Soğuk havalarda beton dökenler dikkat!

Soğuk havalarda beton dökenler dikkat!

Kahramanmaraş’ta son yıllarda gelişen inşaat sektörü, inşaatlarına neredeyse kesintisiz devam ediyor. Ancak soğuk havalarda dökülen betonlar ne kadar sağlıklı? Bu haber inşaat şirketlerini olduğu kadar daire alacak vatandaşları da ilgilendiriyor?

17 Aralık 2016 - 07:33

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Hanifi Toptaş, soğuk hava koşullarında yeni dökülen betonun dona maruz kalması sonucunda karşılaşılan problemlerle ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

Soğuk hava koşullarında beton üretimi ve uygulanmasının önemli olduğunu ve hayati öneme sahip olduğunu belirten TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Hanifi Toptaş, taze betonun soğuk hava koşullarında priz alma süresinin normal sıcaklıkta bulunan betona göre daha uzun ve dayanım kazanma hızının daha yavaş olduğunu kaydetti.

Beton henüz priz almadan veya yeterli dayanım kazanmadan bir kez bile donarsa, istenilen beton dayanımının en az yüzde 50 oranında azalacağına dikkat çeken Toptaş, soğuk hava koşullarında yeni dökülen betonun dona maruz kalması sonucunda karşılaşılacak problemlere ilişkin şunları söyledi: “Yerine yerleştirilen beton sıcaklığı ile betonun bulunduğu ortamın sıcaklığı arasında çok fark varsa, bu durum betonda gerilmelere yol açarak çatlaklara sebebiyet verecek ve geçirgenlik ayrıca artacaktır. Betonun aşınma direnci azalacaktır.” Ortalama hava sıcaklığını; “3 gün boyunca 5 dereceden düşük olması ve bu üç günün hiç bir 12 saatlik diliminde hava sıcaklığının 10 derecenin üstünde olmaması durumu” olarak tanımlayan Başkan Toptaş, soğuk havalarda beton dökümü sırasında alınması gereken önlemlere ilişkin şu bilgileri verdi: “Don riski olan hava koşullarında beton dökümünden olabildiğince kaçınılmalıdır. Beton dökümünün günün daha sıcak saatleri olan gündüz vakti tamamlanması avantaj sağlayacaktır. Yağmur ve kar yağışına karşı beton yüzeyi korunmalıdır. Yüksek hidratasyon ısısına sahip çimento, yüksek çimento dozajı ve düşük su/çimento oranı tercih edilmelidir. Priz hızlandırıcı ve suyun donma noktasını düşürücü katkılar(antifriz) kullanılmalıdır. Ayrıca hava sürükleyici katkı kullanılması da faydalıdır. Betonun ilk sıcaklığının donma derecesine düşmemesi için; agrega ve su ısıtılmalıdır. Beton yerleştirilmeden önce, kalıpların betona temas edecek bütün yüzeyleri kontrol edilmelidir. Kar, buz ve donmuş kısımlar temizlenmelidir.”

SICAKLIK FARKLARINA DİKKAT!

Beton dökülecek kalıpların sıcaklığı ile dökülen betonun sıcaklığı arasındaki farkın büyük olmaması gerektiğine işaret eden TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Hanifi Toptaş, beton üretimi ve uygulanmasıyla ilgili şu hususlara dikkat çekti: “Isıtılmış yerlerde dökülen betonun ani kuruması gerekli kür uygulaması ile önlenmelidir. Kalıp sökme süresi hava koşullarına göre uzatılmalıdır. Çimento hidratasyonu sonucu ortaya çıkan ısının beton dışına yayılması önlenmelidir. Bunun için kalıpların dış yüzeylerinin yalıtımı sağlanmalıdır. Açık beton yüzeylerinin yalıtımında ise odun talaşı, cam yünü ve polietilen köpük levha kullanılabilir. Kalıp sökme süresi uzatılmalıdır. Beton dökümünden alınan numuneler, yapıdaki betonla aynı koşullarda kür edilerek beton dayanımı saptanmalı sonuca göre kalıp sökülmesine izin verilmelidir.” Toptaş, soğuk havalarda beton dökümünün sadece bu işi yapanları değil daire alacak vatandaşları da ilgilendirdiğini aktardı. Başkan Toptaş, özellikle topraktan daire alan vatandaşların belirli aralıklarla dairelerinin inşaat aşamasını takip etmeleri uyarısında bulundu. (KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi