Organik tarıma giden yol İyi tarımdan geçiyor

Organik tarıma giden yol İyi tarımdan geçiyor

Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, organik tarıma giden yolun iyi tarım uygulamasından geçtiğini belirterek, iyi tarım uygulaması yapan çiftçilerin de dekar başına 50 TL kazandığını söyledi.

18 Kasım 2017 - 08:12

İyi tarım yapan çiftçilere Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklendiğini kaydeden Başkan Çetinkaya: “İyi tarım ve organik tarımı birbirine karıştırmamak gerekiyor. Organik tarımda hiçbir şekilde ilaç kullanmamanız gerekiyor. İyi tarım uygulamasında tarım ilaçları kullanılıyor ama bilinçli kullanılıyor. Kullandığınız ilaçları reçeteli olarak kullanmak, bilinçli kullanmak, fazla kullanmamak gerekiyor” dedi.

“Organik Tarım Yapmak Çok Zor”

İyi tarım uygulaması yapmak isteyen çiftçilerin mutlaka “iyi tarım yapabilir” sertifikasını alması gerektiğine dikkat çeken Mehmet Çetinkaya konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çiftçilerimiz organik tarımsertifikası alabilmek içinTarım Bakanlığı tarafından ciddi anlamda incelemelerden geçiyor. Organik tarımın gerçekten çok zor şartları var. Organik tarım, bilindiği gibi ciddi anlamda yapılması gereken tarım sektörüdür.Organik tarım yapacağınız havzalarda tüm çiftçilerin organik tarım ile uğraşması gerekiyor. Eğer o bölgede bir çiftçi farklı bir tarım sektörüyle uğraşıyorsa sizin yapmış olduğunuz organik tarım olmuyor. Çünkü havadan, sudan, kuşların etkisiyle sizin tarımınız etkileniyor. Organik tarım için belirli kriterler var. Arazilerin 5 yıl boş bırakılması ve hiçbir şekilde zirai ilacı veya ilaçlı tohumların kullanılmaması gerekmektedir. Bunun yanı sıra siz organik tarım yaparken, hemen bitişik parseldeki üreticimizin organik tarım yapmaması gerekiyor. Çünkü sizin yapmış olduğunuz organik tarımı etkiliyor. Oradaki kullanılan bir ilacın sizin arazinize rüzgar yoluyla gelmesi sizin yapmış olduğunuz organik tarımın boşa çıkması anlamına geliyor. Şehrimizde organik tarım yapan kişiler yok denecek kadar az sayıdadır. Organik tarımdan ziyade yaygın olan iyi tarım uygulaması oluyor.”

“Çiftçiler Dönüm Başına 50 TL Kazanıyor”

İnsanların genellikle iyi tarım uygulamasıyla organik tarım uygulamasını karıştırdığını söyleyen Çetinkaya şunları söyledi: “İyi tarım uygulaması yapan çiftçilerimize Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ekstradan dönüm başına 50 TL destek veriyor. Bu desteği alabilmek için iyi tarım uygulaması yapmanız gerekiyor. İyi tarım ve organik tarımı birbiriyle karıştırmamak gerekiyor. Organik tarımda hiçbir şekilde ilaç kullanmamanız gerekiyor. İyi tarım uygulamasında tarım ilaçları kullanılıyor ama bilinçli kullanılıyor. Kullandığınız ilaçları reçeteli olarak kullanmak, bilinçli kullanmak, fazla kullanmamak gerekiyor. Buradaki amaç bilinçsizce, haddinden fazla kullanılan ilaç kullanımının önüne geçmek. İyi tarım uygulaması yapan çiftçilerimiz hem üretirken hem de ürününü satarken kazınıyor.İyi tarım yapan çiftçiler bakanlık denetiminden sonra iyi tarım yapabilme sertifikalarını alıyorlar. Şehrimizde iyi tarım uygulanması için şehrimizde alan bazlı organiktarım yapılabilecek sahaların oluşturulması ve o bölgede organik tarımın dışında başkan bir tarımın yapılmaması gerekiyor. Buda ciddi anlamda maliyet ve bir çalışma gerektiriyor.  Organik tarım değilde iyi tarım uygulamasını herkes yapabilir. İyi tarım uygulaması organik tarıma geçilebilmesi için bu bir basamaktır.Üreticinin bilinçli üretmesi anlamına geliyor.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi