Öğün Sıklığını İyi Planla

Öğün Sıklığını İyi Planla

Diyetisyen Sevgi Sevmez, “Vücudun fizyolojik dengesini sağlamada ve organların düzenli çalışmasını sürdürmede yemeklerin tüketim sıklığı ile öğünlere düşen enerji ve besin ögelerinin miktarı ve oranları önemli rol oynar.”

27 Aralık 2016 - 08:35

Kahramanmaraş'ın başarılı Diyetisyenlerinden Sevgi Sevmez, “Gün boyu enerjik, canlı ve üretken olman için öğün düzenin çok önemli. Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenmek için günde en az üç öğün beslenmeli ve bu öğünlerin 2-3 saat sorasına minik ara öğünler eklenmeli”

Genç kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmada daha sık ara öğün yapanların bel çevrelerinin daha ince olduğu ve daha uzun aralıklarla beslenenlerden 3.6 kg daha az ağırlığa sahip olduklarını ifade eden Sevmez sözlerine şöyle devam etti:

“Bilimsel araştırmalar; sık aralıklarla beslenmenin daha uzun süre tok kalmanı sağlayarak, iştah kontrolünü kolaylaştıracağını ve daha kolay kilo kontrolü sağlayacağını söylüyor. Ayrıca düzenli ara öğün tüketiminin kan şekeri regülasyonu ile açlık krizlerinde son bularak fit kalmana ya da forma kavuşmana yardımcı olacak.”

Ara öğünlerde doğru besin seçmekse uzun süreli fit ve sağlıklı bir vücudun altın anahtarı olduğunu belirten Sevmez sözlerine şöyle devam etti: “Ara öğünlerde abur cubur, yağlı, şekerli yiyecekler tüketmek sağlıklı olmayacak ve kilo almana neden olacaktır. Şekerli besinlerse, kan şekerinde ani yükselmelere ve hemen sonrasında ani düşüşe sebep olmakta. Bu nedenle ara öğünlerde abur cuburlardan, yağlı, şekerli yiyeceklerden uzak durman gerekiyor. Lifli besinler midede kalma süreleri fazla olduğu için daha uzun sure tok kalmana yardımcı olacak, sindirim sistemini rahatlatacak ve bağırsak sağlığını olumlu yönde etkileyecek. Meyve, sebzeler, tam tahıllı ürünler lifli besinlere örnektirler. Ayrıca ara öğünlerde lifli besinler tüketerek vücudunun antioksidan kapasitesini artırarak bağışıklığını da destekleyebilirsin.”

 

PEKİ, ARA ÖĞÜNDE NELER TÜKETEBİLİRİZ?

1 A4 kağıdı büyüklüğünde tarhana +7 badem

1 kutu probiyotik yoğurt + 10-12 adet karadut ya da kuru üzüm

1 kutu az yağlı süt + 1 porsiyon meyve

5 adet kuru erik + 7 adet badem

4 adet kuru kayısı ya da 2 hurma +  2 adet ceviz

1 yemek kaşığı kuru üzüm + 2 adet ceviz

1 dilim tam tahıllı ekmek + 1 dilim yağsız beyaz peynir

2 adet tambuğdaylı grissini + 1 yemek kaşığı labne ya da 1 kutu light ayran

½ simit + 1 adet karper

Light kaşarlı tambuğday tost + domates + salatalık

Çiğ sebzelerden oluşan bir salata tabağı + 1 dilim light peynir

1 avuç sarı ya da beyaz leblebi + 1 yemek kaşığı kuru üzüm

3 adet diyet bisküvi + 1 fincan sütlü ve şekersiz kahve

1 kalem büyüklüğünde cevizli sucuk+1 çay bardağı tarçınlı süt

FİTNOT: Ara öğünleriniz de tıpkı diyetiniz gibi size özel olmalıdır. Bu örnekler sadece bilgi vermek amacıyla sizlerle paylaşılmıştır. Size özel diyet programı için benimle iletişime geçebilir ya da herhangi bir diyetisyenden yardım alabilirsiniz. (ZEKİ DEMİR)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Türkoğlu'nda Meydana Gelen Silahlı Kavga Sonucu 1 Kişi Hayatını Kaybetti, 7 Kişi Yaralandı
Türkoğlu'nda Meydana Gelen Silahlı Kavga Sonucu 1 Kişi Hayatını...