Okul döneminde bağışıklığı güçlendirecek 5 besin
Reklam

Okul döneminde bağışıklığı güçlendirecek 5 besin

Sonbaharda havaların soğuması ve okulların açılmasıyla birlikte okul çağı çocuklarının sık sık hastalanmaya başladıkları döneme de girilmiş oldu. Bu dönemde çocukların bağışıklığını güçlendirip dengeli beslenmesini sağlayarak okul başarısına katkı sağlamanın çok önemli olduğunu vurgulayan Acıbadem Adana Hastanesi Uzman Diyetisyen Pakize Gizem Akgül, sağlıklı bir bağışıklık sistemi için çocuğu enfeksiyonlara karşı korunmasının sağlayacak 5 besin grubuyla ilgili detaylı bilgiler verdi.

30 Ekim 2019 - 23:58

1. C VİTAMİNİNDEN ZENGİN BESİNLER:

Kuşburnu, limon, portakal, yeşil sivri biber, karalahana, karnabahar, koyu yeşil yapraklı besinler, domates, patates gibi sebze ve meyveler C vitaminin en iyi kaynakları arasında yer alıyor. Suda eriyen bir vitamin olan C vitamini, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi esnasında vitamin değerini kaybedebiliyor. Bu nedenle C vitamininden zengin gıdaların iyice yıkadıktan sonra fazla işlem görmeden ve pişirmeden tüketilmesine özen gösterilmesi gerekiyor. Diyetisyen Gizem Akgül, örneğin meyvenin suyunu sıkmak yerine meyvenin kendisinin tüketilmesi, kesilerek tüketilecekse de kesildikten kısa süre sonra tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Eğer C vitamini içeren besinler pişirilerek tüketilecekse az pişirme süresiyle ve buharda pişirilmesine dikkat edilmeli. Hazırlanan salatalara tüketileceği zamana yakın taze limon sıkmak C vitamininden daha fazla faydalanılmasını sağlıyor. Çocuğun okul çantasına her gün 1-2 adet turunçgil ve bir öğünde taze limon suyu içeren salata eklenmesi bu sonbahar mevsiminde çocukları hastalıklara karşı koruyabilecek hamlelerden biri.

2.TARHANA:

Tarhana; buğday ve süt ya da yoğurt içeren ve özellikle ülkemizde çok tüketilen bir gıda. Tarhana içerdiği laktik asit bakterileri sayesinde en iyi probiyotik kaynaklarından biri arasında bulunuyor. Özellikle son yıllarda çok önemli bir yere sahip olan probiyotikler bağışıklığı güçlendiriyor ve özellikle okula yeni başlayan okul çağı çocuklarının hastalıklara karşı korunmasında önemli rol oynuyor. Tarhanayı serin sonbahar aylarında sofralarınıza çorba olarak ya da çocuklarınızın beslenme çantalarına sağlıklı cips seçeneği olarak ekleyebilirsiniz.

3. CEVİZ

İçerdiği kaliteli yağ, protein, vitaminler ve mineraller sayesinde cevizin de koruyuculuğu yüksek süper besinlerden biri olduğunu söyleyen Diyetisyen Gizem Akgül, 100 gr cevizin yaklaşık olarak 25 gr protein içerdiğini, vücudumuza besin yoluyla alabileceğimiz önemli amino asitlerden biri olan triptofanın çocuğunuzun kendini daha mutlu hissetmesine katkı sağladığını belirtiyor. Ceviz ayrıca, E vitamini, folat, flavonoidler ve antioksidan özellikleri sayesinde çocuğunuzun bağışıklığını destekliyor, içerdiği melatoninle de uyku kalitesini artırıyor. Çok çeşitli çoklu doymamış yağ asitlerinden zengin olan bu süper besin, içerdiği Omega-3’le de çocuğunuzun zeka gelişimine katkı sağlıyor. Bu nedenle çocuk ya da yetişkin herkesin her gün 2 tüm ceviz tüketmesi öneriliyor.

4. SU

Vücudumuzun büyük bir bölümünü oluşturan su çocuk sağlığı için de çok önemli. Su, özellikle vücudun temizleyicisi gibi düşünüldüğünde vücutta oluşan toksinlerin uzaklaştırılmasında önemli bir yere sahip. Çocuklara su içme alışkanlığı elde edindirmek ileriki yaşlarda çocuğun hastalıklara karşı direncini artırabilecek bir önlem. Diyetisyen Gizem Akgül, ebeveynlerin çocuklara su içmek için susamayı beklememeleri gerektiğinin hatırlatılmasını ve çantalarına her gün en az 500 ml’lik şişelerle su eklenmesini tavsiye ediyor. Su içmekte zorlanan çocukların su şişelerine de sevdiği meyveleri eklenebilir.

5. SARIMSAK

Bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli sebzelerden biri sarımsak. Sarımsak, insan sağlığı açısından çok önemli bir yere sahip olan allisin bileşiğini içeriyor; hem soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı korunmada ve hem de tedavi süresince kullanımı hızlıca iyileşmenize katkı sağlıyor. Sarımsağın içindeki etken madden daha iyi yaralanabilmek için ezmek veya iyice çiğnemek gerekiyor. Diyetisyen Gizem Akgül, “Tadı içerdiği kükürtlü bileşiklerden dolayı bazen ağızda çok hoş bir koku bırakmasa da bu havalarda yemeklerinize, salatalarınıza, yoğurtlarınıza bir diş sarımsak eklemeyi ihmal etmeyin” şeklinde konuşuyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kafanızdaki bütün siyasetçileri unutun! Beyefendi kişiliğiyle o geliyor: Fırat Görgel
Kafanızdaki bütün siyasetçileri unutun! Beyefendi kişiliğiyle o...
“Sanayi sitemiz takviyelerle ayağa kalktı kalkmaya da devam ediyor”
“Sanayi sitemiz takviyelerle ayağa kalktı kalkmaya da devam...