KMTSO Çalışan Gazeteciler gününde basınla buluştu
Reklam

KMTSO Çalışan Gazeteciler gününde basınla buluştu

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO), 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü münasebetiyle kahvaltılı basın toplantısı düzenledi.

11 Ocak 2019 - 09:35

Kahramanmaraş’ta görev yapan gazetecilerle bir araya gelen KMTSO Başkanı Serdar Zabun, Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz, KMTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şahin Balcıoğlu ve KMTSO Yönetim Kurulu üyeleri, basın mensuplarının Gazeteciler gününü kutlayarak mesleğin zorluğuna ve önemine vurgu yaptılar.

Toplantıya, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Şirikçi, Adnan Toprak ve Fatih Dinçer ile KMTSO Meclis Üyesi Mehmet Yüzbaşıoğlu, Kahramanmaraş Basın İlan Kurumu Müdürü Abid Vanlı, Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Arslan Deveboynu, Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sermet Çuhadar, Kahramanmaraş Akdeniz Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Baykut, Anadolu Basın Yayın Birliği Bölge Başkanı Ebru Sema Akkurt ile çok sayıda basın kuruluşu yöneticileri ve çalışanları katıldı.

Programda konuşan KMTSO Başkanı Serdar Zabun, basın sektörünün hem küresel çapta hem de Türkiye’de zorluklarla dolu ve bir o kadar da şerefli, onurlu bir meslek olduğunu söyledi.


Zabun konuşmasını şöyle sürdürdü: “Her yıl, geleneksel hale gelen 10 ocak çalışan gazeteciler günü kahvaltı programımızı şereflendirdiniz. Sizlerle bugün bir arada bulunmaktan duyduğumuz mutluluğu ifade ederek, kendini gazetecilik mesleğine adamış tüm kıymetli basın mensuplarımızın çalışan gazeteciler gününü tebrik ediyorum. Kamuoyunu bilgilendirmek ve kamuoyunun sesi olmak sadece bu mesleği icra eden siz değerli basın emekçilerine nasip olabilecek onurlu ve kutsal bir görev. Bugün, sizlerle hem sohbet etmek, hem de basın sektörümüzün önemli meselelerini istişare etme imkanı oluşturmak, birlikteliğimizi güçlendirmek amacıyla bu toplantıyı organize ettik.”

Basın sektörünün ülkenin gelişmesi, sosyal ve ekonomik kalkınması açısından çok önemli bir güç olduğunun altını çizen Zabun, “Bu gücü hep birlikte, Kahramanmaraş’ın kalkınması için aktif olarak kullanmak durumundayız. Hepimiz bu şehirde yaşıyor ve bu şehre hizmet ediyoruz. Vefa borcumuzu ödemeye çalışıyoruz. Kahramanmaraş, aldığı teşviki son kuruşuna kadar ülkesine yatırım için harcayan girişimcileri sayesinde tekstil başta olmak üzere birçok sektörde ülkemizin sanayi ve ticaret merkezi konumuna ulaşmış bulunmakta ve Avrupa ve diğer birçok pazarda çok güçlü bir Türk markası olarak anılmaktadır. Bizler de bu başarı çıtasını çok daha yukarıya ulaştırmanın, şehrimizde refah düzeyini artırmanın derdindeyiz.” diye konuştu.


