“Moralleri bozmadan üretmeye devam”

“Moralleri bozmadan üretmeye devam”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünkü ekonomiyle ilgili tarihi çağrısına ilk olumlu tepki işadamı Mahmut Arıkan’dan geldi. Arıkan; “Cumhurbaşkanımızın çağrısının arkasındayız. İşadamları olarak ekonominin pedallarını çevirmeye devam edeceğiz. Üretim yapan firmalarda sıkıntı yok, yatırım yaparak, ihracat yaparak, istihdam oluşturarak programımızda sapma yapmadan önümüze bakıyoruz” dedi.

05 Ocak 2017 - 11:13

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü muhtarlar toplantısında ekonomiyle ilgili ‘Hiç kimse önümü göremiyorum deme lüksüne sahip değildir. Herkes bir arkasındakinin önünü açarak, bu fedakârlığı yaparak bu riski alarak ilk adımı atmalıdır’ çağrısına işadamı Mahmut Arıkan ekonomik göstergelerle destek verdi.

Arıkan; “Bugün (dün) cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklama çok önemli, hepimizin bu açıklama doğrultusunda hareket etmesi gerek. Bizim karamsarlığa kapılmamamız lazım. Sanayici olarak bisiklete binip pedalı çevirmeye devam etmemiz lazım. Bu piyasalara, ülkemizin geleceğine güvenmemiz lazım. Çok şükür istikrarlı bir hükümetimiz görev başında, geçmişi bin yıllık güçlü bir devlet yapımız var. Bugün ekonomimiz de, makroekonomik dengelerde sağlam temellere dayanıyor. Ekonomik çalkantı ve sıkıntılı süreçte işadamlarının morallerinin, motivasyonunun çok iyi olması lazım. İşadamlarımızın bir birlerini moral ve motivasyonla desteklemesi lazım. Eğer karamsarlığa düşersek o zaman üretimde büyük sıkıntılarımız olur” dedi.

Türkiye’nin ekonomik göstergelerinin iyi durumda olduğunu da belirten işadamı Arıkan şöyle konuştu; “Ekonomideki gelişmenin en büyük göstergelerinden biride çeklerin ödeme durumudur. Bugün çeklerin ödenme durumuna bakıyorum ve çok iyi durumda olduğunu görüyorum. Bu da dünya genelindeki tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye’deki piyasaların sağlıklı ve sağlam olduğunu gösteriyor. Piyasalarda bir sıkıntının olduğunu düşünmüyorum. Bizlerde üretim yapıyoruz ve tam kapasite ile çalışıyoruz. Cumartesi Pazar günleri de üretim yapan tekstil tesislerimiz ful kapasite ile çalışıyor. Kar oranları düşmüş olabilir fakat ülkemiz için üretmeye devam etmemiz lazım. Bu süreçte devletimiz kendine düşen görevleri yapıyor, bizde vazifemizi yapacağız. Cumhurbaşkanımız kast ettiği ‘siz görevinize devam edin’ diyor. Çünkü moral bozukluğunu bir tarafa bırakıp teşviklerle, düzenlemelerle önümüzü hükümetimiz açıyor, biz de işimize bakıp üretimimize son sürat devam etmemiz lazım.” Dedi

 

PEDAL ÇEVİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünkü ‘Hiç kimse önümü göremiyorum deme lüksüne sahip değildir. Herkes bir arkasındakinin önünü açarak, bu fedakarlığı yaparak bu riski alarak ilk adımı atmalıdır’ çağrısına İşadamı Mahmut Arıkan’dan destek geldi. Arıkan; “ekonomik anlamda bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum, Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi moral bozmadan yatırıma devam etmemiz lazım” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dünkü muhtarlar toplantısında tarihi bir çağrı daha yaparak; “Hiç kimse önümü göremiyorum deme lüksüne sahip değildir. Herkes bir arkasındakinin önünü açarak, bu fedakarlığı yaparak bu riski alarak ilk adımı atmalıdır. Herkes yerinde sabit kaldığında varlık içinde yokluk çekmeye mahkum oluruz. Gelin ülkemiz için, vatanımız, milletimiz için hep birlikte harekete geçelim.” Dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısının ardından Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesine konuşan Arıkan Mensucat Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arıkan; “Cumhurbaşkanımız çok doğru söylüyor, bizim karamsarlığa kapılmamamız lazım. Sanayici olarak bisiklete binip pedalı çevirmeye devam etmemiz lazım.” Dedi.

 

KRİZLERİ AVANTAJA ÇEVİRMEMİZ LAZIM

4 ekonomik kriz geçiren bir işadamı olarak krizleri avantaja çevirme tecrübesi edindiğini dile getiren Arıkan şöyle konuştu; “Bugün cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklama çok önemli, hepimizin bu açıklama doğrultusunda hareket etmesi gerek. Bir sanayici iş adamı olarak 1994’teki ekonomik krizi, 1998’deki Asya Krizini, 2001 devalüasyonu, 2007 yılında Dünya’daki ekonomik krizleri ve 2016’da ise küresel ekonomideki dalgalanmaları gördük. 4-5 krizi gören bir işadamı olarak krizleri avantaja dönüştürme tecrübesine sahip oldum. Bu krizleri ne kadar sıkıntılı görsek de bizim için bir avantajdır ve bunları avantaja çevirmemiz gerek.

 

DEĞİŞİMİ YAKALAYAMAZSAK SIKINTIYA O ZAMAN DÜŞERİZ

Cumhurbaşkanımız çok doğru söylüyor, bizim karamsarlığa kapılmamamız lazım. Sanayici olarak bisiklete binip pedalı çevirmeye devam etmemiz lazım. Normal süreçte işinize devam ettiğiniz zaman, birçok sıkıntılarımızı, verimliliklerinizi gözardı edebiliyorsunuz. Fakat, kendimizi yenilememiz, farklı pazarlar bulmamız, farklı mallar üretmemiz, farklı pazarlara hitap etmemiz, teknolojideki değişiklikler, ürün gamındaki değişiklikler, hep bu ekonomik dalgalanmalarla gündeme gelir. Şahsen bu düşünceden yola çıkarak kendi tesislerimde çalışan bin 300’e yakın mesai arkadaşımızı seferberlik gibi, ne eksiğimiz var, neler yapabiliriz şeklinde bu konunun içine dahil ettik, çok iyi de sonuç aldık.

 

ÜLKEMİZİN GELECEĞİNE SONUNA KADAR GÜVENİYORUZ

Bu piyasalara, ülkemizin geleceğine güvenmemiz lazım. Çok şükür istikrarlı bir hükümetimiz görev başında, geçmişi bin yıllık güçlü bir devlet yapımız var. Bugün ekonomimiz de, makroekonomik dengelerde sağlam temellere dayanıyor. Ekonomik çalkantı ve sıkıntılı süreçte işadamlarının morallerinin, motivasyonunun çok iyi olması lazım. Kendi motivasyonumuz kendi psikolojimiz sağlam tutarak, bu piyasaları güvenerek bu piyasaları pompalamaya, piyasalara mal satmaya devam etmemiz lazım.  Bir karamsarlığa kapılırsak zaten üretimde düşme olur. İşadamları olarak moral ve motivasyon konusunda bir birimize destek vermemiz lazım.”

 

EKONOMİDE BİR SIKINTI OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM

Üretim yapan tesislerin bugün cumartesi Pazar dahil her gün ful kapasite ile çalıştığını da ifade eden Arıkan; “Piyasalarda bir sıkıntının olduğunu düşünmüyorum. Bizlerde üretim yapıyoruz ve tam kapasite ile çalışıyoruz. Üretim yapan tekstil sektöründeki firmalar cumartesi pazar günleri de ful kapasite ile çalışıyor. Burada karlılıklar düştü, fakat pedalı çevirmeye devam etmeliyiz.

Ekonomideki gelişmenin en büyük göstergelerinden biride çeklerin ödeme durumudur. Bugün çeklerin ödenme durumuna bakıyorum ve çok iyi durumda olduğunu görüyorum. Bu da dünya genelindeki tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye’deki piyasaların sağlıklı ve sağlam olduğunu gösteriyor. Onun için moral bozukluğuna gerek yok.

 

YENİ PAZARLARA YÖNELMELİYİZ

Artık bu zamana kadar mal satmadığımız ülkelere yöneliyoruz, o pazarlara ihracat yapıyoruz. Artık hepimizin birer global oyuncu olması lazım, bizler dünyanın her yerine mal satabilmemiz lazım. Firma olarak üretimlerimiz, istihdamlarımız ve, yatırım programlarımızda da hiçbir aksatma yapmadık. Şuan çok şükür bankalardan kredilerimiz çıkıyor, yatırımlarımızı yaparak yolumuza devam ediyoruz ve etmeye de devam edeceğiz. Biz ayağımızı hiç gazdan çekmedik, aynı plan ve program çerçevesinde işlerimize devam ediyoruz.” diye konuştu.

 

BU SÖYLEMLER HEP GELİP GEÇİCİ

Ekonomi alanındaki sıkıntıların söylemlerde olduğunu ve kendi firmasının ürettikleri malları satmada bir sorun yaşamadığına da vurgu yapan Arıkan şöyle konuştu; “Ekonomi alanındaki sıkıntılı söylemlerin hepsinin gelip geçici olduğunu bildiğimiz için şahsım olarak üretim yapan, istihdam oluşturan, tüm müşterilerimize aldığı vadeye göre malımızı satıyoruz. Bu süreç gelip geçidir, asıl olan devletimizin dim dik ayakta durmasıdır, Allah devletimize, milletimize zeval vermesin. Devletimiz var olduğu sürece, milletimiz var olduğu sürece üretim yapmaya, istihdam oluşturmaya, ihracat yapmaya devam edeceğiz.

 

BİZ İŞİMİZE BAKACAĞIZ

Bu süreçte devletimiz kendine düşen görevleri yapıyor, bizde vazifemizi yapacağız. Cumhurbaşkanımızın kast ettiği ‘siz görevinize devam edin’ diyor. Çünkü moral bozukluğunu bir tarafa bırakıp teşviklerle, düzenlemelerle önümüzü hükümetimiz açıyor, biz de işimize bakıp üretimimize son sürat devam etmemiz lazım.

 

ÜLKEMİZİN GELECEĞİ AYDINLIK VE PARLAK

Ülkemizin geleceği aydınlık ve parlak, sektörlerin de önü aydınlık ve parlak. Biz ‘tahsilat yapalım, paraları bir tarafa bloke edelim’ olarak değil yatırım yaparak, tasarruf yaparak üretimimize devam etmemiz lazım. Maalesef ülke olarak en büyük problemlerimizden biri de tasarruflarımızın az olmasıdır. Bugün Türkiye’nin tasarrufu yüzde 17, Çin’de yüzde 48’dir. Bu da; bugün yüz liralık bir yatırım yapmaya kalksak 17 lirasını kendi ülkemizdeki tasarruflarımızdan, 83 lirasını ise dışardan borç olarak yapmamız anlamına geliyor. Milli kaynaklarımızı çok iyi kullanarak, tasarruf yaparak ülkemizin tasarruf oranını yükseltmemiz lazım. İsraf ekonomisinden tasarruf ekonomisine geçmemiz lazım. Bu ‘yatırımları durduralım’ anlamına gelmesin, yatırımlarımıza devam edeceğiz, 80 milyon olarak tasarruf edip, tasarruflarımızı israf etmeden biriktirmemiz lazımki ülkemize yatırım olarak dönsün. Böylece dışarıdan borçlanma daha az olsun.

 

GENÇLERİMİZE İSTİHDAM OLUŞTURMAK GÖREVİMİZ

Her yıl ülkemizdeki 1 milyon gencimiz istihdam piyasasına katılıyor. Bu gençlerimize de istihdam oluşturmak mecburiyetindeyiz. Bu hepimizin görevi ve hepimiz aynı gemideyiz. İş dünyası ne kadar çok yatırım yaparsa, istihdam oluşturursa ülkemizin ekonomisi daha iyi olur.”

 

AR-GE VE ÜR-GE OLMAZSA OLMAZIMIZ OLMALI

Firmaların yeni ürünler ve farklı pazarlara kolay erişebilmeleri açısından Ar-Ge ve Ür-Ge’ye ayrı bir önem vermesi gerektiğine de dikkat çeken İşadamı Mahmut Arıkan; “Firmalarımız varlığını iyi şekilde sürdürüp büyüme yolunda Ar-Ge ve Ür-Ge merkezlerine ayrı bir önem vermesi gerekiyor. Yeni ürünler Ar-Ge ve Ür-Ge’de geliştiriliyor. Tüm ekip Ar-Ge ve Ür-Ge’ye yoğunlaştığı için hep yeni bir arayışa, yeni gelişmelere önem veriyor. yeni ürünler geliştirdikçe yeni alıcılar yeni pazarları çok daha kolay bulabiliyorsunuz. Devletimiz de Ar-Ge ve Ür-Ge’nin kurulmasına ayrı bir destek veriyor. Firma olarak biz kurduk ve bunun avantajlarını görmeye başladık.” Dedi.

 

OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN 2016 KAZANÇLI BİR YIL OLDU

Geçen 2016 yılı ile 2017 yılını da değerlendiren Arıkan şöyle konuştu; “2016 yılı dünyadaki ekonomik gelişmeler ve Türkiye’deki terör olaylarından dolayı biraz sıkıntılı geçse de çok şükür devlet-millet el ele vererek bu sıkıntılı sürecin üstesinden geldik. 2016 yılı da ekonomik olarak kazançlı bir yıl olarak geçti. 2017 yılı ise kendi firmama verilen siparişlerden biliyorum, çok iyi olacağını düşünüyorum.” (ZEKİ DEMİR)


YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Görgel: “Bayramımız Mübarek Olsun”
Başkan Görgel: “Bayramımız Mübarek Olsun”
Kahramanmaraş’ta ATV kazasında 13 yaşındaki çocuk öldü
Kahramanmaraş’ta ATV kazasında 13 yaşındaki çocuk öldü