Sanayi ve Marka şehir: “Kahramanmaraş”

Sanayi ve Marka şehir: “Kahramanmaraş”

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Örnek, Kahramanmaraş ekonomisini değerlendirdi.

15 Ocak 2018 - 03:07

Prof. Dr. Örnek, Türkiye’nin gelişen potansiyeline uygun olarak Kahramanmaraş Ekonomisin de hızla gelişme gösterdiğini ve öz kaynaklarıyla aldıkları teşvikleri en rasyonel şekilde kullanarak bölgesinde 869 sanayi firması kurduğunu söyledi.

Kahramanmaraş’ın Ülke ekonomisine ciddi bir katkı sağladığını belirten Örnek, “İlimizden en çok ihracat yapılan ülke İtalya’dır, toplam ihracatımızın %25’ini oluşturmaktadır. İkinci sırada Almanya ve sonrasında Mısır gelmektedir. Kahramanmaraş toplam ihracatının % 59’unu AB ülkelerine gerçekleştirmektedir.” dedi.

 

“870 Milyon Dolar İhracat Yaptık”

Türkiye Ekonomisi son yıllarda önemli gelişmeler kaydettiğini ve önemli başarılar elde ettiğini kaydeden İbrahim Örnek konuşmasını şöyle sürdürdü: “2017 yılının üçüncü çeyreğinde elde edilen %11,1 büyüme rakamıyla ülkemiz ekonomik büyümede Dünya lideri konumuna gelmiştir. Türkiye’nin gelişen potansiyeline uygun olarak Kahramanmaraş Ekonomisi de hızla gelişme göstermiş ve öz kaynaklarını ve aldıkları teşvikleri en rasyonel şekilde kullanarak bölgesinde 869 sanayi firması kurulmuştur. Bu firmaların 300’ü ihracat potansiyeline sahip firmalardır. Bu firmalarımız 870 milyon dolar ihracat yaparak ilimizi Türkiye ihracat sıralamasında 18. sıraya getirmişlerdir. Bu başarılı firmalarımız ilimizi her geçen yıl ihracat sıralamasında yukarı doğru taşımakta ve aynı zamanda önemli bir istihdam alanı oluşturmaktadırlar. Bugünfirmalarımızın2 milyar doları aşan bir dış ticaret hacmine sahip olduğunu görmekteyiz. Kahramanmaraş’ın toplam ihracatının önemli bir kısmı tekstil, metal eşya ve giyim eşyasından oluşmaktadır. İlimizden en çok ihracat yapılan ülke İtalya’dır, toplam ihracatımızın %25’ini oluşturmaktadır. İkinci sırada Almanya ve sonrasında Mısır gelmektedir. Kahramanmaraş toplam ihracatının % 59’unu AB ülkelerine gerçekleştirmektedir.”

 

“İthalatın %20’sini ABD’den Yapıyoruz”

Kahramanmaraş’ın ağırlıklı ithalatının ise Tarım, Hayvancılık ve Kimya sektörlerine yaptığını ve toplam ithalatın %20’si ABD’den, %16’sı Çin’den, %8’si Brezilya’dan yaptığına dikkat çeken Örnek şunları söyledi: “Bu üç ülkeden yapılan ithalatın büyük bir kısmı pamuk ve pamuk ipliğinden oluşmaktadır. ABD, Çin, Brezilya ve Almanya’dan Kahramanmaraş’a gerçekleştirilen ithalat, toplam ithalatın yarısını oluşturmaktadır. Kahramanmaraş’ta ihracatın ithalatı karşılama oranı ise dalgalanma gösterse de genel olarak artış eğilimindedir. Kahramanmaraş özellikle Tekstil, Metal Mutfak Eşya, Kuyum ve Kadın Ayakkabısı Sektörlerinde Türkiye genelinde söz sahibi olan ve bu sektörlere yön veren bir il konumundadır. İlimiz kuyum ve kadın ayakkabı üretiminde İstanbul’dan sonra ikinci büyük sektördür. Ayrıca Kahramanmaraş çimento ve kağıt üretiminde de önemli bir potansiyele ulaşmıştır. Türkiye’de üretilen Metal Mutfak Eşyanın % 60’ı, iplik üretiminin %35’i, kağıt üretiminin %20’si, dokuma kumaş üretiminin %10’u ve çimento üretiminin %10’uKahramanmaraş’ta üretilmektedir. Aynı zamanda Kahramanmaraş’ta enerji sektöründe de önemli gelişmeler sağlanmıştır. İlimizde 2 Termik santral ve 35 Hidroelektrik santrali olmak üzere 37 adet elektrik santrali mevcuttur. Bu yatırımlarla Türkiye’nin elektrik üretiminin %8’i Kahramanmaraş’tan sağlanmaktadır.”

 

“Projeleri Etkin Bir Şekilde Kullanıyoruz”

Kahramanmaraş aldığı projeleri de etkin bir şekilde kullanmakta olduğunu ve ilin üretim potansiyelini, istihdamını arttırma yönünde yatırımlara yönlendirdiğini vurgulayan Prof. Dr. Örnek, “ Alınan projeler ve bu kapsamda yapılan yatırımlar ile Kahramanmaraş Süt İşleyen Tesislere yönelik yapılan yatırımlarda Türkiye birincisi, Kırsal Turizm Toplam Yatırım Tutarı açısından Türkiye birincisi, Kültür Balıkçılığı yatırım tutarı açısından Türkiye ikincisi 2.’dir. Bu gelişmeler Kahramanmaraş’ı önemli bir sanayi şehri ve marka şehri yapmaktadır. Kendisine olan özgüveni ve güçlü girişimci potansiyeli ile Kahramanmaraş ülke ekonomisine artan oranda katkı sağlayacağı ortadır.” diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x