Modern kölelik kalktı

Modern kölelik kalktı

Eşit işe eşit ücret sloganıyla yıllardır sesini duyurmak isteyen taşeron işçilerin sesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duydu. Cumhurbaşkanı, artık bir kangrene dönüşen “Taşeron” kavramının tarihe karıştığını artık kamuda çalışan bütün işçilerin kadrolu işçi sayılacağını söyledi.

07 Aralık 2017 - 02:50

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünkü açıklaması taşeron işçileri mutlu etti. İşçi örgütleri, gelişmeyi, yıllardır verilen mücadelenin kazanımı olarak nitelendirdi. Öz Büro İş Sendikası Kahramanmaraş İl Başkanı Murat Arifoğlu, “Taşeron sorunu uzun yıllardır var olan bir sıkıntıydı. Maalesef Türkiye’nin kanayan yarası haline gelmiş bir sıkıntıydı. Bir türlü çözülememişti. Önceki iktidarların döneminde olsun AK Parti’nin ilk dönemlerinde çözülmek istenmişti ama bir türlü kısmet olmamıştı. Allah izin verirse Cumhurbaşkanımızın bugünkü (dünkü) açıklamasıyla, biz modern kölelik olarak tabir ediyoruz, taşeron sistemi inşallah tarihteki yerini almış olacak. Türkiye’de yaklaşık olarak 900 bin civarında kamuda çalışan taşeron işçinin olduğu söyleniyor. Cumhurbaşkanımızın belirttiği gibi bunun 400-450 bini kamuda diğer çalışanların da belediyelerde, il özel idarelerinde çalıştığı bilgisini Cumhurbaşkanımız verdi. Öncelikle Cumhurbaşkanımıza verdiği müjdeden dolayı çok çok teşekkür ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız, vatan sevdalısı olan taşeron işçilerin sesine kulak verdi. Onları hiçbir zaman göz ardı etmedi” dedi.

ARTIK İŞ GÜVENCESİ VAR

Cumhurbaşkanının taşeronluk sistemini tarihe karıştıran açıklamasını son derece sevindirici bulduklarını kaydeden Kamu Taşeron İşçileri Birliği Derneği Başkanı Sultan Ünal ise şu değerlendirmelerde bulundu: “Taşeronun hiçbir şekilde gündemde yokken; hiçbir şekilde taşeronun T’si bile anılmazken; 2012’den bu güne verdiğimiz mücadeleler zaten bu yöndeydi. Taşeron işçilerin kadrolu olması yönündeydi. İş güvencesi olması yönündeydi. 2013’te biz derneğimizi kurduk. 2013’ten bu güne de resmi olarak gerek Çalışma Bakanlığı ile gerek Maliye Bakanlığı ile gerek Cumhurbaşkanlığı ile bizzat iletişime geçerek dönem dönem ziyaretlerimizi gerçekleştirerek farkındalık oluşturmaya çalıştık. Şimdi bu verilen hakları bizlerin, bir avuç insanın verdiği mücadelenin kazanımı olduğunu düşünüyorum. İnşallah çıkacak olan yasa tasarısı ya da taslak bizleri hayal kırıklığına uğratmaz. Taşeron işçileri iş güvencesine kavuşturur ve şu anki mevcut durumu aratacak bir durum olmaz.”

5 yıl öncesine kadar adı bile hiçbir yerde anılmayan taşeronların başlattığı mücadelede mutlu sonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Cumhurbaşkanı, kamuda çalışan taşeron işçilerin kadrolu işçi sayılacağını belirtti.

