Öğün atlamak obezite riskini artırıyor

Öğün atlamak obezite riskini artırıyor

İştahsızlık, yoğunluk ya da zayıflama amacıyla öğün atlayanları uyaran Diyetisyen Sevgi Sevmez, “Öğün atlamak hem Bazal metabolizmanızı yavaşlatır hem de obezite riskini artırır” dedi.

19 Haziran 2017 - 14:41

Kahramanmaraş'ın başarılı Diyetisyenlerinden Sevgi Sevmez, Yoğunluk, iştahsızlık, zayıflama isteği ya da herhangi bir sebeple öğün atlayanları uyardı. Farkında olmadan vücudunda olumsuz gelişmelere sebep olup sağlıklarını olumsuz etkilediklerinin altını çizen Sevmez; “İlk olarak zayıflama amacıyla öğün atlayan güzel insan, sana sesleniyorum. Bu durumun zayıflama sürecine etkisini konuşalım. Öncelikle kilo yönetimi; vücuttaki metabolik süreçlerle direk ilişki içerisinde. Bu konuda vücut yağ oranı, kan lipid profili, hormon dengesi, metabolizma hızı, besinlerin termik etkisi çok önemli. O nedenle bu ilişkiler göz ardı edilmeden değerlendirilmeli” dedi.

 

ÖĞÜN ATLAMAK METABOLİZMAYI YAVAŞLATIYOR

Öğün atlamak bazal metabolizmanı yavaşlatacağı için vücudun enerji yakımı da azalacak ve buda obezite oluşumu ya da derecesinin artması konusunda büyük risk oluşturacağını ifade eden Sevmez sözlerine şöyle sürdürdü: “Özellikle kahvaltı öğününü atladığında, düzenli kahvaltı yaptığın duruma göre obezite riskinin 4.5 kat daha fazla arttırdığını bilmelisin. Ayrıca günlük enerji alımını kısıtlamak için herhangi bir öğünü atladığında açlık dürtün gitgide artacak ve daha sonra, daha fazla tüketimi ve buna bağlı olarak daha fazla insülin salınımı oluşacak. Yani yine aynı döngünün farklı bir noktasında kilo kontrolün maalesef zorlaşacak.”

 

“DÜZENSİZ ÖĞÜN TÜKETİMİ KİLO ARTIŞINA SEBEP OLUYOR”

Sevmez, “Birçok bilimsel araştırmada; düzensiz öğün tüketiminin, besinlerin termik etkisini ve postprandial insülin duyarlılığını azalttığı tespit edilmiştir. Ayrıca bazı çalışmalarda; düzensiz öğün tüketiminin enerji harcanmasını da azalttığı belirtilmektedir. Öğün atlamıyor ama düzensiz saatlerde tüketiyorsan da uzun dönemde vücudunun enerji metabolizmasını bozacaksın. Dolayısıyla kilo artışı gibi bir tabloyla karşı karşıya kalıp hem kalp damar sağlığını tehlike altına atacak hem de insülin duyarlılığını bozup kısır döngü şeklinde kilo kontrolünü ekstra zorlaştıracaksın.”

 

“GÜNDE  3 ANA 1 ARA ÖĞÜN ŞART…”

“Öğün sıklığının kan lipid profili üzerine etkisini inceleyen bir çalışmada; benzer özellik gösteren katılımcılardan bir gruba aynı kalori 3 öğünde, diğer gruba ise 9 öğünde verilmiş ve sonucunda; 9 öğün tüketen katılımcıların açlık plazma total kolesterol ve LDL düzeylerinin sırasıyla yüzde 6.5 ve yüzde 8.1 oranında istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha düşük olduğu görülmüş. Tabii sizde 9 öğün beslenmenizi beklemiyorum ama en azından 3 ana 1 ara fena olmaz sanki.”

 

“ÖĞÜN PLANINIZI DİYETİSYENİNİZLE OLUŞTURUN”

“Son olarak daha fit ve kaliteli bir yaşam sürebilmek için; total kalorinin yüzde 20-25’i kahvaltıda, yüzde 30-35’i öğle yemeğinde, yüzde 30-35’i akşam yemeğinde, geriye kalanı da ara öğünlere bölünmek şartıyla sık yemek yemek önemli. Öğün planı oluşturma konusunda herhangi bir meslektaşım ya da benden destek alıp; yaşam kalitenizi artırabilirsiniz” diye konuştu. (HABER-FOTO: ZEKİ DEMİR)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x