Sertpolat, "Teşhis konuldu, tedavi belirlendi"

Sertpolat, "Teşhis konuldu, tedavi belirlendi"

Koruyucu aile projesinde Türkiye’ye örnek olan Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü çocuk hizmetlerinde de marka haline geldi. İl risk haritasını çıkartan Müdürlük 18 mahalledeki 800 aileyle yüzyüze görüşerek riskin ortadan kalkması için tedavi yöntemini belirledi.

29 Aralık 2016 - 10:48

Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Sertpolat risk haritasında bulunan 18 mahalledeki çocukların bu riskten nasıl kurtulması gerektiğini bilimsel veriler ve 800 aileyle yüz yüze görüşerek eylem planına döktü. Eylem planını ise kitaplaştırarak hangi kurumun ne tür görev yapacağını ve riskin nasıl ortadan kalkacağının yol haritasını çıkarttı.

2015 yılında suça sürüklenen suç mağduru, sosyal ve ekonomik sorunlar yaşayan, uyuşturucu madde kullanan, kadına yönelik şiddet, intihar vakaları gibi verilerden yola çıkarak en çok suçun işlendiği Kahramanmaraş’ın merkez ilçelerini mercek altına alarak risk haritası çıkarttı. Bu risk haritası sonrasında ise veriler 18 Mahalleyi en riskli mahalle seçti. Bu çalışması Türkiye’ye örnek olan Sertpolat yine adından söz ettirecek bir çalışmaya daha imza attı.

Geçen yıl belirlenen 18 riskli mahallede 800 aileyle yüz yüze görüşen ve 94 soru eşliğinde anket uygulatan İl Müdürü Sertpolat; “iki ilçemizdeki riskli mahalle olarak belirlediğimiz 18 mahalle neden riskli, neler yapılabilinir, hangi kurum neler yapabilir, bu risk nasıl ortadan kalkar?  Bunları bilimsel verilerle kitaba döktük. Kitabımızın birinci bölümünde belirlenen sorunların, kavramsal çerçevesi çizilmiş, ikinci bölümünde sorunlar kapsamında riskli mahallelerde anket çalışması yaparak sorunların nedenleri araştırılmış, üçüncü bölümde ise belirlenen sorunların nedenlerin giderilmesini yönelik tüm kamu kurum ve kuruluşlarının katılımıyla gerçekleştirilmesi hedeflenen strateji ve eylemler belirlenmiştir.

Bu çalışma istatistiki verilerin değerlendirmesi, Türkiye ortalamasının karşılaştırılmasıyla oluşturulmuş 2017-2019 yılları arasında Kahramanmaraş’ta riskli çıkan mahallelerde hangi kurum ne yapacağı konusunda bir çalışma yaparak kitap bastırdık ve bu da Türkiye’de bir ilktir. Örneğin Emniyet, Milli Eğitim, Halk Sağlığı vs. kurumlar o riskin ortadan kalkması için kendi bölümüyle ilgili neler yapılabilinir hepsini ekledik.” Dedi.

 

Teşhis konuldu, tedavi belirlendi

Çocuk yetiştirme ve kız yetiştirme yurtlarını Türkiye’de ilk kapatan İl Müdürlüğü olarak dikkat çeken Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Sertpolat koruyucu aile projesindeki başarını çocuk alanında da ortaya koydu. İlin risk haritasını çıkartan Sertpolat bu sorunlara neşter vuracak çözüm önerilerini de belirledi.

Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü 2015 yılında Türkiye’ye örnek olacak bir çalışmaya imza atarak bilimsel veriler eşliğinde ilin risk haritasını çıkarttı. 18 yaşından küçük olan çocukların daha iyi korunması ve sorunların temeline inmek için Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerini inceleyen Sertpolat ihmal, istismar, intihar, madde bağımlılığı gibi kayıtlı verilerden yola çıkarak 18 mahalleyi riskli bölge ilan etti.

KSÜ Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mehmet Yılmaz’ın bilimsel verilerle destek verdiği Psikologlar gözetiminde sosyal hizmetlerde eğitim gören öğrenciler en riskli olan 18 mahallede 800 aileyle yüz yüze görüşerek anket uyguladı. 94 sorunun sorulduğu ve her bir sorunun cevabına ayrı bir puanın verildiği görüşmelerde risk analizinin temelini oluşturan sorunların teşhisi konuldu.

Yard. Doç. Dr. Mehmet Yılmaz’ın da yardımıyla teşhisleri tedavi etmek için yol haritasını belirleyen Sertpolat sorunların ortadan kalkması için hangi kurumun ne gibi görev yapacağını bir kitapta toplayarak eylem planına döktü.

2017-2019 strateji belgesi ve eylem planını kitapta toplayan Sertpolat kitabın içeriğini Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesine anlattı; “ Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak güçlü yönümüzden biri de çocuk hizmetlerindeki başarımızdır. Koruyucu aile projesi 81 ile nasıl örnek olduysa çocuk sahasında da yaptığımız çalışmalar son yıllarda ivme kazanıyor. Çocuk Koruma kanunu çerçevesinde Valimizin veya Vali Yardımcımızın başkanlığında çocuklarımızın korunmasına yönelik koordinasyon toplantıları yapıyoruz. İlimizde madde bağımlısı, ihmale, istismara uğrayan, çalıştırılan çocuklarımızın olup olmadığı konusunda çalışmalar yapıyoruz.

Bu toplantıların bir sonucu olsun diye her yılsonunda bir çalışma yapmaya karar verdik. 2014 yılında hangi kurumun çocuk koruma alanında ne gibi sorunu var? Bir kitapçık bastırarak dağıtımını yaptık, kurumların çocuklar üzerindeki görevlerini sıraladık.

2015 yılında da daha ileriye giderek Bakanlığımızın stratejik planı doğrultusunda çocuklarla ilgili bir risk haritası çıkarttık. Bu risk haritasını da oluşturmak için tamamen bilimsel veriler ışığında çalışmalarımızı yaptık. Paydaş tüm kurumların 18 yaşını doldurmayan çocuklarla ilgili tüm verileri topladık, envanter haline getirdik, rapora döktük. Bu çalışmalar sonucunda merkez Dulkadiroğlu ve Onikişubat ilçemizdeki 18 mahalle en riskli mahalle çıktı. Madde bağımlılığı, eğitim, çalışma çalıştırma, ekonomik neden, ihmal gibi etkenleri göz önünde bulundurarak 18 mahallemizin emarını (MR) çektik.

Bu yılda daha ileriye giderek iki ilçemizdeki riskli mahalle olarak belirlediğimiz 18 mahalle, neden riskli, neler yapılabilinir, hangi kurum neler yapabilir, bu risk nasıl ortadan kalkar?  Bunları bilimsel verilerle kitaba döktük. Bunu gerçekleştirmek için de sosyal hizmetlerde eğitim gören stajyer çocuklarımızın desteğiyle 18 mahallede 800 aileyle yüz yüze görüştük. Verileri KSÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yılmaz değerlendirerek çalışmamıza büyük katkı sağladı.

 Kitabımızın birinci bölümünde belirlenen sorunların, kavramsal çerçevesi çizilmiş, ikinci bölümünde sorunlar kapsamında riskli mahallelerde anket çalışması yaparak sorunların nedenleri araştırılmış, üçüncü bölümde ise belirlenen sorunların nedenlerin giderilmesini yönelik tüm kamu kurum ve kuruluşlarının katılımıyla gerçekleştirilmesi hedeflenen strateji ve eylemler belirlenmiştir.

Bu çalışma istatistiki verilerin değerlendirmesi, Türkiye ortalamasının karşılaştırılmasıyla oluşturulmuş 2017-2019 yılları arasında Kahramanmaraş’ta riskli çıkan mahallelerde hangi kurum ne yapacağı konusunda bir çalışma yaparak kitap bastırdık ve bu da Türkiye’de bir ilktir. Örneğin Emniyet, Milli Eğitim, Halk Sağlığı vs. kurumlar o riskin ortadan kalkması için kendi bölümüyle ilgili neler yapılabilinir hepsini ekledik.

Çocuklar üzerindeki risklerden hangilerinin hangi kurum tarafından çözüleceği artık belli. Bu çalışmamız risklerin temelini oluşturan sorunlara neşter vurmak açısından çok önemli” (ZEKİ DEMİR)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL oldu, satışlar yüzde 12 arttı
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL...