Prof. Dr. Kurnaz, KSÜ’de İklim değişikliğinin etkilerini...

Prof. Dr. Kurnaz, KSÜ’de İklim değişikliğinin etkilerini anlattı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Yıldırım Beyazıt Üniversitesi işbirliğinde yürütülen “İklim Değişikliği Farkındalık Geliştirme Projesi” kapsamında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde (KSÜ) proje tanıtımı ve konferans programı düzenlendi.

20 Şubat 2017 - 09:01

KSÜ Eğitim Fakültesi Prof. Dr. H. Hilmi Hacısalihoğlu Konferans Amfisinde gerçekleştirilen programa Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Soysal, öğretim elemanları ve öğrenciler katılırken  “İklim Değişikliği Farkındalık Geliştirme Projesi”  tanıtım sunumunu Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Yıldızbaşı yaptı.

İklim değişikliği ile mücadele çalışmalarında toplumsal farkındalığın geliştirilmesinin ve davranış değişikliğinin sağlanmasının önemine vurgu yapan Yıldızbaşı, “İklim Değişikliği Konusunda Farkındalık Geliştirme Projesinin genel amacı, öğrenciler ve öğretmenler ile yerel yönetimlerin iklim değişikliği ve uyum konusunda araştırma geliştirme, bilgi, bilinç, tutum, becerilerinin arttırılması, farkındalıklarının geliştirilmesi ve iklim değişikliği ile mücadelenin güçlendirilmesidir.” diye konuştu.

Proje tanıtımının ardından Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Levent Kurnaz, “İklim Sistemi, Sera Etkisi ve İklim Değişikliği” konulu konferans sunumunu gerçekleştirdi.

İklim değişikliğinin yıkıcı etkilerine dikkat çeken Prof. Dr. Kurnaz, iklim değişikliğinin ölçülebilen en yıkıcı etkilerinden birinin son yıllarda ölçülen yüksek sıcaklıklar olduğunu ifade etti. 2016 yılının her ayında ölçülen en yüksek sıcaklık oranlarının tarihte ölçülen diğer aynı dönem sıcaklıklarından daha fazla olduğunu belirten Kurnaz, 1880 yılından bu güne dünyada ölçülen ortalama sıcaklık değerinin 2 derece arttığını söyledi.

Son 100 yıllık dönemde atmosferdeki karbon oranının tarihin bütün dönemlerindeki ortalamanın iki katına çıktığını ifade eden Kurnaz, gerekli düzenlemeler yapılmazsa dünyamızı çok büyük iklim değişikliklerinin beklediğini aktardı. “İklim değişikliği ile meydana gelen küresel ısınmayla birlikte okyanus ve deniz kıyılarında yer alan tarım ve yaşam alanları yok olacak, milyonlarca insan zor durumda kalacak.” diyen Kurnaz, kişi başına düşen karbon salınımı miktarının azaltılmasıyla bu sorunun önüne geçilebilmesinin mümkün olduğunu söyledi.

Küresel ısınmaya yol açan ülkelerin, konuya ilişkin imzalanan Paris Anlaşması kapsamında taahhütlerini yerine getirmeleri durumunda oluşan en iyimser senaryoda bile önümüzdeki yüzyılda dünya ortalama sıcaklığının 2,7 derece artacağını ifade eden Kurnaz, 2 derece üzerindeki artışın sonuçlarının dünyamız için yıkıcı etkilerinin olacağının altını çizdi.

Konferans sunumunun ardından Eğitim Fakültesi Dekanı Soysal, konuşmacılara günün anısına Kahramanmaraş el sanatlarının en güzel örneklerinden biri olan oyma ceviz sandık hediye etti. Program toplu fotoğraf çekimiyle birlikte son buldu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi