KOSGEB kayıp kredilerin peşinde!

KOSGEB kayıp kredilerin peşinde!

KOSGEB Başkanlık Müşaviri Ahmet Alperen, Kahramanmaraş’tan 6 bin 518 işletmenin, KOSGEB aracılığıyla esnafa verilen sıfır faizli kredi desteğinden faydalanmaya hak kazandığını; ancak kredi kullandırma oranının yüzde36 seviyelerinde olduğunu söyledi.

14 Nisan 2017 - 16:39

KOSGEB, sıfır faizli kredi desteği onaylanan ancak bankalara takılan esnafın çağrısına kulak verdi. Kredi kullandırma oranı düşük olan Kahramanmaraş’ta esnaflar, odalar ve bankalar arasında arayı bulmak için çalışan KOSGEB, Mayıs ayı sonuna kadar kredi kullanım oranlarının artmasını hedefliyor. KOBİ Uzmanı Ekrem Gökçe ve Yunus Atmalı ile esnafları dolaşan KOSGEB Başkanlık Müşaviri Ahmet Alperen, gazetemizi ziyaret ederek; çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Alperen, “Kahramanmaraş KOSGEB Müdürlüğü adına Başkanlığımızın vermiş olduğu sıfır faizli KOSGEB kredisini kullandırmak amacı ile burada bulunmaktayım. Yaklaşık 20 günden beri Kahramanmaraş’ın ilçelerinde bankalarla, ticaret odalarıyla görüşerek bu sıfır faizli kredinin kullanımını yükseltmek amacı ile ziyarette bulunmaktayız. Bütün işyerlerimizi gezdik bankalarımızı ziyaret ettik” dedi.

Kahramanmaraş’ta sıfır faizli kredi almaya hak kazanan 6 bin 400 işletmeyi KOSGEB veri tabanına kaydettiklerini ifade eden Alperen, şöyle konuştu: “Çok basit bir sistemimiz var ancak firmalarla sorunlarımız var. Kredi borçları var sosyal güvenlik borçları var onlardan kaynaklanan bankaların çekinceleri var. Bankalara rica ediyoruz. Yapabildiğimiz kadar kolaylaştıralım, kefalet sağlayalım veya memur kefil isterlerse ipotek isterlerse onlardan alarak bunu kullandıralım diyoruz. Fakat Kahramanmaraş’ta kredi kullandırma oranımız sanıyorum yüzde 36 seviyelerinde! Sanıyorum Mayıs sonuna kadar bunu aşacağız. Yani baya bir mesafe kat ettik. Daha fazla mesafe alacağız gibi görünüyor. Süreyi de uzattık. Ancak tıkandığımız noktalar var. Bunu da bankalarla aşmaya çalışıyoruz.”

Esnafın önündeki en büyük sorunun 2016 yılında çıkmış olan Bakanlar Kurulu kararı olduğunu dile getiren KOSGEB Müşaviri Alperen, şu açıklamalarda bulundu: “9666 Sayılı Kararname! Burada 5’inci madde 3’üncü fıkra itibari ile hazine destekli faizsiz kredi kullanan işletmeler, Esnaf Sanatkâr Odaları kredileri kullanamayacaklar, diyor. Kararname bunu yazıyor. Esnafın bu krediyi kullanması halinde öbür krediyi kullanamama endişesi var. Eğer o değişmezse zaten şuanda gelecekler de gözükmüyor. Bakanlık çalışmalarını aktardık. Oralara düşüncelerimizi aktardık. Onlar da biliyorlar zaten! Sanıyorum referandumdan sonra Bakanlar Kurulu toplanarak bu kararnameyi değiştirebilirler. İsterlerse yetki Bakanlar Kurulunda eğer onu değiştirirlerse yüzde 50’lilik bir kesim de bu krediyi kullanabilecek. Aynı anda iki krediyi kullanabilecekler. İnşallah çözülür. Biz de zaten bunun için buradayız. Faiz olarak kullanacağımız, devletin ayırdığı 12 buçuk milyar liralık bir kaynak var. Bunu yakın zamanda da firmalarımıza işletmelerimize dağıtırız, kullandırırız. Piyasada bir darlık var, sıkışma var. Bu para piyasaya girmesi halinde 12 buçuk milyar güzel para. Bana göre de ekonomiyi harekete geçirecek bir para.” (HABER-FOTO: ZEKİ DEMİR)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi "Doğalgaz" Oldu
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü Belirlendi: Şüpheli Kuzeni Gözaltına Alındı
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü...