Maraş Turizmi mercek altında!

Maraş Turizmi mercek altında!

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, Kahramanmaraş’ın turizm potansiyelinin tespit edilerek gerekli önlemlerin alınması amacıyla Meclis araştırması açılması için önerge verdi.

26 Aralık 2016 - 07:52

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulan önergede; Kahramanmaraş’ın coğrafi yapısı gereği iklimlerin geçiş noktasında olduğu, yeraltı ve yer üstü tabi kaynakları bulunduğu ve binlerce yıllık tarihî ve kültürel mirasıyla önemli medeniyetlere beşiklik ettiği vurgusu yapıldı. Yayla turizminin yanında elverişli endemik bitkileri bulunan Kahramanmaraş’ın İslam ve Hristiyan inanışında önemli yer tutan Ashab-ı Kehf Külliyesinin yanında, çok sayıda tarihî yapıyı barındırdığını kaydedildi.

Turizm için çok zengin bir ortama sahip olan Kahramanmaraş için muhalefet partileri de devreye girdi. MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, Kahramanmaraş’ın turizminin araştırılması için TBMM’ye önerge verdi.

Önergede gerekçe olarak şu ifadelere yer verildi: “Kahramanmaraş ili 2014 yılı itibariyle 1 milyon 89 bin 38 nüfusa sahiptir. Türkiye'nin en kalabalık 18’inci şehridir. İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinin birleştiği noktalar arasında yer almaktadır. Bu bölgelerin birleştiği noktada yer almasından ve değişik iklim özelliklerinden dolayı tabii güzellikleri çeşitli ve ilginçtir. Ülkemizin turizm zenginliklerine binlerce yıllık tarihî ve kültürel mirasıyla katkı sağlayan Kahramanmaraş, İpek ve Baharat Yolları üzerinde kurulmuş Mezopotamya'yı Anadolu ve Kapadokya'ya bağlayan, tarihi boyunca önemli medeniyetlere beşiklik etmiş bir ilimizdir. Yayla turizmi için oldukça elverişli endemik bitkilerle kaplı yaylaları, zengin şifalı suları ve kaplıcası, İslam ve Hristiyan inanışında önemli yer tutan Ashab-ı Kehf Külliyesi, çok sayıda tarihî kale, köprü ve han, hamam, medrese ve cami, tarihî kapalı çarşı, birçok eseri bünyesinde barındıran arkeoloji müzesiyle Kahramanmaraş turizm, inanç ve kültür turizmi konusunda çok önemli bir potansiyeli bünyesinde barındırmakla beraber turizm potansiyelinin değerlendirilememesi önemli bir sorundur.”

Turizm sektörünün ekonomilerdeki kırılganlıkların, istihdam ve üretim üzerindeki baskıların arttığı son yıllarda birçok kentimiz için giderek daha büyük bir önem kazandığı vurgusu yapılan önergede; gerekçeler şu şekilde sıralandı: “Esnafların konuklarla iletişim ve ürün pazarlama sorunu, kent halkının turizm ve kültür değerlerinden habersiz oluşu, konaklama sektöründe kalifiye eleman olmayışı, Kahramanmaraş'a özgü minyatür hediyeliklerin yeterli zenginlikte olmaması, turizm girişimcisin az olması sektörün eğitim, farkındalık ve girişimcilik sorunlarının başında gelmektedir. Turizm sektörü ekonomilerdeki kırılganlıkların, istihdam ve üretim üzerindeki baskıların arttığı son yıllarda birçok kentimiz için giderek daha büyük bir önem kazanmaktadır. Son yirmi yılda Türkiye'de turist sayısı ve turizm geliri ciddi artış göstermektedir. Bu gelir istihdamını artırarak işsizlik oranlarının düşürülmesine yardımcı olmakta, diğer yandan da döviz elde edici faaliyetler olması sebebiyle şehirlerin cari işlemler dengesi üzerinde önemli katkılar sağlamaktadır. Kahramanmaraş'ın turizm yatırımlarından hak ettiği seviyede yararlanması, gerekli girişimlerin yapılması ve yaşanan sorunların araştırılması amacıyla Meclis araştırması yapılmasında yarar görülmektedir.” (KENAN ONARAN)

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x