Zabun konuşmasına şöyle devam etti: “Amacımız kadim kentimizin gelişmesinde öncü olmak, insanımıza daha modern, daha güçlü bir şehir ve daha yüksek bir yaşam kalitesi sunmak. Bu amaçlar doğrultusunda, sizlerle olan bağımızı güçlendirmek, Kahramanmaraş söz konusu olduğunda tek ses, tek yürek olmak ve basının gücünü, doğru ve etkin şekilde kullanarak doğru işlere imza atmak istiyoruz.  Bu anlamda, bugüne kadar tüm basın mensuplarımız şehrimiz için, milletimiz için bizimle oldular. Desteklerini esirgemediler, var güçleriyle Kahramanmaraş için koştular, yoruldular. Elinize, emeğinize, yüreğinize sağlık diyorum. Yüce Allah’tan, sizlere bu yolda güç, kuvvet vermesini, yollarınızı her daim açık eylemesini temenni ediyorum. Türk basınının bu sektörde sorumluluklarının bilinciyle hareket ederek, ülkemizin demokrasi, hukuk devleti ve insan hakları alanlarında en ileri standartlara ulaşması için yüksek iradesini bundan sonra da sürdüreceğine olan inancımla, siz değerli mesai arkadaşlarıma, basınımızın kıymetli emekçilerine hoş geldiniz diyor, birliğimizin, beraberliğimizin daim olması dileklerimle, hepinize gönülden şükranlarımı sunuyorum.”  


KMTSO Meclis Başkanı Hanefi Öksüz ise yaptığı konuşmada, basının demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu söyledi.

Öksüz, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde böyle bir etkinliğin geleneksel hale gelmesinden büyük memnuniyet duyuyorum. Basın, demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından bir tanesidir. Ama ülkemizde zaman zaman bütün sektörlerde, bütün konularda olduğu gibi burada da zikzaklar olmaktadır. Bazen basınımız büyük baskı altında kalmakta, bazen de basın kendi sınırlarını aşarak ülkedeki birçok kendisini ilgilendirmeyen alanlara el atmaktadır. Tabi bu bütün kurumların kendi sorumluluk ve görev alanları içerisinde çalışması esastır. İyi bir demokrasi için vazgeçilmez bir unsurdur. Şehrimiz için de bu sektör çok önemli bir sektördür. Halkımızın doğru bilgilendirilmesi noktasında çok önemli bir sektördür. Yanlış bilgilendirmeler sonucunda birçok insan ve kurumumuz zarar gördüğü gibi ülkemiz de zarar görür. Yanlış bir kamuoyu oluşması demokrasilerde çok kötü bir durumdur. Dolayısıyla sizlere çok önemli görevler düşmektedir.” şeklinde konuştu.


Basın sektörüne önem verdiklerinin altını çizerek her zaman da destek olmaya hazır olduklarını hatırlatan Öksüz, “Bizim modern sanayi yatırımlarına ihtiyacımız var. Ticaret ve Sanayi Odası, ekonominin içerisinde bir kuruluştur. Kentimizin değerli gazetecilerinin gününü bir kez daha tebrik ediyorum, basın konusunda biz sanayiciler her zaman bu sektöre önem veriyoruz, her zaman da destek olmaya hazırız.” diye konuştu.

KMTSO Başkan V. Şahin Balcıoğlu ise birlikte hareket edilen her konuda başarı sağladıklarını söyleyerek, “Asgari müşterekler ile birleşmişsek doğrular çıkıyor karşımıza” dedi.


Balcıoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Bizler ticaret adamıyız, bir şeyleri ölçerken para ile ölçmeyi severiz. Şöyle bir gözünüzü kısıp düşünün bundan 10 yıl önce herkesin evinde birkaç tane Nokia telefon vardı. Kahramanmaraş’ta bir tane, diğer büyük illerle birlikte Türkiye’de günde 100 tane satıldığını varsayarsak, üretim yapan ülkelerde saniyede kaç telefon üretildiğini ve telefon başına 1 dolar elde edildiğini düşünürsek Nokia’nın kazanç hesabını yapabilir misiniz bilmiyorum. İşte bu dev firmayı başka bir firma gelip deyim yerindeyse elinin tersiyle bitirdi. Biz eğer yerimizde saymaya devam edeceksek, var olan gücümüzle bir yerlere gelmeye çalışacaksak bu yolda çokta başarılı olma şansımız yok. Geçirmiş olduğum 17 yıllık Meclis Başkanlık hayatımın herhalde 16 yılında şu kelimeyi sürekli tekrarlamışımdır, birlikte olduğumuz her konuda başarılıydık. Bunun her zaman ya da yüzde yüz doğru olması gerekmiyor ama asgari müşterekler ile birleşmişsek eğer bazen yanlışlar bile doğru olarak çıkıyor karşımıza. Arabayı gidip bir kayaya vurmak doğru bir hareket midir diye düşünüldüğünde tabi ki de ilk bakışta yanlıştır ama karşınızda bir insan varsa ve o insana çarpmamak için kayaya vurduysanız bu doğru bir harekettir. Bunları şunun için söylüyorum, daha bu yılın başındayız dünya yeniden şekillenip dizayn ediliyor. Ekonomik sıkıntılar dünyanın aşağı yukarı her yerinde vardır. Biz tam da bu noktada bir şeyleri başaracaksak eğer gelin bunu el birliği ile yapalım. Bunu birileri yapıyor zaten demek yerine kendimizi ortaya koyalım. Şöyle bir konu vardı acaba Ticaret Odası bunu yapabilir mi, yapılsa Kahramanmaraş’a şu faydaları olur dediğiniz bir şey varsa gelin birlikte konuşalım ve bunun etrafında hep beraber birleşip kenetlenelim ve güçlenelim. Bu vesile ile hepinizin yeni yılınızı ve Gazeteciler Gününü kutluyor, saygılar sunuyorum.”


KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Toprak da basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü tebrik etti.

Toprak, “Kıymetli basın mensubu arkadaşlarım ben de 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününüzü tebrik ediyorum. Bu yeni dönemde öncelikle birlik ve beraberlik içinde sağlık ve huzur içinde bereketli bir yıl geçirmenizi diliyorum.” şeklinde konuştu.

Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti (KMBGC) Başkanı Arslan Deveboynu yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla düzenlediği kahvaltı için teşekkür etti.

Deveboynu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Başkanımız bunu her yıl yaparak geleneksel hale getirdi, bu da bizim için önemli bir farklılık. Sivil toplum kuruluşu olarak basına ne kadar değer verdiklerini buradan görmüş oluyoruz. Kahramanmaraş’ımızda hala sağlayamadık gibi görünüyor ama STK’lar daha fazla iç içe olmalıdır. Biz istiyoruz ki Kahramanmaraş STK’lar iç içe olsun ve kentin sorunlarını daha çok paylaşsın. Çünkü bu şehrimizden başka bir şehrimiz yok, hepimiz de Kahramanmaraşlıyız.”


Gazeteciler için 10 Ocak tarihinin çok özel bir gün olduğunu belirten Deveboynu, “1961 yılında TBMM’de verilen bir kararla 10 Ocak, Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanıyor. İstiyoruz ki Kahramanmaraş’taki gazeteciler bugünün teknolojilerine, bugünün gelişmiş haberciliğine sürekli ayak uydursun, kendisini geliştirsin. Habere günümüzde artık çok çabuk ulaşılabiliyor, çok çabuk da yayılabiliyor. Artık habercilik kendini yenileyen insanlarla daha da gelişiyor, yıllar önce bu böyle değildi. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte televizyonlarda ve internet sitelerinde canlı yayınlar yapılabiliyor, haber çok çabuk alınabiliyor. Bütün dünyadan haber alınabiliyor. Günümüzde doğru haber çok önemli. Kahramanmaraş’taki gazeteci arkadaşlarımızın doğru, güvenilir haberlere imza attığını görüyoruz. Kahramanmaraş için gazetecilik ve basın çok önemlidir. Hatta medya, bundan sonra şehrimizin geleceği açısından çok daha önem kazandı. Bir memleket için basın ve medya olmazsa olmaz. Bizler doğru ve güvenilir haberlerle, insanları kırmadan dökmeden, yaptığımız her şeyi şehrimiz için yaparak yolumuza devam edeceğiz. Bu arada gazeteci arkadaşlarımızın gelirleri ilan ve reklamlara bağlıdır, bu ekonomik krizde de sanayicilerimizden destek bekliyoruz. Bütün arkadaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum.” şeklinde konuştu.


Basın İlan Kurumu Kahramanmaraş İl Müdürü Abid Vanlı da yaptığı konuşmada, şehrin gelişmesi ve basının yücelmesinin önemine vurgu yaparak “Sanayicilerimizin her şeyden önce memleketimiz için büyük bir önem taşıdığını hepimiz biliyoruz. Kahramanmaraş’a üçüncü dönüşüm, bundan önce hem cemiyet başkanı olarak hem de gazeteci olarak kalbini kırdığım arkadaşlarımız olabilir, bundan sonra herkese aynı mesafedeyim. Basının ne kadar önemli olduğunu, şehrin dışına gidince daha çok anladım. Şehrin gelişmesi ve algı yönetimi anlamında basının yücelmesi, kaliteli olması, memleketimiz için önemlidir. Hep beraber el ele vererek ne gerekiyorsa onu yapmalıyız. Kurum olarak üzerimize ne düşüyorsa hepsini biz yapmaya hazırız. Bir adım atana biz on adım atarak yaklaşacağız.” dedi.

Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sermet Çuhadar ise 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününün 1961 yılında 212 sayılı Kanun ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, gazetecilerin ekonomik ve sosyal haklarını elde etmesiyle birlikte ilan edilen bir gün olduğunu hatırlatarak Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’na bugünü hatırlayıp basın mensuplarını unutmadığı için teşekkür etti.

Çuhadar konuşmasında şunlara değindi: “Gazetecilik gerçekten çok zor koşullar altında yapılan bir meslektir. Biz de Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti olarak bugünü unutmayarak, anı olarak kalsın diye bir resim sergi düzenledik. Bu sergideki amacımız, basın emekçilerin yoğun çalışmalarını bazı kareler ile sergileyip insanlara göstermektir. Sergimiz haricinde bugün burada bazı arkadaşlarımızla, sizlerin televizyonda, gazetelerde belki bir belki de iki dakika boyunca okuyup, izlediğiniz haberlerin nasıl türlü zorluklarda yapıldığını gösteren kamu spotu şeklinde bir belgesel hazırladık genç arkadaşlar ile birlikte. Gazetecilik emek isteyen zor bir meslektir. Herkesin haber alma özgürlüğü vardır ama bu haber alma özgürlüğü basın ahlakı çerçevesinde gerçekleşmelidir. Yani iğneyi bazen kendimize batırmamız gerekiyor.” dedi. 

KMTSO Meclis Üyesi Mehmet Mümtaz Yüzbaşıoğlu da yaptığı konuşmada, demokrasi bakımından basının önemine vurgu yaparak, “Basının olmadığı yerde demokrasi olmaz. Basın çok önemlidir. KMTSO, her yıl 10 Ocak’ta geleneksel olarak bizlere özel bir kahvaltı düzenliyor, bunun için öncelikle kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bu basına verdiklerini değeri gösteriyor. Buradaki insanları satın almak mümkün değil ama bir kahvaltı düzenleyerek gönlünü almak mümkün. Bunun için sizi kutluyorum. Tabi ki basının olmadığı yerde hiçbir şey olmuyor. Basına destek vermek lazım çünkü basının ayakta kalması için buna ihtiyacı var. Buradaki basın mensubu arkadaşlarımızın hepsi çok iyi niyetlidir. Bütün arkadaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü yürekten kutluyorum. İnşallah KMTSO, bizlere daha çok yaklaşır, daha çok destek verir.” dedi.

Toplantıda Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sermet Çuhadar ve Yönetim Kurulu’nun hazırladığı gazetecilik mesleğine dair bir belgesel gösterildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x