Cumhurbaşkanının açıklamasının ardından gözler taşeron işçi örgütlerine çevrildi. Erdoğan’ın açıklamasından son derece mutlu olduklarını kaydeden Öz Büro İş Sendikası Kahramanmaraş İl Başkanı Murat Arifoğlu, şu açıklamalarda bulundu: “Türkiye’de yaklaşık olarak 900 bin civarında kamuda çalışan taşeron işçinin olduğu söyleniyor. Cumhurbaşkanımızın belirttiği gibi bunun 400-450 bini kamuda diğer çalışanların da belediyelerde, il özel idarelerinde çalıştığı bilgisini Cumhurbaşkanımız verdi. Düzenleme sadece kamuda çalışanları değil aynı zamanda belediyelerde ve il özel idarelerinde çalışanları da kapsıyor. Cumhurbaşkanımız; belediyelerde ve il özel idarelerinde çalışanların o kurum bünyesinde işçi olarak çalışmaya devam edeceklerini ama kamuda çalışanların kadrolu işçi olarak istihdam edileceğinin müjdesini verdi. Kahramanmaraş’ta kurumlarda yaklaşık 5 bin civarında taşeron olarak çalışan arkadaşlarımız var. Yaklaşık 3-4 yıllık süreci takip ettiğiniz zaman daha önce hiçbir hakları olmayan bir kesimdik. Her zaman ikinci sınıf görülen, kendi çalıştığı kurumlarda dahi bir yeri olmayan kesimdik. Son zamanlarda bir takım haklar verilmeye başlandı. İşte sendikalı olma, toplu sözleşme hakkı gibi bazı haklar verildi. Ama biz hep devletin bünyesinde çalışalım istedik. Devletimizin işini yapıyorsak; kurum içinde personel ayrımı yapılmasın. Devletimizin kadrolu işçisi olalım istiyorduk. Onun mücadelesini biz Hak-İş olarak uzun süredir verdik. Allah’ımıza şükürler olsun ki bugün son sözü de Sayın Cumhurbaşkanımız söyledi.” Arifoğlu, “Cumhurbaşkanımız bu verilen mücadeleyi gördü, bu sesi duydu ve sonuçta bize müjdeyi verdi. Kadrolu işçi zaten bizim talebimizdi. Bizler 4E gibi Özel Sözleşmeli Personel (ÖSP) gibi yeni bir statünün oluşturulmasını istemiyorduk. Çünkü bunların taşerondan hiçbir farkı olmayacaktı. Kadrolu işçilik inşallah maaşlarımızdaki artışlarla birlikte ve sosyal iyileşmelerle birlikte kurumlarda çalışan kadrolularla eşit haklara sahip oluruz ve eşit ücret alırız. Bizim şu andaki tek düşüncemiz, isteğimiz bu” dedi.

Uygulamanın 3 ay içerisinde hayata geçeceğini kaydeden Başkan Murat Arifoğlu, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanımızın açıklamasından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız açıklama yapmaya başladı. Meclisteki bütçe görüşmelerinin bitiminde hemen mecliste görüşüleceğini ve mecliste görüşüldükten sonra ise 3 ay içerisinde uygulamaya geçileceğinin müjdesini aldık. Güvenlik soruşturmalarıyla beraber diğer düzenlemeler de yapıldıktan sonra 3 ay içerisinde uygulamaya geçileceği söylendi. Bu süreçte bizlere destek veren ve bu sese gerçekten kulak verip taşeron işçileri ziyadesiyle memnun eden taşeron işçilerinin ve ailelerinin bayram yapmasını sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Sayın Başbakanımıza ve bu süreçte çok büyük emekleri olan Çalışma Bakanımız Hak-İş’te daha önce bizim Genel Başkanlığımızı yapmış olan Sayın Jülide Sarıeroğlu Hanımefendiye çok teşekkür ediyoruz. Çünkü onun çok büyük faydaları oldu. Ve işi bilmesinden dolayı bize çok faydası oldu. Çünkü bizim yaşadığımız sıkıntıları biliyordu.”

Kamu Taşeron İşçileri Birliği Derneği Başkanı Sultan Ünal ise tasarının içeriğini bilmediğini ama yapılan açıklamaları sevindirici bulduklarını belirtti. Ünal, “Cumhurbaşkanımızın açıklaması işçi ve işçi temsilcileri olarak bizi çok sevindirdi. Açıklamayı dinleyen işçi arkadaşlarımız çok sevindi. Şu an süresiz sözleşme olması, çalıştığım kurumda 657’ye tabi devlet memurlarıyla aynı özlük haklara sahip olunması, maaşın zamanla emsal işçiyle eşitlenecek olması çok güzel ve sevindirici. Bunu duyanlar da çok sevindi” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Görgel: “Konut ve İş Yerleri Etaplar Halinde Hak Sahiplerine Teslim Edilecek”
Başkan Görgel: “Konut ve İş Yerleri Etaplar Halinde Hak...
Kahramanmaraş'ta Motosiklet ile Otomobil Çarpıştı: Motosiklet Sürücüsü Hayatını Kaybetti
Kahramanmaraş'ta Motosiklet ile Otomobil Çarpıştı: Motosiklet...