Ramazanda Tok Tuna Besinler

Ramazanda Tok Tuna Besinler

Kahramanmaraş’ın en başarılı diyetisyenlerinden biri olan Sevgi Sevmez, Ramazan Ayı’nda tok tutan besinleri sıraladı. Özellikle sahurda yenen besinlerin gün içerisinde insan sağlığı açısından önemli olduğunu vurgulayan Diyetisyen Sevmez’in tavsiyeleri haberimizde!

01 Haziran 2018 - 05:07

Ramazan Ayı’nda tokluk hissi özellikle çalışan insanlar için önemli bir hal alıyor. Gün içerisidne oruçlu olarak işlerini yürüten insanlar için tokluk hissinin uzatılması yönünde tüyolar veren Sevmez, “Tokluk sürenizi uzatmanın yolu hayatınıza ekleyeceğiniz birkaç besin ve dikkat edeceğiniz minik kurallarla çok kolay” dedi.

‘YAĞ GRUBUNDAN SAĞLIKLI BESİNLER TOK TUTUYOR’

Sahurda midede kolayca sindirilecek besinlerin tüketilmesi gerektiğini vurgulayan başarılı diyetisyen Sevmez, şunları dile getirdi: “İlk olarak midenizde sindirilmesi en uzun süren besin maddeleri yağlardır, bunu proteinler takip eder ve en hızlı sindirilen grup ise karbonhidratlardır. Yani yağ grubundan sağlıklı besinler tercih ettiğinizde tokluk sürenizi uzatabilirsiniz. Bu nedenle özellikle sahurda tercih edeceğiniz; ceviz, badem, fındık, fıstık, tuzsuz zeytin, zeytinyağı kullanarak yapılan yiyecekler yavaş sindirileceği için midenizde daha uzun süre kalacak ve gün boyu tok hissetmenize yardımcı olacak. İkinci olarak lif yani posa içeren; sebze (Karnabahar, Brokoli, Taze fasulye, Ispanak, Kabak, Patlıcan, Bezelye, Domates, Biber, Maydanoz), meyve (Çilek, Muz, Ananas, Kayısı, Karpuz, Kavun, Erik), kurubaklagiller (Kurufasulye, Nohut, Barbunya, Maş Fasulyesi) ve tamtahıllı besinleri (Tambuğday ekmek, Bulgur, Döğme) daha sık tüketmeye özen gösterin. Bu besinler volumetrik etkileriyle mide kapasitenizin daha hızlı dolmasına ve tokluk hissi oluşmasına yardımcı olarak. Ayrıca ramazan sürecinde zorlanan sindirim sisteminize yardımcı olacak.”

‘TATLILARDAN UZAK DURUN’

Şeker bazlı besinlerin tokluk hissini yok ettiğini vurgulayan Diyetisyen Sevgi Sevmez, “Üçüncü olaraksa şeker, beyaz ekmek ve tatlı gibi alternatiflerden uzak kalmak. Bu alternatifler saf karbonhidrat olarak nitelendirilir ve kan şekerinde hızla yükselme sonrasında hızla düşüşe sebep olarak tokluk hissini baltalar. Yani hem tükettiğin anı hem de bir sonraki günü sağlıklı geçirmenizi zorlaştırır” diye konuştu.

‘FAVORİLERİM…’

Ramazan Ayı’nda kendi favori besinlerini sıralayan Sevmez, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Bunlar dışında benim favorilerim; her koşulda sevdiğim tam yağlı süt, anne sütünden sonraki en değerli protein olan yumurta ve kokusuyla bile tokluk hissi oluşturan muz. Bu üçlüyü sahur menülerine muhakkak ekle. Gün boyu tok hissetmeniz ve formda kalmanız dileğiyle."

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Görgel: “Konut ve İş Yerleri Etaplar Halinde Hak Sahiplerine Teslim Edilecek”
Başkan Görgel: “Konut ve İş Yerleri Etaplar Halinde Hak...
Kahramanmaraş'ta Motosiklet ile Otomobil Çarpıştı: Motosiklet Sürücüsü Hayatını Kaybetti
Kahramanmaraş'ta Motosiklet ile Otomobil Çarpıştı: Motosiklet...