Hiç tapuya yolunuz düştü mü?


Vatandaşından vergi tahsil etemeyi bu kadar çok zorlaştıran bir başka ülke yoktur sanırım. Eğer, yolunuz bir gün Tapu Müdürlüğü’ne düşürse yazdıklarıma hak vereceğinizi umut ediyorum.

Ülkenin her yerinde aynı sorun yaşanıyor. Tapu müdürlükleri hınca hınç, eleman yetersiz, bürokrasi uzun ve zor bir süreç. Hem de insanı çileden çıkartacak kadar zor. Derdinizi ise anlatacak bir merci yok. Cevap hazır “prosedür böyle” imiş.

Eğer üzerinize bir daire, işyeri alacaksanız, ya da satacaksınız yandınız. Konut alıyorsunuz diyelim. Konutun bir defa deprem sigortası yapılmış olması ve tüm vergilerinin yatırılması gerekiyor. Sonra satıcı ile anlaştınız, iş tapuya kaldı. İşte bam teli burada kopuyor.

Tapu müdürlüğünden randevu almanız gerikyor. Bunun için de sabahın erken saatlerinden itibaren kuyruğa gireceksiniz. Evraklarınızı vereceksiniz, sonra da aldığnız fişle birlikte tekrar kuyruğa girip kontrol ettireceksiniz. Sebebi, bir eksik var mı? Ama eksiğiniz olsa da kontrol yaptırdığınız görevli zaten söylemiyor? 

Evraklarınızı teslim ettikten sonra size öğleden sonra randevu saatinin bildirileceği söyleniyor. Cep telefonunuza gelen mesajla tapuya gidiyorsunuz. Ama, o kontrol yapan memur hani kontrol yapmıyor ya işte o yüzden yandınız. Bir defa fotoğrafınız gerekiyor bir de harç yatırmak. Fotoğraf sorunu o kadar yoğunmuş ki tapu müdürlüklerinde artık şişşak kendi fotoğrafınızı çekebileceğiniz otomatik para atılabilen kabinler  oluşturulmuş. Hadi fotoğraf sorunu çözümünü burada hallettiniz diyelim.

Sonra iş tapu harcı yatırmaya geliyor. Burada tam yanıyorsunuz, çünkü bilgisayar sistemlerinin altyapısı o kadar eski ki isimleri verilen bankalara tek tek gidiyorsunuz sistemler çalışmıyor. Yatıracağınız para ise 10 lira ile 50 lira arasında değişiyor. Bu alacağınız gayrimenkulun büyüklüğü ve fiyatı ile alakalı bir şey.

Tapu müdürlüğü size 4 banka adı veriyor harç yatırmak için. Bunların dışında hiçbir yere yatıramıyorsunuz. Birinc bankaya gittiniz şansınız varsa sistem çalışır. Eğer şansınız yoksa ikinci bankada kuyruğa giriyorsunuz, sıra size geldi ama sistem yine sorunlu yatıramıyorsunuz. Sonra üçüncü, dördüncü banka. Mesela bu bankalardan birisi olan devlete ait Ziraat Bankası’nda tapu harçları artık vezeney yatıırlmıyor. Peki ne olacak? Bankamatikten yatıracaksınız. Bankamatik arızalıysa da yandınız.

Bir gidiyorsunuz herkes tapu harcı yatırmak için bu kez bankamatik önünde kuyrukta. Sistemler çalışmadığı için sankamatiğe yumruk atanı mı ararsınız? Küfür edeni mi? İnsanlar çıldırmış halde “Nerde bu devlet” diyor.

Diyelim ki binbir güçlükle de olsa banka banka gezip harcı yatırdınız, bu defa tekrar ilgili tapu müdürlüğüne gideceksiniz ama bu eksikleri tamamlama yüzünden randevu saatiniz kaçtı. Çünkü, evraklarınızı kontrol için sırada beklediğiniz görevli size bunları söylemiyor. Eğer eşref saati ise söylerlermiş. Eşref saati değilse de kaderinize küsün.

Diyelim ki randevu saatini kaçırdınız bu kez tüm randeuların bitip memurların işinin bitmesini bekleyeceksiniz. Memurların işi zaten saat 17.00’ye 10 kala bitiyor. Başlıyorlar toparlanmaya. Sizin iş ertesi güne kaldı. Yine gidip randeu isteyeceksiniz, yine aynı serüven başlayacak.

Yani bu üç kuruşluk tapu harcını tapu idaresinde alsalar olmuyor mu? Para tahsil etmeyi bu kadar zor hale getiren bir başka ülke yoktur sanırım. Allah hepimizin yardımcısı olsun.