Tarihi kimliğimiz kayıt altına alındı

Tarihi kimliğimiz kayıt altına alındı

Kahramanmaraş tarihinin kayıt altına alındığı ‘Uluslararası Antikçağda Maraş’ sempozyumu 40’ı aşkın bilim adamının katılımı ile gerçekleştirildi.

19 Kasım 2017 - 02:32

Antik Çağ’dan günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kahramanmaraş’ta sempozyumlar zincirine bir yenisi daha eklendi. Kentin geçmiş tarihini gün yüzüne çıkarmak amaçlı her geçen gün büyüyen sempozyum halkasında ‘Uluslararası Antikçağda Maraş’ sempozyumunda kentin bilinmeyenleri gün yüzüne çıkarıldı. Yüzlerce bilim adamının katılım gösterdiği sempozyum saklı değerlerin kenti Kahramanmaraş’ın değerine değer kattı. 

TARİHİMİZ AÇIĞA KAVUŞTU

Düzenlenen sempozyumda açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Cevdet Kabakçı, sempozyumun kent tarihini açığa kavuşturduğunu söyledi.  Düzenlenen sempozyumdan ötürü çok mutluluk duyduğunu ifade eden Kabakçı, “Çok sevinçliyiz çünkü Kahramanmaraş’ımızın tarihinin kayıtlara geçmesinde antik çağı, eski çağ sempozyumumuzu da bugün yapıyoruz. Bununla birlikte daha önce yapmış olduğumuz Dulkadiroğlu döneminde Kahramanmaraş sempozyumumuz kentimizin 200 yıllık tarihini kayıt altına geçirdi. Daha sonra Osmanlı dönemi için yaptığımız sempozyumda 400 yıllık tarihimiz kayıt altına alındı. 3’üncü sempozyum olarak Cumhuriyet Dönemi Maraş Sempozyumu yapıldı. Bu da 100 yıla yakın bir dönem kayıt altına alındı. Bu yıl içerisinde Büyükşehir Belediyemiz 5 sempozyuma imzasını atıyor. Yine bu sempozyumumuzda her zaman olduğu gibi Sütçü İmam Üniversitemiz yanımızda.
1996 yılında Kültür Müdürlüğü görevimde bulunurken, İbrahim Paşa’nın Osmanlı ile olan savaşları için bir İngiliz Doçent gelmişti ve Maraş ile ilgili kaynak istediği zaman Besim Atalay’ın tarih ve Coğrafyasından 67 ve 74 Maraş yıllıkları vardı. O yıllarda üniversitemizin yeni kurulması nedeni ile çok etkin değildi. 2000 yılından sonraki değişiklikler bu tür kültürel etkinlikleri hayata geçirdi. Selçuklu döneminde Kahramanmaraş sempozyumunu bu yıl içerisinde gerçekleştirdik. Daha sonra Cumhuriyetimizin 97. Yılında Kahramanmaraş Milli Mücadelesinin Türk milli mücadelesinde nasıl etken olduğunu anlatmak için 97 yıl sonrada olsa bir sempozyum yaptık. Bu sempozyumumuza 110 bilim adamı katıldı. Şu an arkadaşlarımız çalışmalara devam ediyor ve inşallah 5 ciltlik bir kitap halinde Kahramanmaraş tarihi yayınlanacak” dedi.

GÜNÜMÜZDEN GEÇMİŞE 16 BİN YIL

“Kahramanmaraş ülkemizin Tarihi, Kültürel, Edebiyat ve Kadim kentlerinden bir tanesidir” diyen Kabakçı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kahramanmaraş cumhuriyet tarihinde lider şairler, sultanı şuaralar yetiştirmişti ama Osmanlıda ‘da Kahramanmaraş kültür şair edebiyat şehriydi. Sünbülzade Vehbi Efendi sempozyumunu da yapmak sureti ile Osmanlı’nın son Sultan-ı Şuarası hakkında da sempozyumumuzu gerçekleştirdik. İnşallah bu da 2018 yılı içerisinde yayınlanmak sureti ile kayıt altına alınacak. eski Çağ sempozyumunu da yaptık. Kahramanmaraş ülkemizin Tarihi, Kültürel, Edebiyat ve Kadim kentlerinden bir tanesidir. 16 Bin yıl günümüzden önceye kadar giden bir tarihe sahiptir. Son yıllarda yapılan çalışmalarla hükümetimizin ve Büyükşehir Belediyemizin gayretleriyle Kahramanmaraş’ımızı öne çıkarmaya başladı. Bir şehrin tarihini ve kültürünü her şeyden önce kayıt altına almamız gerekiyor bunun için Kahramanmaraş sempozyumundan başlayarak 30 ‘a yakın sempozyum gerçekleştirdik. Bu sempozyum bildirilerimiz kitaplaştırılarak tarihimizle kültürümüz kayıt altına alınmaya çalışıldı. Bugün Türkiye’de Büyükşehir Belediyelerinin ve Belediyelerin yapmış olduğu çalışmalara baktığımız takdirde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemiz bu tür kültürel etkinlikler ve sempozyumlarla da Türkiye’nin en başta gelen illerinden bir tanesidir.”

‘BİZİM TARİHİMİZE BU DA YETMEZ’

Kent tarihi ile ilgili hayata geçen eserlerin hiçbirinin yeterli olmadığını söyleyen Kabakçı, “100’ü aşkın eserimizin olması bizi çok sevindiriyor yeterli mi? Değil çünkü Anti Çağ’da binlerce höyüğün bulunduğu bir tarih kentinde kadim bir kentte bu hareketlerimizde daha yavaş ve bizde kazıları şimdiye kadar hep yabancılar yaptı” ifadelerini kullandı.

Hayata geçirilen sempozyumdan duyduğu memnuniyeti anlatan Büyükşehir Belediyesi Belediye Başkan Vekili Ramazan Kutlu, duygularını şu şekilde ifade etti: “Geçtiğimiz haftalarda kitap fuarımızı sonlandırdık ve burada binlerce şair ve yazarı kentimizde ağırlama onuruna eriştik. Onları sevenleri ve okuyucuları ile buluşturduk. Osmanlı devrinin sultanı ve şuara sempozyumunu gerçekleştirdik. Kahramanmaraş dondurmasını on binlere ulaştığımız festival ile taçlandırdık. Daha nicelerini de taçlandırmaya devam edeceğiz. Şu ana kadar Selçuklu, Dulkadiroğlu, Osmanlı Milli Mücadele ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerine ait bilimsel sempozyumlar düzenlenerek sunulan bildirimler kayıt altına alınmıştır. İlimizin tarihi hakkında düzenlediğimiz ve önceki sempozyumlar ile bir bütünlük sağlayabilmek ve ilimizin tarihini eksiksiz şekilde kayıt altına alabilmek için şehrimizin eski çağ dönemini sempozyumlaştırdık. Bu da gerçekten bize büyük mutluluk veriyor.”

“BEN ZEKAYA DEĞİL, ÇALIŞMAYA İNANIRIM”

Daha çok çalışılması gerektiğini ifade eden Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci,
“Bayanlarımız çok çalışmalıdır. Yabancı ülkelerde bayanlarımız çok yoğun çalışma temposu içerisinde. Çok çalışırsak ancak bir yerlere geliriz. Aziz Sancar’ın da söylediği gibi “Ben zekaya değil, çalışmaya inanırım” diyor. Zekaya güvenenler yolda kalmış olur” diye konuştu.

YÜZLERCE HÖYÜK

Kentte yüzlerce höyüğün var olduğu bilgisini veren Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Solak, “Büyükşehir Belediyesi KSÜ olarak el ele verdik ve böylesine güzel bir sempozyumu düzenledik. İnşallah bu birlikteliğimiz daim olacak ve daha güzel işler yapacağız. Tarihin, edebiyatın, sanatın başkenti olarak nitelendirilen Kahramanmaraş’ta daha yapılacak çok çok iş var. Kahramanmaraş’ın sınırları içerisinde gezdiğimiz zaman yüzlerce höyüğün var olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu.  

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL oldu, satışlar yüzde 12 arttı
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL...