Mirası 27 yıllık gazete arşivi

Mirası 27 yıllık gazete arşivi

Aslen Çağlayancerit’in Helete Mahallesi’nden olan 43 yaşındaki Hasan Kurucan, 27 yıldır Türkiye tarihinde iz bırakan önemli olayların gazete ve dergilerde yayımlanan haberlerinin arşivini yapıyor. Kurucan, uzun yıllar yaptığı gazete arşivini çocuklarına miras bırakacağını söyledi.

27 Şubat 2017 - 14:30

Arşiv yapmaya çocukluk yaşlarında sevdiği sanatçılara ait her tür argümanı toplamakla başlayan Kurucan’ın arşiv merakını ne yurtdışı hayatı ne de vatani görevi askerlik görevi engelleyebildi. 2002 yılına kadar önemli gördüğü haberleri kesen ve dosyalayan Kurucan, 3 Kasım 2002 yılında AK Parti’nin tek başına iktidara gelmesiyle düzenli arşiv yapmaya karar verdi. Geçmiş yılların gazete ve dergilerini tedarik ederek işe başlayan Kurucan, 1998 ile 2005 yılları arasında yaşadığı Almanya’da dahi arşiv yapmaya devam etti. Almanya’dan döndükten sonra askerlik görevini yürütürken dahi arşiv yapmaya devam eden Kurucan, hayatında bir kriter bir dönüm noktası olarak gördüğü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hayatta olduğu sürece gazete arşivi yapmaya devam edeceğini bildirdi.

Koca bir ev dolusu gazete ve dergi arşivinin kapılarını gazetemize açan Hasan Kurucan, arşiv merakını değerlendirdi.

Kurucan, “Çocukluk yaşlarda bir arşiv oluşturma merakım vardı. Arşive ilk başta albümlerle başladım. Sevdiğim sanatçıların albümlerini, fotoğraflarını topluyordum.  Sonra gazeteye merak sardım. Önemli olayların, önemli tarihlerin yaşandığı sayıların gazetelerini almaya başladım. Gazete arşivi yapmaya başladığımda eski gazetelerden de yararlandım. Onları da toplamaya başladım. Kitap okumayı da seviyordum. Onları da alıyordum. Sonra yurtdışına gittim. AK Parti'yi de seviyordum. Tayyip Erdoğan'ı Belediye Başkanlığından beri takip ediyordum. Parti kuruldu, yasaklar geldi. Bunlar sürekli haber yapılıyordu. Ben de takip ediyordum. Çalıştığım yerde buna uygundu. Orada dört yıl çalıştım. Hem ben gazete alıyordum hem çalıştığım yer gazete abonesiydi. Buradan gazetelerden önemli haberleri kesip arşivleme taşıyordum” dedi. 2005 yılına kadar Almanya'da yaşadığını ve arşiv yapmaya devam ettiğini belirten Kurucan, şöyle konuştu: “Türkiye’ye dönerken arşivimi de getirdim. Askere gittim. Askerde santralciydim. Komutanımız günlük gazete alırdı, dergi alırdı. O okuduktan sonra onları ben alırdım. Orada da arşivime devam ettim. Gelirken yine oradan da gazete kupürleri getirdim. İlk düzenli arşivi 3 Kasım 2002’den beri yapmaya başladım. Elime geçen gazetelerde dergilerde önemli haberleri kestim aldım. Yani ben bu arşivi yaparken şu kadar biriksin, bunlarla şunu yapayım, demedim. Ben bu kadar olacağını da düşünmemiştim. Sonra dergilere de abone olmaya başladım. Haber dergilerini takip ediyordum ve bu benim için bir miras. Günümüzde daha iyi anlaşılıyor. Mesela Menderes dönemi, Özal dönemi… Şimdi gündemde Başkanlık Sistemi var. Geçmişte başkanlık sistemi için ne denilmiş? Arşiv elimin altında. Bunlar şimdi arşivlerden çıkıyor. Belki şimdi başkanlık sistemine geçilecek. Yıllar sonra düşünün bunları açıldığında gelecek nesillerimiz görecek. Çocuklarımıza miras bırakıyorum.”

GAZETE ALMAK İÇİN ŞEHRE GELİYORDU

Lise yıllarında yaşadığı yere gazete gelmediği için yakınlarda Çağlayancerit ve Gölbaşı’na bazen ise Kahramanmaraş’a gazete almaya geldiğini ifade eden Hasan Kurucan, şu açıklamalarda bulundu: “Lise yıllarımda bizim mahallemiz o zaman kasabaydı. Oraya gazete gelmiyordu. Ya Çağlayancerit ya  da yakın olduğu için Gölbaşı'na sadece gazete almaya geldiğim oluyordu. Bazen de Kahramanmaraş'a… Özellikle önemli olayların yoğun yaşandığı dönemlerde Maraş’a geliyordum. Bir hafta kalıyordum. Gelemediğim zamanlarda da buradaki yakınlarımdan istediğim gazeteler aldırıyordum. Sonra ben onlardan alıyordum.” Kurucan şöyle devam etti: “Mesela 27 Nisan Bildirisi! 25 Nisan'da Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığı açıklanmıştı. O gün Maraş'a geldim. Bir hafta burada kaldım ve bütün gazeteleri aldım. Zaten ne olduysa o bir hafta içinde oldu. AK Parti o günlerde beni çok etkiledi. O zaman bu yolun takip edileceğini hissettim. 27 Nisan’dan sonra e Muhtara, sonra bir de yüzde 46.5 oy alıp iktidar olması benim için dönüm noktası oldu. İleriki seçimlerde de öyle oldu. Cumhurbaşkanımız başta olduğu sürece ben bu arşivi yapmaya devam edeceğim. O benim için bir kriter! Elbette her şeyin bir sınırı vardır. Allah uzun ömür versin Cumhurbaşkanımız hayatta olduğu sürece ben bu arşivi devam ettireceğim.”(HABER-FOTO: KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi "Doğalgaz" Oldu
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü Belirlendi: Şüpheli Kuzeni Gözaltına Alındı
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü...