Tapuda üç boyutlu dönem!

Tapuda üç boyutlu dönem!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, vatandaşların, elektronik ortamda konutlarının içini ve dışını 3 boyutlu görebilme imkanına sahip olabileceği "Üç Boyutlu Kent Modelleri ve Kadastro Projesi"nde ilk adım olan pilot uygulamanın tamamladığını bildirdi.

11 Haziran 2018 - 04:36

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü  Mehmet Zeki Adlı, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kadastro  çalışmalarının neredeyse yüzde 100'ünün tamamlandığını, sadece bazı köylerde,  sınırlardaki anlaşmazlıklardan dolayı yapılamadığını söyledi.
Kadastronun bitmesinin ötesinde kadastro verilerinin günün  teknolojisine uygun hale gelmesiyle ilgili çalışmalara önem verdiklerine işaret  eden Adlı, "Bütün tapu verilerimizi güncel bir şekilde, gerçek veriye dayalı  elektronik ortamda saklamayla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bizim de  hedefimiz, önümüzdeki 3 yıl içerisinde bu çalışmaların hepsini bitirmek ve sonra  da Türkiye'nin genelinde bu işi yaygınlaştırmak." diye konuştu.

Üç boyutlu, akıllı veriler sunmanın önemini vurgulayan Adlı, şu anda  grafik olarak haritalara bakıldığında sadece iki boyutlu görülebildiğini  hatırlattı.

Bunun yeterli gelmediğini aktaran Adlı, hazırladıkları "Üç Boyutlu  Kent Modelleri ve Kadastro Projesi"nin hayata geçmesiyle vatandaşların, e-Devlet  üzerinden Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'ne (TAKBİS) girerek, satın alacakları  veya kiralayacakları konutlarının içini ve dışını 3 boyutlu görebilme imkanına  sahip olabileceğini kaydetti.

Adlı, projedeki son duruma ilişkin şu bilgileri verdi:
"Proje kapsamında, şu anda Gölbaşı'nda 13 bin konutu kapsayan alanda  pilot uygulamayı tamamladık. Onunla ilgili fizibilite çalışmalarını yaptık.  Türkiye genelinde bu yaygınlaştırılırsa bize neye mal olur, ne kadar sürede  bitiririz, ne yaparız, bunların hepsinin çalışmaları bitti. Mali boyutuyla ilgili  kaynak planlamasını da yaptık. Hedefimiz 3 yıl içerisinde yalnız meskun  alanlarda, yani yaklaşık 40 bin kilometrekarelik alanda bu çalışmayı yapmak."
Proje kapsamında, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce uçakla havadan,  binaların "eğik resim çekme kamerası" ile görüntüsünün alındığını aktaran Adlı,  şöyle devam etti:
"Bu sene çekim yapılacak alanları da belirledik. Şu anda 3 yıl  içerisinde Türkiye'nin tamamında bu çalışmayı bitirmeyi hedefliyoruz. İlk  adımının da startını da verdik. Şimdi vatandaş, elektronik ortamda da binanın  kendisini görebilecek. Katını tıkladığında ve daire numarasını girdiğinde,  dairesinin içini görebilecek. Kaç oda, kaç salon, salonun büyüklüğü, mutfağın  büyüklüğü nedir, dairenin planı nedir, bunların hepsini 3 boyutlu olarak kendi  gözüyle birebir görecek. Burada artık yanılma şansı olmayacak, kendisi de  sorgulayabilecek."
Proje sayesinde, emlak üzerinde yapılan olumsuz olayların da minimize  edileceğini anlatan Adlı, "Eğer vatandaş bu teknolojiyi kullanabilir veya  güvendiği kişiyle bunu kullanırsa yüzde yüz doğrulukları elde edebilecek." dedi.
Projenin aşamaları hakkında da bilgi veren Adlı, " İlk olarak kameralı  uçaklarla uçuşlar yapılıp, fotoğraflanıyor ve elde edilen bilgilerden haritalar  üretiliyor. Sonra bunların entegrasyonuyla ilgili ofiste çalışmalar yapılıyor.  Yani binanın cepheleri 3 boyutlu hale getiriliyor gibi. Daha sonra da bu  binaların mimari projeleri sayısallaştırılıp, binayla entegre ediliyor. 'Tapu ve  kadastro bilgileri, maliki kimdir, alanı ne kadardır, üzerinde bir tahkikat var  mıdır' gibi bütün tapu ve kadastro bilgileri de entegre olduktan sonra proje  tamamlanmış oluyor." şeklinde konuştu. (Paralimanı)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL oldu, satışlar yüzde 12 arttı
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL...