Sındır: Daha güçlü demokrasiye ihtiyacımız var!

Sındır: Daha güçlü demokrasiye ihtiyacımız var!

CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Türkiye’nin yeni bir yönetim sisteminden çok daha güçlü parlamenter demokratik sistemi oluşturmaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

23 Mart 2017 - 17:08

16 Nisan'da yapılacak referandumla ilgili çalışma yapmak üzere Kahramanmaraş'a gelen Kamil Okyay Sındır, partisinin Dulkadiroğlu ilçe teşkilatını ziyaret etti. Burada basın toplantısı düzenleyen Sındır, referandumun parti meselesi değil, memleket meselesi olduğunu belirterek; hayır çalışmalarının engellendiğini ileri sürdü. Genel Sekreter Sındır, “Esnafımıza soruyoruz bazen! Hayır diyecek ama korkuyor, hayır demeye! Hayır demek, bir haktır. Hayır demek milletini, devletini, geleceğini düşünmektir. Hayır demek, memleketin geleceği için bu devleti, bu memleketi, böyle bir maceraya sürüklemeye, dibi ucu belli olmayan ışık görünmeyen bir karanlığın içerisinde sürüklemeye kimsenin hakkı yoktur” dedi.

Ülke olarak daha güçlü bir demokrasiye ihtiyaç duyulduğunu belirten CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, “Rejimi değiştirip bir tek adamın iki dudağı arasına devletin geleceğini teslim etmemeliyiz” ifadelerine yer verdi.

Halkoylamasına sunulacak olan anayasa değişikliği teklifinin kimsenin bilgisi olmadan hazırlandığını kaydeden Sındır, şöyle konuştu: “Bir anayasa değişikliği yapılıyor ve meclisten geçiriliyor. Meclisten geçerken bu anayasa değişikliği teklifi kimseye sorulmamış. Herkesin ortak bir yaşam düzenini ortaya koyacak olan anayasa metni kapalı kapılar ardında hazırlandı. Ne meslek örgütleri ne barosu ne anayasa hukukçuları ne üniversiteleri ne sendikaları emek örgütleri ne siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, dernekler, vakıflar, spor kulüpleri aklınıza gelebilecek toplumun her katmanından her kesiminden, iş dünyasından, esnafından çiftçisine, köylüsüne varıncaya kadar kimsenin bilgisi yok. Ya benim şöyle bir düşüncem var, benim böyle bir talebim var, memleketimin geleceği adına benim şu konuda önerim olacak diyebilecek hiç kimsenin düşüncesinin dahi alınmadığı bir metin hazırlanıyor. Ve bu metin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne getiriliyor. Komisyonunda bizler üzerinde her ne kadar muhalefet hakkımızı kullanmış olsak da umursanmadan komisyondan geçiyor, meclise geliyor. Mecliste 330 üzerinde bir oy ile halkın önüne sunuluyor. 18 maddeden oluşan bir anayasa değişikliği teklifi, bir tek seçenekli bir referandum. Evet ve hayır seçenekler arasında bize tercih yapma konusunda önümüze sunuluyor. Hâlbuki anayasanın 18 maddenin içeriğine baktığınızda; devletinin yönetim biçimi yönetim şekli rejimi değiştiriliyor. Bu sadece evet veya hayırlı karar verilecek bir şey değil.”

Tek adam rejimi ile yönetilen ülkelerde kaosun hakim olduğunu vurgulayan Sındır, şunları söyledi: “Cumhuriyeti tek başına tanımlamak eğer demokrasiden eğer hukuk devletinden eğer din ve vicdan özgürlüğünden düşünce ve ifade özgürlüğünden basın özgürlüğünden, insan haklarından uzak olarak sadece ‘cumhuriyet yaşıyor’ ifadesi ile ortaya koymak son derece yanıltıcıdır. Çünkü çok iyi biliyoruz ki çok yakın komşularımız da adı Cumhuriyet olan devletler var. Ama demokrasi ile hiç alakası olmayan bu ülkelere baktığınızda; mezhep ve etnik ayrımcılık, iç savaş, kavga ve bir tek adam rejimi ile yönetilen bu devletlerin içine düştüğü durumu da görüyoruz. O yüzden Türkiye Cumhuriyeti Devleti demokratik, laik, sosyal, hukuk devletidir. Bu temel ilkeyi de yapmamız ve geleceğe daha güçlü bir demokrasiyi taşımamız gerekir.”

“DEVLET MİLLETİNE EŞİT DURMALI!”

Devletin her bir yurttaşına eşit mesafede durması gerektiğinin altını çizen Genel Sekreter Kamil Okyay Sındır, şu açıklamalarda bulundu: “Geçmişte Adalet ve Kalkınma Partisi'ne oy vermiş seçmenlerimiz olabilir. Milliyetçi Hareket Partisi'ne oy vermiş seçmenlerimiz olabilir. Cumhuriyet Halk Partisi'ne, HDP’ye veya meclise gelememiş olsa bile Saadet Partisi'ne, Büyük Birlik Partisi’ne, Demokratik Sol Partisi’ne oy vermiş veya herhangi bir siyasi düşüncenin arkasında olan seçimlerimiz olabilir. Gelecekte de bunların olabilmesini arzuluyoruz. Çoğulculuk, demokrasinin çok temel bir ilkesidir. Demokrasi; azınlıkta olan düşüncenin dahi yaşayabilmesi, yaşatılabilmesi ve o düşüncenin bir gün iktidara gelebilme yolunun açık tutulmasıdır. Devlet milletine, devlet olarak her bir yurtdışına eşit mesafede durmalıdır. Ne daha uzak ne daha fazla yakın ama eşit mesafede durmalıdır. Her bir yurttaşın haklarını koruyan ve anayasa hükümlerini uygulayan devlet ve onun kurumları bizim bildiğimiz, arzu ettiğimiz, düşündüğümüz bir şeydir. Devlet için şu anda bütün yetkilerin bir tek kişiye verilmesi öngörülüyor.”

HAYIR’CILARA SALDIRILAR OLUYOR

16 Nisan sonrasında da bu ülkenin yurttaşları olarak bu ülkede, yaşamaya devam edeceklerini ifade eden Sındır, hayırcıların şiddetle karşılaştıklarını aktardı. İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, “Kırgınlıklar, kutuplaşmalar, gerginlikler değil demokratik hakkımızı kullandığımız sandık olarak görüyoruz referandumu. Bir grup çete, bundan rahatsız olan 'Evet diyorum ama evet çıkmayacak herhalde' deyip panik içerisinde olan bazı grupların münferit güç kullanarak fiziksel müdahalelerle saldırılar yaptığına şahit oluyoruz. Dileğimiz bunların olmaması. Sadece saldırı değil, aynı zaman bakıyorsunuz kimi yerde valilikler evet cephesindekilere izin verirken hayır cephesindekilere miting izni, toplantı izni, gösteri ve yürüyüş yapma izni vermiyorlar, 'OHAL var' diyorlar. Bunları sürekli yaşıyoruz maalesef ama halkımız her şeyin farkında” şeklinde konuştu.

CHP Genel Sekreteri Sındır, partilerinin son günlerde Kandil ile kıyaslandığı yönünde yöneltilen bir soruya ise şu yanıtı verdi: “Bunlara çocuklar güler. Daha dün Habur Sınır Kapısı'ndan Kandil'den gelenlerin coşkuyla, davul zurnayla girdiğini, sınır kapısında Türk bayrağı ve Atatürk'ün resminin dahi konmadığını, çadır mahkemelerinde aklanarak teröristlerin ülkeye nasıl sokulduğunu, buna kimin izin verdiğini, o mahkemeleri kimin kurduğunu, Oslo'da protokolleri kimin imzaladığını, Sayın Cumhurbaşkanı bizzat kendi ağzından MİT'in PKK'yla, Apo'yla, Kandil'le görüşme yaptığını ifade ettiği hepsi kayıtlarda var. Artık kimse bunu gizleyemiyor, saklayamıyor. Dolayısıyla kimse CHP'yi herhangi bir terör örgütüyle, ne PKK'sıyla, ne FETÖ'süyle, ne IŞİD'iyle ilişki kuramaz, tam tersi pirüpak olan yegane parti de CHP'dir. Diğer partileri tenzih ederim ama bu ülkeyi yönetenler 'Çözüm süreci' adı altında hendeklerin kazıldığı zamanlarda, bombaların yerleştirildiği dönemlerde valilere talimatla 'Dokunmayın, ellemeyin' dedi. TSK'nın müdahalesini engelleyenleri, PKK'nın bugüne nasıl geldiğini hepimiz gayet iyi biliyoruz. Kandil'le, İmralı'yla kimlerin görüşmeler yaptığını, Dolmabahçe'de kimlerin oturup, Apo'nun mektuplarının kimler tarafından okunduğunu hepimiz gayet iyi biliyoruz. Vatandaşımız da biliyor hiç endişeniz olmasın. Şu anda evet cephesinin toplumda algı yönetmeye yönelik birinci maddesi bu hayır cephesini terörle ilişkilendirme algısını vermektir.”

ŞENGÜL: HAYIR OYLARI ÖNDE!

CHP Kahramanmaraş İl Başkanı Esat Şengül, dün partisinin Dulkadiroğlu İlçe Teşkilatında yaptığı açıklamada, Hayır oylarının açık ara önde olduğunu söyledi. Şengül, şöyle konuştu: “Şu an Hayır oyları açık ara önde. Yani o anketlerinin çıkardığı sonuçlar tamamen bir algı yaratma, tamamen insanları püskürtme ya da pusturma gibi bir anlayış çerçevesinde anket yapılıyor. Düşünün ankette en fazla bin 500 ile 2 bin arasında denek kullanılarak yapılıyor. Bunların içerisinde memuru var, polisi var. Şimdi bir polis arkadaşımıza, bir öğretmen arkadaşımıza telefonda; referandumda oyunuzu ne vereceksiniz diye sorsak, Evet diyemeyecek. Bir polis dinlendiğini düşünerek referandumda hayır vereceğim der mi? Demez. İşte o anlamda anketler de çok sağlıklı değil. Ama bilmeniz gereken partimizin yaptırdığı anketlerde Hayır oyları açık ara önde gidiyor.” Partililere düşenin sandığa sahip çıkmak olduğunu kaydeden Başkan Şengül, şunları kaydetti: “Şu an ilçelerimizin tamamında sandık güvenliği eğitimleri yapılıyor. Yani sandıkla ilgili de daha önce olumsuz şeyler oldu mu? Oldu. Bunları ortadan kaldırmak için hepimizin yapması gereken oy vereceğiz. Ama oradan ayrılmayacağız. Sandık görevlimiz ola ki saat 18.30’da kurulacak sandık kuruluna yetişmemiş ise oradan bir partili olarak yanınızda bir müşahit kartı bulundurarak siz görev alacaksınız. Hepimiz görev alacağız. Biz, bu anlayış çerçevesinde sandık güvenliğini sağlama alırsak; o sandık başkanlarının birleştirme tutanaklarını sıkı takip edersek, ıslak imzalı tutanakları seçim bitiminde ilçe başkanlarımıza ulaştırırsak hiçbir sorun sıkıntı yok. Açık ara Hayır ayı önde; ama önde diye yatacak mıyız? Aksine daha çok çalışacağız.” (HABER-FOTO: KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Türkoğlu'nda Meydana Gelen Silahlı Kavga Sonucu 1 Kişi Hayatını Kaybetti, 7 Kişi Yaralandı
Türkoğlu'nda Meydana Gelen Silahlı Kavga Sonucu 1 Kişi Hayatını...