Şengül: Yürüyüşümüz Hukukun Üstünlüğüyle İlgili

Şengül: Yürüyüşümüz Hukukun Üstünlüğüyle İlgili

CHP Kahramanmaraş İl Başkanı Esat Şengül, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından başlatılan Adalet yürüyüşünün 21. Gününde olduğunu söyledi. Şengül bu yürüyüşün sadece Berberoğlu için değil yok olmaya başlayan hukukun üstünlüğü ilkesiyle ilgili de olduğunu söyledi.

07 Temmuz 2017 - 04:43

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun adalet yürüyüşünün sona geldiği günlerde Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesine konuşan CHP Kahramanmaraş İl Başkanı Esat Şengül, yürüyüşün Cumartesi günü tamamlanacağını dile getirdi. Şengül; “Cumartesi günü Genel Başkanımız İstanbul’a girecek ve Pazar günü ise bir miting gerçekleştirecek. Bizde daha önce örgüt olarak Düzce istikametinde ayın genel başkanımızla birlikte yürüdük. Genel Başkanımız sağlığı yerinde kararlı bir şekilde yürüyüşüne devam ettiriyor. Örgüt olarak Cuma günü de gidip yeniden katılacağız” dedi.

ADALET HERKES İÇİN LAZIM OLAN BİR KAVRAMDIR

Adalet Yürüyüşün ilk bakışta Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasıyla ilgili yapılmış gibi gözüktüğünü, ama işin özünün Türkiye’de 2007’den bu yana adaletin ve hukukun tarumar edilmesiyle ilgili de olduğunu da vurguladı.  FETÖ’nün 40 yıldır devletin tüm kademelerine kendi militarist mensuplarını yerleştirmiş ve kendileri ile ilgili düşünmeyen tüm devlet mensuplarını itibarsızlaştırarak tutuklatarak hapse attırdığını da dile getiren Şengül şöyle konuştu; “O dönemde en büyük darbe orduya yapıldı ve ordumuz itibarsızlaştırılmaya çalışıldı. Balyoz, Ergenekon senaryolarıyla genel kurmay başkanımızı bile hapse attırabildiler. Bunu da kendilerine mensup yargı mensuplarıyla yaptılar. Yani 2007 yılından beri hukukun üstünlüğü yok olmayla mahkûm olmuştu. Arkasından davalarda; ne Genelkurmay Başkanının ne de tutuklanan subay ve astsubayların söylenen senaryolara dahli olmadığı arka arkaya çıktı. Arkasından 17-25 Aralık operasyonlarıyla ilgili de ortaya çıkan yine bu örgütün mensupları tarafından dizayn edilmiş ama, iktidar partisinde 4 bakanın da bunun içerisinde yer aldığı halde, adli ve adil yargılama olmaksızın örtbas edilmeye çalışıldı.

ADALET 2007 YILINDA YARA ALMAYA BAŞLADI

Bu süreçte de gördükki; adalet yavaş yavaş yok olmaya başladı. Bunların ardından dokunulmazlıklarla ilgili meclise fezleke getirildiğinde CHP, evet oyu kullandı. Kendine oy veren birçok seçmen tarafından da yoğun eleştirildiği halde ‘evet’ oyu verdi. Bugün yine o yasa gelse yine ‘evet’ veririz. CHP’nin kendi programlarında ve ilkelerinde bir milletvekilinin kürsü dokunulmazlığı hariç normal bir vatandaştan bir farkının olmadığı yönünde bir anlayışı vardır. Bu yasa biraz da fırsata dönüştürüldü, iktidar partisi tarafından kaçma şüphesi olmayan diğer parti milletvekillerini ve bağlı bulunduğu partileri itibarsızlaştırmak suretiyle tutuklu yargılamalar başladı. Bu da adaletsizlik. Bir yerde bir kız çocuğunu şort giydi diye darp eden bir adam tutuksuz yargılanırken, diğer taraftan TBMM’nin bir mensubu kaçma ihtimalı olmadığı halde tutuklu yargılanıyor. Tüm bunları hesap ederseniz, buna bir ‘dur’ demek amacıyla tüm kamuoyunun dikkatini bu konuya dikkat çekmek için Genel Başkanımız bu eylemi başlattı.”

HİÇ BİR ZAMAN HİÇ BİR CEMAATLE BİRLİKTE OLMADIK

İktidar kanadının ‘teröristlere sahip çıkıyorlar’ açıklamasına de tepki gösteren Şengül, “eğer adam teröristse devlet neden alıp içeri atmıyor. CHP hiçbir zaman herhangi bir cemaatin ne mensubu olmuştur, ne yanında olmuştur, ne de onlarla kol kola yürümüştür. CHP insan odaklı, sosyal demokrat bir partidir. Dolayısıyla insanın mağdur edildiği her yerde CHP vardır. CHP, kalkıp meclisi bombalayan, 249 insanımızın şehit olmasına sebep olan, polis, asker, sivil kişilerin sonuna kadar yargılanmasını istiyor. Yani darbe girişimine katılan herkes yargılansın ve bunların asla da yanında olmaz. Partimiz bu yargılama yapılırken sapla samanı bir birinden ayırt edebilecek bir hukuk sistemini istiyor. Bir yandan emir veren subay, astsubayları yargılıyorsunuz, diğer taraftan emir alan askerleri de yargılanıyorsunuz. Cumhurbaşkanımızdan örnek verelim, Cumhurbaşkanımız emir verdiği zaman etrafındakilerden bu emiri yerine getirmeyen olur mu? Başbakan da aynı. Genel Başkanımız için de öyle, Partimizi yönetirken bize gönderdiği talimatname bizim için emirdir. Bir yandan emir veren general var, diğer yandan onu uygulamak zorunda olan asker var. Emir alan askeri emir veren çete insanıyla aynı şekilde yargılarsanız burada hukukun üstünlüğünden bahsedilemez. Biz bunun davasını sürüyoruz, KHK ile bu işi yapmamalarını, bilirkişi oluşturup işin temeline girilerek yapılmasını istiyoruz.” Dedi.

Adalet yürüyüşünün sadece CHP veya diğer partilerin değil iktidar partisinin mensuplarına da lazım olacak bir sistem için olduğunu belirten CHP Kahramanmaraş İl Başkanı Esat Şengül, konuşmasını şöyle devam etti; “çete mensuplarının savcıları ve hâkimleri tarafından bu ülkenin MİT müsteşarı da tutuklanmak istendi. O zaman gizli bir adalet mi vardı, duruma el konuldu ve müsteşar teslim edilmedi.

PARTİ ÜYELERİNİ YARGITAY DENETLİYOR

CHP’nin bir tüzüğü var, bu tüzüğe gere; 3 fotoğraf, kimlik belgesi getiren, TC vatandaşı herkes partimize üye olabilir. Kimliğini getirip üye olmak isteyenlerin FETÖ’cü mü, DHKP’ci mi olduğunu bilemezsiniz. Üyelerimiz kayıt olduktan sonra Yargıtay’a gidiyor ve 4 ay araştırmadan geçiyor. Eğer herhangi bir terör örgütüne üye ise bunu Yargıtay’ın ortaya çıkarması lazım. Bu Yargıtay’ın işi olması lazım, bir siyasi parti olarak ben bilemem. Benim işim oy toplamak ve hangi yörede en çok oyu elde edebilmek adına çalışmaktır.”

MİLLİ İRADE KİMSENİN TEKELİNDE DEĞİL

15 Temmuz darbe girişiminde CHP olarak kendileri de demokrasi meydanlarında nöbet tuttuklarını anımsatan Şengül Milli İradenin ise kimsenin tekelinde olmadığını söyledi. Şengül; “Kimse kusura bakmasın, 15 Temmuz’da milli irade ortaya konuldu, o mili irade sadece Adalet ve Kalkınma Partisinin tekelinde olan bir şey değil. O gün TBMM bombalanırken meclisteki 135 milletvekilinin 70’e yakını CHP milletvekiliydi. O gün demokrasi meydanlarına giderek biz de nöbet tuttuk ve her türlü irademizi ortaya koyduk. Haksız tutuklamalar karşısında ise iktidar partisinden bir eleştiri gelince, topu kendisinin üzerinden atmak için partimizi FETÖ’cü olarak gösterdi. Eğer partimiz FETÖ’cü ise gel tutukla, kim ByLock kullanıyorsa, kim kripto ise gel tutukla. Ama önce kendi içerisinde o çetenin mensubu, elemanları, generalleri, savcıları, hâkimleri oralara getiren siyasi iradeyi de ortaya çıkaracaksın” şeklinde konuştu.

Pazar günü İstanbul’da yapılacak mitingle ilgili de konuşan Şengül; “Yürüyüşün İstanbul’a 8 Temmuz Cumartesi günü ulaşması bekleniyor. Genel Başkanımız 9 Temmuz günü ise İstanbul’da büyük bir miting yapacak. Bizlerde örgüt mensuplarıyla mitingde olacağız ve 10 Temmuz Pazartesi günü İl Başkanları toplantısı olacak, o toplantıya katılacağız. Burada çok derin şeyler aramaya gerek yok, yola çıkış haritası belli, bu çıkış haritasını başka yönlere çekmek yanlış” diye konuştu.(HABER-FOTO: KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi