Siyaset değişim imkânı sundu

Siyaset değişim imkânı sundu

Kültür ve Turizm Eski Bakanı AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, anayasa değişikliğinin neden şimdi yapıldığına yönelik eleştirilere karşı “Siyaset bize bir değişim imkânı sundu” cevabını verdi.

27 Şubat 2017 - 14:31

Ünal katıldığı bir televizyon programında anayasa değişikliği ve referandum üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Anayasa değişikliği ile ilgili çok doğru bir iş yaptıklarını belirten Milletvekili Mahir Ünal, “Tarihi bir iş ve bunun milletimizle doğru şekilde paylaşılması bizim birinci önceliğimiz. Şimdi son zamanlarda en çok kullandığım cümlelerden bir tanesi: Her şey biz yaşarken oldu. Yani son 30 yılda siyasette neler yaşadığımızı Türkiye'nin hangi tıkanmaları hangi krizleri yaşadığına hepimiz şahidiz.

Türkiye'nin anayasa değişikliği ve bu anayasa içerisindeki hükümet sistemi ya da siyasal sistem diye tanımladığımız; sistem değişikliği ihtiyacının niteliği, niceliği, nasıllığı ve mevcut sistemin hangi pozisyonları ortaya çıkardığı zaten bilinen bir şeydi. Bugün neden bu gündeme geldi? Siyaset bize bir değişim imkânı sundu” dedi. Mevcut sistem ile 16 Nisan'dan sonra geçilecek olan sistem arasında karşılaştırma yapan Ünal, “Şimdi mevcut sistemde halk kendi eliyle temsilcilerini sandıkta seçiyor ve meclise gönderiyor. Peki yürütme nereden çıkıyor? Yürütme yasamanın içinden çıkıyor. Yani hükümet yasamanın içinden çıkıyor. Oysa biz diyoruz ki yasama asli işini yapsın. Yasamanın asli işi ne? Yasama ve denetim. Peki hükümetin asıl işi ne? Yürütme! Yani icrayı yerine getirsin. İcrayı yerine getirirken de güçlü, hızlı bir şekilde karar alsın ve bu kararları hızlı bir şekilde uygulasın. Sayın Abdullah Gül'le Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın uyumlu çalışması ya da Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Sayın Binali Yıldırım'ın uyumlu çalışması sistemin çalıştığı anlamına gelmez” ifadelerine yer verdi.

Yeni sistemde Cumhurbaşkanının yetkilerinin kısıtlandırıldığına değinen AK Partili Vekil Ünal, şöyle konuştu: “Şimdi diyorlar ki; siz bu sistem değişikliğini yapacaksınız. Ondan sonra Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilecek. Ondan sonra ne olacak? Burada asıl sormamız gereken soru şu olacak: Mevcut sistem değişmez ve Recep Tayyip Erdoğan arkadaşları olmazsa ne olacak? Şu anda yapılan değişiklik aslında çok basit bir değişiklik! Şimdi hükümet etme, yürütme görevi artık kime veriliyor? Seçilmiş cumhurbaşkanına veriliyor. Cumhurbaşkanımızın yetkilerinin birçoğu bu yeni sistemle elinden alınıyor. Demem o ki zaten mevcut anayasada Cumhurbaşkanına tanınan birçok yetki bu düzenlemeyle Cumhurbaşkanından alınmış. Cumhurbaşkanını hem yargı denetimine hem meclis denetimini açılmış durumda!”

MEVCUT SİSTEM ZATEN ERDOĞAN’I KORUYOR

Muhalif kesimin yeni sistemle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yargı koruması altına alındığına yönelik iddialarını değerlendiren Kültür ve Turizm Eski Bakanı Ünal, şunları söyledi: “Önümüzdeki 10 yıl dünya çok şiddetli bir türbülansa giriyor. Yani Amerika'yı, İngiltere'yi, Rusya'yı, AB’yi ve dünyada ortaya çıkan yeni gelişmeler izlediğimizde; Türkiye'nin bu süreçten güçlü, kararlı, demokrasisini, hukuk devleti niteliklerini, yürütmesini, kendi iç krizlerini, kendi iç sorunlarını çözmüş bir ülke olarak bu süreçten geçmesi gerekiyor. Şimdi bize diyorlar ki siz bu değişimi Recep Tayyip Erdoğan'ın için mi yapıyorsunuz? Biz de diyoruz ki; hayır. Diyorlar ki siz Recep Tayyip Erdoğan'ı yargı koruması altına almak için bu değişikliği yapıyorsunuz. Hayır, mevcut anayasa zaten Cumhurbaşkanını yeterince koruyor daha fazla koruyor.” Ünal, anayasa değişikliğine ilişkin 16 Nisan’da yapılacak olan referandumdan yüzde 55’in üzerinde bir Evet’li sonuç beklediğini kaydetti. (HABER: KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL oldu, satışlar yüzde 12 arttı
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL...