Koruma istiyoruz
Reklam

Koruma istiyoruz

Ülke yüz ölçümüne göre değerlendirildiğinde Türkiye’de ortalama yüzde 7 korunan alan bulunuyor. Bu oran Kahramanmaraş’ta binde 4’e tekabül ediyor. Doğa ve doğal güzellikler bakımından zengin bir şehir olan Kahramanmaraş’ın sahip olduğu güzelliklerin tabiat turizmi olarak değerlendirebilmesi için mevcut alanların korunma altına alınması gerekiyor.

27 Nisan 2017 - 13:58

MARAŞ’TA KORUNAN ALAN 5 BİN 400 HEKTAR

Kahramanmaraş’ta Kapıçam Tabiat Parkı, Yavşan Yaylası Tabiat Parkı, Körçoban Tabiatı Koruma Alanı ve Hançer Deresi Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olmak üzere toplamda 5 bin 400 hektar alan koruma altında! Bunların yanında Adatepe Barajı, Ağıllı Yaylası, Yeşilgöz, Andırın Tırıl Dağı, Ahirdağı Karagöl ve Kumaşır Gölü-Tabiat Parkı; Balk Dağı Adi Porsuk Ağacı ve Uludaz Tepesi-Tabiat Anıtı; Gâvur Gölü-Kuş Cenneti, Başkonuş Yaylası ise Milli Park statüsüne kavuşmayı bekliyor. Türkiye’de dört mevsim boyunca doğa turizmini canlı tutmak için harekete geçen Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne her şehre özel hazırlattığı Tabiat Turizmi Master Planı çerçevesinde bu alanların da değerlendirilmesi gerekiyor.

ULUDAZ TEPESİ’NE NEDEN STATÜ VERİLMİYOR?

Amanos Dağları’nın doğu uzantısında yer alan Çimen Dağı Uludaz Tepesi’nde konuşlanan yedi noktalı uğur böceğini görmek için her yıl Türkiye’nin değişik illerinden ve yurtdışından binlerce kişi şehre akın ediyor. Fotoğraf ve doğa sevdalılarını bulutlar üzerinde bir seyahate davet eden Uludaz Tepesi’ne neden statü verilmiyor? Görüş mesafesi açık günlerde Kayseri Erciyes, Niğde Demirkazık gibi zirveleri bile çıplak gözle görmeye olanak sağlayan bir konumda bulunan Uludaz’ın barındırdığı yedi noktalı uğurböcekleri, uluslararası fotoğraf dergilerinde bile kapak fotoğrafı oldu. Bulutlarla kaplı zirvesi ve sürü halinde görülen uğur böcekleri ile doğa turizmi açısından dikkatleri üzerine çeken Uludaz, artık hak ettiği değeri görmek istiyor!

Türkiye’de tabiat turizmi için değerlendirilebilecek iller sıralamasında hiç şüphesiz Kahramanmaraş ilk sıralarda yer alır. Ancak sahip olunan onlarca güzellik koruma altına alınmadığı sürece yok olmaya mahkûm!

Endemik bitki çeşitliliği, kuş türleri, dağcılık, foto safari, hayvan gözlemi, doğa parkuru, yaylacılık ve su sporlar açısından büyük bir potansiyele sahip Kahramanmaraş’ta onlarca alan korunma bekliyor.

Kahramanmaraş’ta hali hazırda Kapıçam Tabiat Parkı, Yavşan Yaylası Tabiat Parkı, Körçoban Tabiatı Koruma Alanı ve Hançer Deresi Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olmak üzere toplamda 5 bin 400 hektar alan koruma altında bulunuyor. Ancak korunan alan varlığı bakımından Türkiye ile aynı yüzdelik dilimde bile değiliz. Türkiye’de korunan alan ortalama yüzde 7 iken; bu oran Kahramanmaraş’ta binde 4! Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne hazırlatılan şehirlere özel Tabiat Turizmi Master Planı Kahramanmaraş için büyük bir şans. Kahramanmaraş’ın turizm potansiyelinin değerlendirilmesi ve tabiat turizmi potansiyelinin ortaya çıkarılarak geliştirilebilmesi için bu eylem planına girmesi beklenen onlarca alan var. Bunlardan biri de Göksun’da bulunan Adatepe Barajı! Tabiat Macera Parkuru ve çeşitli su sporlarına imkan tanıyan Adatepe Barajı, kamp, orman köşkleri ve rekreasyon faaliyetleri bakımından önemli bir yere sahip. Andırın İlçesi Köklü Köyü Balk Dağı Mevkiinde bulunan ve 2 bin 500 yaşında olduğu tahmin edilen Adi Porsuk ağacının da içinde bulunduğu alan koruma altına alınılabilir. Bunların dışında yedi benekli uğurböceklerinin selama durduğu Uludaz Tepesi, Göksun’un Ericek Mahallesi’nde Gümüşkaya Mağarası, Ekinözü içmeleri, Çağlayancerit’teki Ayranpınar, Yaşin ve Kiraz Yaylalarının turizme kazandırılması gerekiyor.

Geçmişinde bir kuş cenneti olan Gavur Gölü kurutulduktan sonra da bir çok kuş türünün uğrak yerlerinden biri. Çağlayancerit’teki Göksu Çayı, Türkoğlu’ndaki Kızıleniş Göleti, Gâvur Gölü, Yeşilgöz, Fırnız Vadisi, Ahirdağı’nda bulunan Karagöl ve Kumaşır Gölü gibi sulak alanlar; tabiat yürüyüşü, günübirlik rekreasyon ve piknik alanı, botanik turları, atlı gezi, tabiat sporları, kamp, fotosafari, bilimsel turlar, bitki ve hayvan gözlemciliği, kuş gözlemciliği, tarih ve kültür turları açısından istifade edilebilecek büyük bir potansiyel barındırmaktadır.

Tabi kaynakların korunması, kültürel değerlerin sürdürülmesi ve yaşatılması, kırsalda kalkınmanın desteklenmesi gibi büyük öneme sahip tabiat turizmi için Kahramanmaraş doğa ve doğal güzellikler envanterinin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. (HABER: KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Okay, Konteyner Kent Sakinleriyle İftarda Bir Araya Geldi
Başkan Okay, Konteyner Kent Sakinleriyle İftarda Bir Araya Geldi
“Tekir’in potansiyelini ortaya çıkaracağız”
“Tekir’in potansiyelini ortaya çıkaracağız”