Maraş’ın Afet Sigortası olacak

Maraş’ın Afet Sigortası olacak

Kahramanmaraş AFAD İl Müdürlüğü Hizmet Binası ve Arama Kurtarma Birliği binalarını da içine alacak dev kampüs ihale aşamasına geldi. Bölgenin de eğitim merkezi olacak kampüsün tamamlanmasıyla; profesyonel anlamda dağcı, dalgıç, arama kurtarma uzmanı, şehrimizde yetiştirilecek.

02 Haziran 2017 - 17:33

ÖZEL EĞİTİM ALANLARI MEVCUT

Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü ve İl Afet Acil Durum Müdürlüğünü bir arada bulunduracak kampüs için gazetemize açıklamalarda bulunan İl Afet Acil Durum Müdürü Zafer Özcan, “Kampüsümüz bulunacağı 100 dönümlük bir alan üzerine kurulacak. Burada arama kurtarma personellerimiz, devamlı eğitim sürecinde ve afetlere hazır halde bulunacaklar. Kampüsümüzde her tür eğitimin yapılması için özel alanlar mevcut. Çevremizdeki illerden AFAD çalışanları gelip burada eğitim alacaklar. Burası AFAD’ın bölge eğitim merkezi olacak. Olabilecek herhangi bir kimyasal saldırılara karşı şehrimiz ve bölgemiz kendini daha güvenli hissedecek. Çünkü bu konuda eğitim almış kimyasal olaylara müdahale edecek ve halkı bilinçlendirecek, yönlendirecek, profesyonel ekiplerimiz olacak” dedi.

KAYNAK’IN SAYESİNDE ONAYLANDI

Kahramanmaraş’ın AFAD Kampüsü ile bir nevi kendini sigortalattığını ifade eden AFAD İl Müdürü Zafer Özcan, projenin hayata geçmesinde en büyük payın Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’a ait olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Bu merkez sayesinde şehir afetsellik yönünden kendini sigortalatmış olacak. Çünkü bu şehir halkı şunu bilecek: Bizim böyle bir kampüsümüz var. Şehrimizin de afetseline baktığımız zaman kışın kuzey ilçelerimizin çığ riski altında olduğunu görüyoruz. Çığ konusunda uzman personel yetiştireceğiz. Dağcılık konusunda uzman personeller yetiştireceğiz. Çevremizde akarsularımız çok. Boğulma vakalarına yönelik uzman dalgıç yetiştireceğiz. Bu projenin hayata geçmesinde Sayın Başbakan Yardımcımız Veysi Kaynak Bey’in çok çok büyük desteği var. Sağ olsun onun desteği ve himmeti sayesinde bu proje netleşti, olgunlaştı.”

Kahramanmaraş’ta Necip Fazıl Şehir Hastanesi’nin yakınına kurulacak olan kampüs, 100 dönümlük bir alana yayılacak. Tatbikat ve gerçekçi eğitimler için dev havuzların ve tünellerin de yer alacağı kampüs, aynı zamanda bölgenin eğitim merkezi olacak.

AFAD Kampüsü’nün içeriği ile ilgili gazetemize bilgi veren İl Afet Acil Durum Müdürü Zafer Özcan, “Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğümüz ve İl Afet Acil Durum Müdürlüğümüz aynı yerleşke içerisinde bulunacağı 100 dönüm üzerine kurulu olacak kampüsümüz ihale aşamasına geldi. Kampüsümüzde eğitim merkezlerimiz bulunacak. Burada arama kurtarma personellerimiz, devamlı eğitim sürecinde afetlere hazır halde bulunacaklar. Bildiğiniz gibi bütün arama kurtarma ekiplerinin afetlere hazır bulunması lazım. Şehrimizin de afetseline baktığımız zaman kışın kuzey ilçelerimizin çığ riski altında olduğunu görüyoruz. Çığ konusunda uzman personel yetiştireceğiz” şeklinde konuştu. Kampüste dağcılık konusunda da uzman personeller yetiştireceklerini kaydeden Özcan, “Çevremizde akarsularımız çok. Boğulma vakalarına yönelik uzman dalgıç yetiştireceğiz. Kampüste en az 120 tane arama ve kurtarma personeli görev alacak. Bu 120 personelin hepsi de çok iyi bir dalgıç olmak zorunda. Hepsi trafik kazasına nasıl müdahale edeceğini ve trafik kazası/kırımda çok iyi mücadele edebilecek seviyede ve yetenekte olacak. Yani bu ekibimiz, çok yönlü yetiştirilecek” ifadelerine yer verdi.


HER TÜR AFET EĞİTİMİ YAPILABİLECEK,

Kampüsün projesinin hazırlanırken; en ince detaya kadar düşünüldüğünü dile getiren AFAD İl Müdürü Özcan, arama kurtarma personellerinin bir afet durumunda en kısa zamanda afet yerine ulaşımı için personel lojmanlarının da projeye dâhil edildiğini kaydederek, şöyle devam etti: “AFAD, 24 saat açık bir kurum. 24 saat bu şehirde ve ilçede çevre illerde meydana gelecek afetlere anında müdahale edecek ekiplerimiz var. Personel, bu geceki nöbetinde karşısına nasıl bir şey çıkacağını bilmediği için her şeye hazırlıklı olması lazım. Eğer bizim o personelimiz iyi bir dağcı değilse veya nöbetinde trafik kazası yaşandığında ben inip müdahale edemem deme hakkı yok. Şansı da yok. O yüzden çok iyi bir dağcı olacak. Bizim personelimiz, gittiği görevde gereksinim varsa; beklemeden, tereddüt etmeden kendi güvenliğini alıp şarampolden aşağı inmesi lazım. Kış aylarında herhangi bir anda ihbar gelebilir. Bir çığ vakası var. Bu personelin çığda arama kurtarmayı bilmiyorum, sondalama tekniğini bilmiyorum deme şansı yok. Personel, ben bu eğitimi aldım, diyecek; sondalamasını da yapacak. Çığda arama kurtarmasını da yapacak. Yeri gelecek güvenliğini de kapsayacak şekilde rasat almasını bilecek. Buradaki bizim amacımız: Görevli olan bütün personellerimizin komplike bir eğitim alması! Bu eğitim merkezimiz, 100 dönüm üzerine kuruluyor ve burada her tür eğitim yapılacak alan mevcut. Çevremizdeki illerden AFAD çalışanları gelip burada eğitim alacaklardır. Burası AFAD’ın bölge eğitim merkezi olacak. Böylece şehrimize de ekonomik getirisi olacak.”


İSTİHDAMA KATKI SAĞLAYACAK

Şu an AFAD’da görevli 65 personelin bulunduğunu kaydeden Özcan, projenin hayata geçmesiyle 20 olan arama kurtarma personelinin sayısının 120’ye çıkacağını ifade ederek şunları söyledi: “Bu kampüsümüz kurulduğu zaman personel sayımız en az 200 olacak. Şehrimiz için yeni istihdam sağlayacak bir merkez. Yeni bir kapı açılacak şehrimize; bu şehrin gençleri KPSS’den yeterli puan aldıklarında gelip burada görev alacaklar. Bu şehrimiz için gerçekten çok büyük bir yatırım olacak.”

HEM ŞEHİR HEM BÖLGE GÜVENDE HİSSEDECEK

AFAD Kampüsün’ün varlığıyla hem Kahramanmaraş’ın hem de bölgedeki bağlı olan illerin kendini daha güvende hissedeceğini vurgulayan İl Müdürü Zafer Özcan, şu açıklamalarda bulundu: “Benim için asıl önemli olan asıl etken bu merkez sayesinde şehir afetsellik yönünden kendini sigortalatmış olacak. Çünkü bu şehir halkı şunu bilecek: Bizim böyle bir kampüsümüz var. Burada bu işi bilen en az 120 tane arama kurtarmacımız var. Anında müdahale edip afete maruz kalmış vatandaşlarımızı kurtarabilecek personellerimiz var. Normalde biz Adana bölgesine bağlıyız. Çünkü Adana’da da aynı durum söz konusu! Küçük afetlere biz müdahale edebiliyoruz yeteri kadar; ama burada büyük bir afet olduğu zaman, Adana’dan destek istiyoruz. Ekibin, Adana’dan buraya gelinmesi 2 saat civarında zaman alacak. Ama benim çevremde böyle bir yapı olduğu zaman anında müdahale edeceğiz ki bu, şehrin kendini afet yönünden sigortalatması demektir.”

PROJE KAYNAK SAYESİNDE ONAYLANDI

Kampüs projesinin Kahramanmaraş’a kazandırılmasında Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın çok büyük desteği olduğunu aktaran Özcan, açıklamasını şu yönde sürdürdü: “Bu konuda Sayın Başbakan Yardımcımız Veysi Kaynak Bey’in çok çok büyük desteği var. Sağ olsun onun desteği ve himmeti sayesinde bu proje netleşti, olgunlaştı. İnşallah kısa bir sürede bitmiş halini de görmüş olacağız. Sayın Başbakan Yardımcımız Veysi Kaynak’ın da bu şehirde anılması, bu şehrin ferdi olması bu şehir için çok büyük bir kazançtır. Arama kurtarma birliğimiz, bölgeye de hizmet edecektir. Sanıyorum ki Gaziantep, Kilis, Malatya, Adıyaman gibi illerimiz de bölgesel nitelikte bu şehrimize bağlı olacaklar. Bizim, kısa adı KBRN olan Kimyasal Biyolojik Radyo Aktif diye bir ekibimiz var. Bu ekibimiz çok çok aktif bir ekip olacak. Çünkü şehrimizin 150 km ilerisinde sınır komşumuz Suriye var. Ve Suriye’den her an bizim için bir tehdit var.”

“KİMYASAL OLAYLARA MÜDAHALE EDEBİCEĞİZ”

AFAD Kampüsü’nde kimyasal, biyolojik ve radyoaktif saldırılar sonucu meydana gelebilecek olaylara müdahale edebilecek özel ekiplerin olacağı bilgisini paylaşan Özcan, şunları kaydetti: “Olabilecek herhangi bir kimyasal saldırılara karşı şehrimiz ve bölgemiz kendini daha güvenli hissedecek. Çünkü bu konuda eğitim almış kimyasal olaylara müdahale edecek ve halkı bilinçlendirecek, yönlendirecek, profesyonel ekiplerimiz olacak. Radyoaktifte de keza nükleerde de öyle! Bu da şehir için büyük bir getiri olacak. Bir sigorta olacak. Ayrıca şu an arkadaşlarımız çok güzel bir eğitim çalışmaları yapıyorlar. Afete hazır Türkiye, afete hazır aile, afete hazır okul, afete hazır işyeri gibi detaylı şekilde eğitim çalışmalarını sürdürüyorlar. Ama bu dediğimiz kampüsümüz oluştuğu zaman bu eğitimlerimizi bir üst seviyeye getireceğiz. Bu da bu şehir için çok önemli! Bu şehirdeki sivil toplum örgütleri için çok önemli! Şehrimizde çok güzide arama kurtarma ekipleri var, sivil toplum örgütlerimiz var. Kampüsümüz kurulduğu zaman biz bu sivil toplum kuruluşlarıyla iç içe, birlikte çalışacağız. Çünkü ortak paydamız bir. Biz devlet olarak, kurumsal yapı olarak, önderlik yapıp onlarla birlikte şehrimizde afetsellik olayında en iyi şekilde hizmet etmeye çalışacağız. Birliğimizin kurulmasının akabinde şehrimiz, afetsellik anlamında bir adım daha önde olacaktır.” (HABER-FOTO: KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x