Konut almada püf noktalara dikkat

Konut almada püf noktalara dikkat

Bahar dönemiyle birlikte ev satışlarında artışların yaşandığını şu günlerde Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi olarak yatırım ya da kullanım amaçlı ev satın almayı düşünenlerin dikkat etmeleri gereken altın kuralları araştırdık.

05 Nisan 2017 - 14:34

KÜÇÜKKOZAN: KONUT ALMAK CİDDİ BİR İŞTİR

Kahramanmaraş’ta hem önemli bir ihtiyaç hem de kârlı bir yatırım aracı olarak öne çıkan konut sektörünü değerlendiren Kozan Emlak İşyeri Sahibi Hatice Küçükkozan, konut almada dikkat edilecek püf noktaları anlattı. Alınacak olan konutun ihtiyaçlara cevap verecek nitelikte olması gerektiğine dikkat çeken Küçükkozan,  “Bunun için değerlendirilmesi gereken pek çok kriter bulunuyor. Konut almak, ciddi bir iştir. Oturum ya da yatırım amaçlı alınacak konutlarda öncelikle sağlam yani depreme dayanıklı, uzun ömürlü konutlar olmalı.  Bu yüzde deprem kuşağında ya da fay hattı üzerinde olan alanlardan uzak durulmalı” dedi.

YATIRIMLARINIZ ÖLÜ YATIRIMA DÖNÜŞMESİN

Konut almaya karar verilen inşaat firmalarının da sağlam, köklü ve güvenilir olması gerektiğini vurgulayan Kozan Emlak İşyeri Sahibi Hatice Küçükkozan, yılların birikiminin bir çırpıda yok olmaması veya gelecek için düşünülen yatırımların ölü yatırıma dönüşmemesi için inşaat firmalarının iyi seçilmesi gerektiğini belirtti. Küçükkozan, şöyle konuştu: “Konut almayı planlayan tüketicilerin bölgenin getirdiği ve getireceği fırsatları iyi analiz etmeleri gerekiyor. Tüketicilerin konut seçerken hem statik hem de estetik değerleri birlikte sorgulamaları gerekiyor. Kişilerin ihtiyaçlarına ve yaşam tarzlarına uygun olmayan konutlar hayal kırıklığına neden olabilir.”

KONUT ALMADA 5 ALTIN KURAL

Bazı vatandaşlar, başlarını sokacak bir ev umuduyla bazıları da uzun soluklu yatırım amaçlı konut almaya yöneldi. Ancak cebinizden çıkardığınız parayı gözden de çıkarmamak için konut almada 5 altın kuralı iyi okuyun!

Kahramanmaraş’ta konut sektörünün 2014 yılında tırmanışa geçmesiyle parmakla sayılan inşaat firmalarının sayısı da o oranla artmaya başladı. Tecrübeli olan inşaat firmaları büyük krizlerden bile dim dik çıkarken; sektöre sonradan dâhil olan firmalar, en küçük krizde yok olup gitti. İşten anlamayan yüzlerce firmanın inşaata yönelmesiyle hem sektörün en eskileri hem girişimci hem de yatırımcı mağdur oldu. Konut fiyatları da dikkate alınacak olursa; hiçbir yatırımcının; “bir daha senden alışveriş yapmam” deme lüksü yok. Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi olarak ciddi bir iş haline gelen konut almanın püf noktalarını araştırdık.

BÖLGENİN PRİM POTANSİYELİ İYİ HESAPLANMALI

Konut almayı planlayan tüketicilerin bölgenin getirdiği ve getireceği fırsatları iyi analiz etmeleri gerektiğine işaret eden Kozan Emlak İşyeri Sahibi Hatice Küçükkozan, “Yatırım yapılması planlanan konutun bulunduğu bölgenin prim potansiyelinin iyi hesaplanması gerekiyor. Konutun fiyatının ve kira bedelinin sağlıklı bir şekilde araştırılarak yüksek kazanç sağlayacak doğru projenin seçilmesi hassas bir konu. Metroya, havaalanına, deniz ulaşımına yakın, merkezi bölgelerdeki konutlar hem yatırım hem de yaşam için her zaman avantajlı oluyor” dedi.

STATİK VE ESTETİK DEĞERLER BİRLİKTE SORGULANMALI

Kahramanmaraş’ın birinci dereceden deprem bölgesinde yer aldığına dikkat çeken Küçükkozan, şöyle konuştu: “Tüketicilerin konut seçerken hem statik hem de estetik değerleri birlikte sorgulamaları gerekiyor. Zemin etüdünden projelendirmeye, malzeme kalitesinden yapım faaliyetine kadar bina üretim sürecinin her aşamasında alınacak mühendislik hizmeti yapıların güvenli ve sürdürülebilir olmasının en önemli teminatı. En son Deprem Yönetmeliği’ne uygun olarak, yüksek dayanımlı zemin üzerine güçlü radye temel, kalın ve uzun perde kolonlar, Türkiye Hazır Beton Birliği onaylı hazır beton ve konvansiyonel sistemle inşa edilen projeler bina dayanımı açısından avantaj sağlar. Bununla birlikte binayı dış etkenlere karşı koruyan, enerji tasarrufu, konfor ve güvenlik sağlayan ısı, su, ses ve yangın yalıtımı gibi uygulamaların da soruşturulmasında fayda var. Elbette binanın dışı kadar içinde kullanılan malzemelerin kalitesi ve yaşarken mutlu hissettirecek estetik unsurlar da çok önemli!”

SOSYAL DONATILI MARKALI PROJELER SEÇİLMELİ

Kişilerin ihtiyaçlarına ve yaşam tarzlarına uygun olmayan konutların hayal kırıklığına neden olabileceğini kaydeden Hatice Küçükkozan, “Yaşanılan bölgede güven ve huzur içinde kaliteli zaman geçirilebilecek sosyal donatıların olması özellikle büyük şehirlerde motivasyon açısından avantaj sağlıyor. Ayrıca çocuklu ailelerin oturacakları konutu seçerken aktif ve güvenilir sosyal ortamlara sahip projeleri tercih etmeleri, çocukların özgüvenli bireyler olarak yetişmesi açısından da oldukça önemli. Bu noktada en sağlıklı yol, detaylı bir araştırma ile lokasyonu belirledikten sonra güvenli liman olan markalı konut projeleri arasından tercih yapmak” ifadelerine yer verdi.

ÖRNEK DAİRELER İPUCU VERİR

Örnek dairelerin, projenin bitmiş hali hakkında fikir vermesi nedeniyle önemli olduğunu vurgulayan Küçükkozan, “Müşteri açısından bir teknik şartname özelliği taşıyan örnek daire, projenin kalitesini ve vaat ettiği yaşam standardını görsellerden çok daha iyi yansıtıyor. Projede sunulanların uygulanabilirliği çok daha net görülebiliyor. Görsellerle anlatılamayacak ya da gözden kaçabilecek bazı detaylar da konut satın alacaklar tarafından daha sağlıklı bir şekilde değerlendirilebiliyor” şeklinde konuştu.

KÖKLÜ VE GÜVENİLİR İNŞAAT FİRMALARINA YÖNELİN

Konut alırken huzurlu olabilmenin en kesin yolunun köklü ve güvenilir firmaları tercih etmekten geçtiğine dikkat çeken Küçükkozan, şunları kaydetti: “Tüketicilerin konut almayı düşündükleri firmanın referanslarını araştırması ve mümkünse eski projelerini yerinde görmesi çok faydalı olur. Mühendislik ve mimarlık hizmetlerine gereken önemi veren, projelerini zamanında teslim eden, taahhüt ettiği tüm özellikleri eksiksiz bir şekilde hayata geçiren, projeleri prim yapan köklü inşaat firmalarını tercih etmek büyük avantaj sağlar. (HABER-FOTO: KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi