Kırmızı ete zam kapıda!

Kırmızı ete zam kapıda!

Kahramanmaraş Kasaplar Odası Başkanı Abdulkadir Arifoğlu, canlı hayvan ve kırmızı et piyasasını ele geçiren karaborsacıların yaklaşmakta olan Ramazan ayını bir fırsat olarak değerlendireceğini bunun da zam olarak et fiyatlarına yansıyacağını söyledi.

16 Mayıs 2017 - 15:24

KARABORSACILAR FIRSAT KOLLUYOR

Ramazan ayı ile beraber turizm sezonunun da canlanmasıyla et tüketiminin arttığın a dikkat çeken Arifoğlu, önümüzdeki aylarda et fiyatlarının izleyeceği yol üzerine şu değerlendirmelerde bulundu: “Turizm mevsiminde de belli bir tüketim söz konusu! Akabinde Kurban Bayramı yaklaşıyor. Burada hayvan sayıları zaten bize göre yetersiz. Bir de karaborsacıların nasıl olsa yükselecek diye hayvanları bekletmelerinden dolayı burada maalesef üzülerek de olsa Ramazan'da et fiyatlarının yükseleceğini tahmin ediyorum. Keşke yükselmese! Bu herkes için acı verici bir durum.” Kasaplar Odası Başkanı Arifoğlu, yetkililerin önlem almaması durumunda dördüncü sınıf etin kilogram fiyatının 35 liradan 50 liraya kadar çıkabileceğini bildirdi.

FİYATLARI YÜKSELTEN KASAPLAR DEĞİL

Tüketicinin fiyatların artmasında kasapları suçladığını ifade eden Başkan Arifoğlu, fiyatları yükseltenin kasaplar olmadığı aksine yüksek et fiyatlarının perakendeci kasabı zor durumda bıraktığını kaydetti. Arifoğlu, şöyle konuştu: “Hala Kahramanmaraş’tan İstanbul'a kargas et gidiyor. Bazı arkadaşlar tırlarla gönderiyor. Bunlar yüzünden et fiyatları artıyor. Eğer İstanbul’a et ihracatı olmasa Kahramanmaraş’ta et fiyatları en az 5 lira düşük olur. Çünkü pazara gelen her hayvanı karaborsacılar kendi alıyor. Buradaki perakendeci kasaba alım şansı bırakmıyorlar. Hayvanları toptan alan tüccarlar da buradan haftalık toplu miktarda Maraş'a yetecek şekildeki eti İstanbul'a gönderiyor. Burada perakendeci kasap ne yapsın?”

Hayvan varlığı bakımından kendi kendine ancak yetebilen bir şehir olan Kahramanmaraş’ta, sektörün karaborsacıların eline geçmesi ve başta İstanbul olmak üzere diğer şehirlere et ihracatı, yaklaşan Ramazan ayı öncesi zam söylentilerini de beraberinde getirdi.

Her ne kadar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı et fiyatları artmayacak dese de Kahramanmaraş Kasaplar Odası Başkanı Abdulkadir Arifoğlu, hayvan sayısının yetersizliği nedeniyle fiyatların artacağını düşünüyor. Kahramanmaraş’taki hayvan varlığı ve et fiyatları üzerine gazetemize değerlendirmelerde bulunan Arifoğlu, şu ifadelere yer verdi: “Türkiye'deki hayvan sayısının dışarıdan yeterli deseler de yeterli olmadığını ben şahsen defalarca dile getirdim. Her şeyden önce et fiyatlarında şu an düşme söz konusu olmadığı gibi yükselmesi de bizim açımızdan sürpriz değil. Çünkü önümüzde Ramazan ayı var, turizm mevsimi var. Turizm mevsiminde de belli bir tüketim söz konusu! Akabinde Kurban Bayramı yaklaşıyor. Burada hayvan sayıları zaten bize göre yetersiz. Bir de karaborsacıların nasıl olsa yükselecek diye hayvanları bekletmelerinden dolayı burada maalesef üzülerek de olsa Ramazan'da et fiyatlarının yükseleceğini tahmin ediyorum. Keşke yükselmese! Bu herkes için acı verici bir durum. Çünkü fakir fukaranın hiç olmazsa Ramazan’da az da olsa sofrasında bir et olması bizi mutlu eder. Maalesef ben mutluluk diye bir şey göremiyorum.”

KARABORSACILAR OLMASA FİYATLAR 5 LİRA DÜŞER!

Kahramanmaraş’ta hayvan varlığının İstanbul’a yapılan et ihracatı nedeniyle her geçen gün düştüğünü aktaran Arifoğlu, “Kahramanmaraş açısından bakıldığı zaman buradan hala İstanbul'a kargas et gidiyor. Bazı arkadaşlar tırlarla gönderiyor. Bunlar yüzünden et fiyatları artıyor. Eğer İstanbul’a et ihracatı olmasa Kahramanmaraş’ta et fiyatları en az 5 lira düşük olur. Çünkü pazara gelen her hayvanı karaborsacılar kendi alıyor. Buradaki perakendeci kasaba alım şansı bırakmıyorlar. Üretici de parası sağlam ve peşin diye hayvanlarını toptan ona satıyor. Buradan hayvanları toptan alan tüccarlar da buradan haftalık toplu miktarda Maraş'a yetecek şekildeki eti İstanbul'a gönderiyor. Burada perakendeci kasap ne yapsın? Halkımız karaborsacıları bilmediğinden burada kasapların et fiyatlarını yükselttiğini söylüyor. Et fiyatlarını durup dururken kasap yükseltmez. Et fiyatlarının yükselmesi, perakendeci kasabın ölümü demektir” dedi.

MARAŞ HALKI KIRMIZI ETE KÜSTÜ

Kahramanmaraş nüfusunun ancak yüzde 30’unun et tüketebildiğini kaydeden Başkan Abdulkadir Arifoğlu, uçuk fiyatlar nedeniyle halkın kırmızı ete küstüğünü belirterek şunları söyledi: “Halkımızın yüzde yetmişi kırmızı ete küsmüş durumda. Hiç olmazsa ramazanlıkta bu etler dışarı gitmese stokta birikmese belki 3, 5 lira fiyatlar aşağı çekilir diye düşünüyorum. Et ticaretini yine yapsınlar; ama en azından Ramazan ayında gitmesin. Yetkililer önlem alsın. Yok, eğer böyle devam ederse dördüncü sınıf et 50 liraya da çıkar. Bu da tüketicinin zararı olduğu gibi perakendeci kasabın da zararına olur. Buna artık sermaye kâfi gelmiyor. Şu anda dördüncü sınıf et 35 lira, 1 sınıf et 50 liraya dayandı; ama ben 50 lira ile kalacağını sanmıyorum. Ben hem Türkiye genelinde hem Kahramanmaraş'ta hayvan sayısının yeterli olmadığı kanaatindeyim. Buna acilen bir önlem alınması gerekiyor. En azından Kahramanmaraş'ın insanı dururken buradan İstanbul'a et gitmesi şahsen beni üzmektedir. Bunun yanında bu karaborsacılar Ramazan ayını bir fırsat olarak değerlendiriyorlar. O nedenle ben Ramazan ayında et fiyatlarının yükseleceğini düşünüyorum. Fakir fukara zaten her zaman et alamıyor.”

BÖYLE GİDERSE ET ECZANELERDE KANSER İLACI DİYE SATILIR

Arifoğlu, hayvan varlığını tehdit eden tüccarlara önlem alınmaması durumunda vatandaşın ete erişiminin ilca düzeylerine kadar çıkacağını dile getirerek şu hususlara dikkat çekti: “İnşallah ben yanılırım ramazanlıkta et fiyatları düşer. Düşerse bir mucize olur. Yoksa 50 liranın üzerine çıkar. O zaman kaç kişi et alabilir? Bir işçinin maaşı kaç lira? Düşündüğünüz zaman Allah fakir fukaraya yardım eylesin. Yetkililer buna bir çare bulmazsa bu et ileride kanser ilacı diye artık eczanelerde mi satılır nerede satılır bilemiyorum. Ama ben bu işin önünü karanlık görmekteyim. İnşallah yanılırım, güzellikler olur, et fiyatları düşer hiç olmazsa ramazanlıkta fakir fukaranın sofrasına ayda hiç olmazsa bir iki defa et girer. O zaman biz bundan mutluluk duyarız. Aksi takdirde bizde tüketici kadar kasaplar olarak Kasaplar Odası olarak bu işten mustaribiz.” (HABER-FOTO: KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Türkoğlu'nda Meydana Gelen Silahlı Kavga Sonucu 1 Kişi Hayatını Kaybetti, 7 Kişi Yaralandı
Türkoğlu'nda Meydana Gelen Silahlı Kavga Sonucu 1 Kişi Hayatını...