Şifre değiştirmiyoruz, güncelleme yapmıyoruz!
Reklam

Şifre değiştirmiyoruz, güncelleme yapmıyoruz!

Yapılan araştırmalar kullanıcıların özel ve kişisel verilerini akıllı telefonlarında depoladıklarını gösteriyor. Kullanıcıların güvenlik endişelerine rağmen, şifrelerini düzenli olarak değiştirmemeleri ve yazılım güncellemelerini yapmamaları, akıllı telefonları siber saldırganların hedefi haline getiriyor. Global güvenlik yazılımları şirketi Bitdefender Antivirüs, akıllı telefon kullanıcılarını mutlaka bir mobil güvenlik çözümü kullanmaları gerektiği konusunda uyarıyor.

12 Kasım 2017 - 00:53

Global güvenlik yazılımları şirketi Bitdefender Antivirüs’ün Nisan 2017’de gerçekleştirdiği ankette kullanıcıların %50’sinin kişisel ve özel bilgilerini akıllı telefonlarında depoladıkları ortaya çıktı. Bu sonuç, dünya nüfusunun yarısından çoğunun akıllı telefon kullandığı, dünyadaki web trafiğinin yarısından çoğunun mobil telefonlardan geldiği göz önüne alındığında oldukça anlaşılabilir.


Güvenlik Endişesi Yüksek Ancak Önlem Alınmıyor

Yapılan araştırmada, 18 ile 22 yaş arasındaki gençlerin %68’inin akıllı telefonlarında kişisel bilgilerini depolamaya daha yatkın oldukları da görülüyor. Bununla birlikte her 10 akıllı telefon kullanıcısından 4'ünde bu verileri korumak için herhangi bir güvenlik çözümü bulunmuyor ve cihazları için yazılım güncellemelerini yapmıyorlar. Özellikle kullanıcılar uygulamaları her zaman resmi uygulama mağazalarından indirmediklerinden, bu durum cihaz sahiplerini veri hırsızlığına ve kötü amaçlı yazılımlara maruz bırakabiliyor. Nitekim akıllı cihaz güvenliği ile ilgili endişeler açısından kullanıcıların %57'si kişisel bilgilerinin çalınabileceği korkusunu yaşıyor.

Bitdefender Antivirüs’ün araştırması, her 10 akıllı telefon veya tablet kullanıcısından 7'sinin cihazlarındaki şifreleri 3 aydan daha uzun süre önce değiştirdiklerini de gösteriyor. Bir kullanıcının evinde ortalama 11 internete bağlı cihaz ya da aksesuar bulunurken kullanıcıların sadece 6’sı, her cihaz için farklı şifrelere sahip olduklarını söylüyor. 10 kişiden 2'sinin rastgele kullandığı bazı şifreler varken, her 10 kullanıcıdan 1'i tüm akıllı cihazları için yalnızca tek bir şifre kullanıyor.


Kötü Amaçlı Uygulama Sayısı Hızla Artıyor

Akıllı telefonlardaki kötü amaçlı yazılımlar son birkaç yılda hızla arttı. Android veya iOS gibi kullanabileceğiniz mobil işletim sisteminin türüne bakılmaksızın, özel bilgilerinizi ve kimlik bilgilerinizi çalmak amacıyla kurulmuş bir çok kimlik avı ve hileli web sitesi var. Kimlik avı ve casus yazılımlar akıllı cihaz kullanıcıları için ilk üç endişe kaynağı arasında yer alırken, katılımcıların %56'sı kimlik avı, %51'i de casus yazılımlardan usandığını belirtiyor.

Yakın tarihli bir Bitdefender anketine göre, Alman akıllı telefon kullanıcılarının büyük bir bölümü herhangi bir güvenlik çözümü kullanmadıkları ve sık sık güvenli olmayan ya da 3. parti mağazalardan uygulama indirdikleri için, virüs bulaştırma olasılıkları oldukça yüksek. Bağımsız test kuruluşu AV-TEST'e göre yalnızca Haziran 2017'de Android platformunda 643.476 yeni kötü amaçlı uygulama tespit edildi ve bu durum akıllı telefonları koruyabilen bir mobil güvenlik çözümüne sahip olmanın artık isteğe bağlı değil zorunluluk haline geldiğini gösteriyor.

iOS işletim sisteminde üçüncü parti uygulama mağazalarından kötü amaçlı uygulamaların indirilmesi eğilimi kısmen daha az olsa da, kullanıcılar kişisel veya finansal verilerini toplamayı amaçlayan kimlik avı veya hileli web sitelerine karşı halen savunmasız. Bu nedenle, internette gezinirken sizi kötü niyetli web sitelerden koruyabilen bir güvenlik çözümünün kurulması hayati önem taşıyor.


Kişisel Verileri Korumak İçin Mobil Güvenlik Çözümü Şart

Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan Bitdefender Antivirüs’e göre hem Android hem de iOS işletim sistemlerini bu tür tehditlere karşı koruyabilen bir mobil güvenlik çözümü kullanmak, özellikle de tüm akıllı telefon kullanıcılarının yarısı bu cihazlarda özel bilgilerini sakladığı için oldukça önemli. Kredi kartı veya internet bankacılığı bilgilerinizi hedefleyen zararlı yazılımları ve diğer çevrimiçi tehditleri tespit edebilen bir mobil güvenlik çözümü gizliliğinizi ve kişisel verilerinizi korumak için son derece gereklidir.

*Not: Araştırma, Bitdefender'in isteği üzerine iSense Solutions tarafından Nisan 2017'de gerçekleştirilen bir anketi kapsamaktadır ve 1000 röportaja dayandırılarak hazırlanmıştır. Bu raporda kullanılan örnekler, ABD'de yaşayan Wi-Fi bağlantısına sahip 18 yaş üzerindeki akıllı cihaz kullanıcılarından oluşmaktadır. Hata derecesi +/- 3'tür.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x