdirde meclisin yarısının salt çoğunluğu ile bir komisyon kurulabilir. O komisyonun kararıyla ve Meclis Genel Kurulu'nun 3’te 2 kararıyla da yüce divana yani Anayasa Mahkemesi'ne yargılanmaya sevk ediyor. Şimdiki sistemimizde Cumhurbaşkanımız, ben çok sert söylüyorum ki anlaşılsın diye! Şimdi Cumhurbaşkanı haşa bir adam öldürse soruşturulamaz. Hırsızlık, yolsuzluk yapsa soruşturulamaz. Cumhurbaşkanı en ağır suç işlese vatana ihanet dışında hiçbir şekilde soruşturulmaz. Hâlbuki biz normal meclisteki yasal çoğunluk sağlandığı takdirde her şeyden her suçtan soruşturması imkânı getiriyoruz.”

EN ÖNEMLİ DENETİM MEKANİZMASI MİLLET OLACAK!

Yeni sistemde Cumhurbaşkanının en fazla 10 sene görev yapabileceğine dikkat çeken Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, şunları söyledi: “10 sene sonra zamanaşımı duruyor o dönemde işlediği suçlardan dolayı zaten tekrar yargı önüne çıkartılabilir. Meclis araştırması, meclis soruşturması, yazılı soru, sözlü soru gibi konularla cumhurbaşkanı ve hükümeti anayasa denetimine tabi! Ve en önemlisi milletin doğrudan denetimine tabi! Çünkü 5 yıl sonra yeniden aday olacaksa; millet tarafından hesap sorulacak. Bir de siyasi denetimi var! İşleri çok kötü götürüyorsa; Türkiye'yi uçuruma sürüklüyorsa Türkiye Büyük Millet Meclisi 5’te bir çoğunlukla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir, Cumhurbaşkanını tekrar seçime götürebilir. Tabii meclis kendisi de seçime gider. Dolayısıyla bu kadar kontrol mekanizması, fren denge sistemi, yetki fren sistemi ortaya konduktan sonra asla tek adamlık olamaz. Tek adam için söylenen şu: Yasama, yürütme, yargıyı kendi üzerinde toplayan adamdır. Aksine bizim getirdiğimiz sistem, yasama ve yürütmeyi birbirinden tamamen ayıran bir sistem! Ben hem yürütme organının üyesiyim şu anda hem yasama organının… Ben sadece yasama organının üyesi olarak da görev yaptım. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde şimdi her ikisini birlikte yapıyorum. Şu anda yasama meclisinde hükümetten bir kişi olmazsa hiçbir kanun görüşülemez. Hâlbuki o zaman yeni getireceğimiz sistemde, meclis kendi başına müstakil bir yapıya kavuşuyor ve istediği kanunu milletvekillerine teklif edip görüşme şansına sahip oluyor.” (HABER-FOTO: KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL oldu, satışlar yüzde 12 arttı
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL...