Sel baskını artık tehdit değil

Sel baskını artık tehdit değil

Tarihindeki sellerle anılan Kahramanmaraş, sel tehdidinden Orman Bölge Müdürlüğünün çalışmasıyla kurtuldu. 70’li yıllardaki can kaybıyla sonuçlanan sel baskının ardından 1990’da oluşturulan projeyi ‘bu bölgeyi sel ve erozyondan kurtarmak hayalimdi’ diyen Orman Bölge Müdürü Alparslan Aldındaş tamamladı.

03 Ağustos 2017 - 21:05

Tarihinde Ahirdağından gelen sellerle anılan Kahramanmaraş, Orman Bölge Müdürlüğünün çalışmaları ve Büyükşehir Belediyesinin ekipman desteğiyle bu tehdidi bertaraf etti. 1970’li yıllardaki sel felaketinin ardından 1990 yılında onaylanan Yeşil Kuşak Orman İçi Ağaçlandırma Erozyon Kontrolü Projesine 2007 yılında başlanarak dikilen yanlış fidan tercihleri riski azaltmadı. Kahramanmaraş’a tayin olduktan sonra bölgeyi gezerek tehdidi gören Orman Bölge Müdürü Alparslan Altıdaş talimat vererek projenin bir an önce bitmesini istedi. Çalışmalara Ahir Dağı Keklik Deresinden başlayan ekipler 86 bin dekar alanı karış karış nakış gibi işleyerek alanı 37 km uzunluğundaki çitlerle çevirdi. Yağışlı havalarda Keklik deresine inan ara damarlarını da taş duvarlarla, teraslarla riski en asgariye indiren Bölge Müdürlüğü bölgeye yöre halkı için gelir getirici tür dikerek yöre halkının ekonomileri güçlendirilecek.

Bölgedeki çalışmaları basın mensuplarıyla yerinde inceleyen Orman Bölge Müdürü Alparslan Altındaş; “2015 yılında göreve başladığımda bu bölgeyi gezerken tesadüfen Keklik Deresinden geçtim. Bu bölgenin şehrimiz için büyük bir tehdit olduğunu gördüm. Bizim bu dereyi mutlaka sel ve erozyona karşı yapmamız gerektiğini düşündüm. Geçmişte can kayıpları da yaşanan Kahramanmaraş’ta yağışlar nedeniyle bazen çok sıkıntılı günler oluyor. Bu bölgenin sel tehdidinden çıkması hayalimdi. Geçen yıl karar verip bu bölgeyi sel tehdidinden kurtarmak için çalışmalara başladık. Gördüğünüz gibi gerçekten büyük bir emek sarfedilerek bölgeyi tehdidi en asgariye indirir duruma getirdik. 8 bin 850 dekar alanda çalışma yapıyoruz. Önümüzdeki yıl çalışmamızı tamamlayacağız.” Dedi.

 

DÜNYANIN EN BÜYÜK SEL DERELERİ TEHDİT OLMAKTAN ÇIKIYOR

1970’li yıllardaki can kaybına neden olan sel baskının ardından 1990’da oluşturulan Yeşik Kuşak projesini 27 yıl sonra Orman Bölge Müdürü Alparslan Altındaş tamamladı. Altındaş; “2015’te tayin olduğumda buradaki selin ilimize tehdit olduğunu gördüm. Bu bölgeyi yapmak hayalimdi ve bugün bunu başardık” dedi.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alparslan Altındaş bölge müdürlüğünün Ahir Dağında yaptığı çalışmaları yerinde görmek için kentte görev yapan gazetecilerle bölgede incelemelerde bulundu. Altındaş ‘hayalim’ dediği projenin ayrıntılarını gazetecilere anlattı.

 

1990’DA PROJEYE ALINDI 2018’DE BİTECEK

1970’li yıllardaki kentte meydana büyük sel felaketinde can kayıplarının yaşanması sonucu 1990 yılında bölgenin erozyon ve sel felaketlerine önlem için Yeşil Kuşak projesi oluşturulmuştu. 2007 yılında arazi hazırlığının ardından dikilen yanlış fidan tercihi bölgeyi tehdit olmaktan çıkaramadı.

2015 yılında Kahramanmaraş’a tayin olduktan sonra Akdere mevkiini gezen Orman Bölge Müdürü Alparslan Altındaş tesadüfen Keklik Deresi Mevkiinden geçtiğini ve bölgenin olası bir aşırı yağışta kentte sel açısından büyük tahribat yapabileceğini gördüğünü söyledi. Keklik Deresinin erozyon ve sel tehdidine karşı uygulama yapılmasını ‘hayalimdi’ diyerek önemini anlatan Altındaş şöyle konuştu; “

 

BURAYI TEHDİTTEN KURTARMAK HAYALİMDİ

2015 yılında göreve başladıktan sonra bu sahanın batısında yer alan Akdere’de yapılan çalışmaları incelemiştim. Gerçekten başarılı ve güzel çalışmalardı. Tesadüfen Keklik Deresinden indim. Bu dereyi görünce; ‘bu dereyi bizim mutlaka ıslah etmemiz lazım’ Çünkü bu derenin yapılması Kahramanmaraş için çok önemli. Kahramanmaraş biliyorsunuz bazen aşırı yağış alabiliyor ve bu yağışlarda sel noktasında sıkıntılar oluşturuyor. Geçmişte buradan gelen selden dolayı can kayıpları da yaşanmış. Dolayısıyla bu saha iki seneden beri benim hayalim olan bir sahaydı. En sonunda bu sene bu sahayı yapmaya karar verdik. Gelirken de görmüşsünüzdür çok ciddi emek sarf eden çok güzel çalışmalar yaptık ve devam da ediyoruz, bitirme aşamasına da geldik. 2017 ve 2018 yılı içerisinde 8 bin 850 dekar olan bu sahanın tamamını bitireceğiz. Biz bu sahada kafes tel eşikler yaptık, kuru taş duvarlar yaptık, teraslar yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Benim için bu saha çok önemliydi ve yapmamız gereken bir sahaydı. Bu sahayı yaptığımız için ekibimize ve tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü olarak biz her sene bu tip sahalarda çalışıyoruz. Bizim buraya basını çağırmamızın amacı, basınımızın orman teşkilatının, Orman Bölge Müdürlüğümüzün ne tür faaliyetler yaptıklarını sizlerin vasıtası ile Kahramanmaraş halkına göstermemizdir.” Dedi.

 

BÖLGEDE YAŞAYAN VATANDAŞLARA DA DESTEK

Bölgedeki alana çitlerin yanı sıra 1 milyon fidan dikilecek. Çitleme ve fidan dikiminde ise yöre halkının işgücünden yararlanarak hem dikilen gelir getirici tür ile hem de çitlerde verilen emekle, yöre halkının ekonomisine katkı sunulacak.

Kahramanmaraş’a 12 km uzaklıkta bulunan Ahir Dağındaki yağış havzalarında olan Keklik Deresi erozyon ve sel tehdidine karşı bölgedeki dik yamaçlara 37 bin metre çit örüldü. 1972 yılında Dereköy’de can kayıplarına neden olan sel, yapılan çalışmalarla tehdit olmaktan çıktı.

 

DÜNYANIN EN BÜYÜK SEL DERELERİ BİZDE

Bölgedeki yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Ağaçlandırmadan sorumlu Orman Mühendisi Levent Soğuk ise Dünyanın en büyük sel derelerinden ikisinin Ahir dağında bulunduğunu söyledi. Ahir dağındaki iki sel deresinin Kahramanmaraş’ın tüm altyapısını bozabilecek güce sahip olduğunu belirten Orman Mühendisi Soğuk sel önleme çalışmalarına Akdere’den başladıklarını ve Akdere’nin milyarlarca metreküp su depolayıp şehre indirecek sel tehlikesi olduğunu dile getirdi. Soğuk, “Keklik Deresi ile Akdere Dereköy’ün altında birleşip şehir merkezine doğru iniyor. 1972’de burada olan seli yaşayan insanlar vardır. Kahramanmaraş’ın merkezine 2 metre kalınlığında rüsuba biriktirmişti, can ve mal kaybına neden olmuştu. Şimdi bu Akdere’ye yaklaşık 2,5 milyona yakın fidan dikildi. Yukarı kısmına ise yaklaşık 1,5 milyona yakın fidan dikilecek. Tabi burada yapılan çalışma buradaki doğal türlerle tamamen seli ve erozyonu durduracak tarzda yapılarla birlikte yapılıyor. Yamaçlarda seki teraslar, yan derelerde bu dereye inen suyun hızını kesecek taş duvarlar, akıntılı yamaçlarda 90 santimlik demir kazıklar yamaca çakılarak aralarına dallar örülerek örme çitler yapılıyor. Yani burada dünya normlarının üzerinde erozyon kontrolü ve sel tedbirlerinin en üst düzeyde alındığı çok ciddi ve çok pahalı çalışmalar yapılıyor. Sağ olsun Orman Bölge Müdürümüz Kahramanmaraş’a potansiyel tehlike olan bu dereyi gördü ve derhal talimat vererek çalışmalara başlattı. Burada yan çalışmalarda olacak inşallah. Yani Kahramanmaraş’a içme suyu da dahil buradan tertemiz sular gidecek. Çok fonksiyonlu, çok önemli bir dereydi. Çalışmaların da sonuna doğru geldik. Büyükşehir Belediyemiz de bu konuda sağ olsun bize destek verdiler. Bizde bu büyük çalışmayı kamuoyuna paylaşmak için burada bir araya geldik.”

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x