Sömürgeci çete iş başında

Sömürgeci çete iş başında

Engelli insanlara, yardıma muhtaç çocuklara ya da kanser hastalarına destek oldukları yalanlarıyla duygu simsarlığı yapan sahtekârlar Kahramanmaraş’ta vatandaşı rahatsız etmeye devam ediyor.

27 Şubat 2017 - 14:23

Dulkadiroğlu ilçesi Trabzon Caddesinde "Pardon bakar mısınız? Engelli kardeşlerimize katkı için ya da kanser hastalarına yardım için bir dergi alır mısınız?" vatandaşın duygularını sömüren şahıslardan hem çevre esnafı hem de vatandaş şikâyetçi.

Her yıl belirli zamanlarda Trabzon caddesini mesken haline getiren şahıslardan şikâyetçi olduklarını ifade eden esnaf Ahmet Özkömeç; "Her gün farklı bir bahane ile yanımıza gelip para istiyorlar. Zaten şehrin her yerinde farklı farklı dilenen insanları görüyoruz. Bunun üzerine birde bunlar var. Ne bir fatura ne bir makbuz var ellerinde. Biz itibar etmiyoruz ancak inanan saf insanlarımız var. Umarım caddelerimiz bu tip insanlardan temizlenir."şeklinde konuştu.

 

MASRAFLAR SÖZDE ŞİRKETTEN

İşin kolayını seçerek, insanların samimi duygularından nemalanmayı geçim kaynağı yapan simsarların, konaklama ve ulaşım giderleri, meydanda gözükmeyen sözde dernek yöneticilerince karşılanıyor. Olası bir eleştiri ya da karşı koyma durumları için genel de 3 ya da 4 kişilik guruplar halinde birbirlerine yakın mesafelerle kaldırımı parselleyen satıcılar, eğer bir sorgulama ve eleştiri ile karşılaşırsa, ekibin en tecrübeli ve gözü kara olanı, sizi önce iknaya çalışıyor. Eğer bunda başarılı olamayacağını anlarsa, resmi evrakları gösterip, izinli olduklarını, "Kime gidersen git, bildiğine şikayet et."  tavrıyla rest çekiyor.

 

SAKIN İTİBAR ETMEYİN!

Sattıkları dergi için uyguladıkları pazarlama yöntemi, "Vahşi pazarlama yöntemi" olarak kabul edildiği için, kişiler izinli dahi olsa, size yolunuzu keserek bir şey pazarlayamaz. En azından bu hakkınızı kullanarak hemen şikâyetçi olun. Daha da önemlisi asla o dergiden satın almayın. Çünkü gerçek anlamda engellilere hizmet eden hiç bir dernek, dergi satış modelini asla tasvip etmez. Hayatlarında hiç bir engellinin kapısını insanlık adına çalmamış olan bu suistimalciler, gönüllülük kılıfı arkasına saklanıp, en büyük zararı güya hizmet ettikleri yalanıyla insanları kandırdıkları engellilere veriyor.Hele de mübarek Ramazan ayını da fırsat bilen uyanıklar bu aylarda diğer illere nazaran manevi duyguların üst düzeyde yaşandığı güzide şehrimiz Kahramanmaraş’ı tercih ediyor.

 

ÇALMA ŞEKİLLERİ NASIL?

Çalışma metotları yüzde yüz birbirine benziyor. Elinde 8-10 dergi, boynunda tanıtım kartı, çoğunluğu genç, oldukça modern giyimli gençlerden oluşan ekipler, satış yapacakları şehre en az 10-15 kişilik bir gurupla geliyor. Otele yerleşip, satışların getirisine göre 10 gün ve daha fazla o şehirde kalıyorlar.

Size yaklaşan bu gençler, siz yürürken mutlaka sizi yolunuzdan alıkoyup, engellilerin durumu hakkında bir kaç kelam ederek, sizi yardıma iknaya çalışıyor. Derginin fiyatı en fazla 3-5 TL olduğu için, fazla bir rakam olmadığından yola çıkarak, herkesin verebileceği bir miktar üzerinden satış yapmaya çalışıyorlar. Sorulmadıkça dernek isminden bahsetmeyen satıcılar, kendilerinin bu işi gönüllü yaptığını ifade ediyor. Biraz soruşturduğunuzda, genelde merkezi İstanbul ve İzmir adresli dernek isminden bahsederek, yaptıkları hayali yardımları sıralıyorlar. Son zamanlarda merkez adresi olarak İzmir'i ya da İstanbul’u mesken tutan dernekler, usta bir adımla yine kendi kurdukları 7-8 dernekten oluşturdukları federasyon ismiyle, vatandaşın gözünde daha etkin ve daha inanılır imaj çizmeye çalışıyor. Alt tarafı 3-5 TL diye baktığımız derginin günlük satış miktarlarının dudak uçuklatan cinsten olduğunu hesaba kattığımızda, gençlerin her satıştan aldığı prim, hiçte azımsanacak bir miktar değil. (GÖKHAN DÖKÜCÜ)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x