Tarım Fuarı Açıldı

Tarım Fuarı Açıldı

Kahramanmaraş Valiliği ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından bu sene 3.’sü organize edilen Tarım Ürünleri ve Teknoloji Makineleri Fuarı, dün düzenlenen bir törenle misafirlerine kapılarını açtı.

29 Eylül 2017 - 14:08

KAFUM Fuar Merkezi'nde gerçekleşen fuara 20 ilden yaklaşık 150 firma katıldı. 3 gün boyunca devam edecek olan fuarın açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, tarım için önemli olan şeyin doğal kaynaklar olduğunu belirtti. Tarım topraklarının mutlak suretle korunması gerektiğini kaydeden Pakdil “İnsanoğlu yaratıldıktan bu tarafa değişmeyen bir yönü var, insanın pek çok huyu, davranışlar değişiyor, yaşadığı mekanlar değişiyor, giyim kuşamları değişiyor ama günde 3 defa beslenmek değişmiyor.

Bunu sağlamanın yolu tarım, gıdayı tarımdan temin ediyoruz. Tabi tarımın yapılabilmesi için doğal kaynağa ihtiyacımız var. Nedir bu? Toprak, su, güneş, iklim ve çevre, bunların mutlaka ve mutlaka korunması gerekiyor. Örneğin sanayi de ihtiyaç vardır arazi kullanılacak, meskenler için büyükşehirler büyüyor buna da ihtiyacımız var ama tarımı da, toprakları da mutlaka korumamız durumundayız. Çünkü bu araziler olmadığı takdirde yaptığımız sanayinin ya da meskenlerin bize bir faydası yok” şeklinde konuştu.

Kahramanmaraş’ın Türkiye’nin önde gelen tarım illerinden biri olduğunu ifade eden İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu ise şu açıklamalarda bulundu: “Bildiğiniz üzere Kahramanmaraş, ülkemizin önemli tarım potansiyeli olan illerinden bir tanesi. Özellikle geçim bölgesi olması itibariyle ilçelerinde çok farklı iklim özellikleri var. Bu da bize çok avantaj olarak geri dönüyor ve bölgemizde, ülkemiz coğrafyasında hemen hemen bütün ürünler ekonomik olarak yetişme imkânına sahip. Bunu da bölgemiz çiftçileri, çok iyi bu fırsatı değerlendiriyorlar. Ve ilimiz içerisinde birçok ürün ülkemizde ön saflarda üretim sıralamasında yerini alıyor. Bu ilimiz açısında çok önemli bir avantaj.”

BAŞKAN HANİFİ ÖKSÜZ: TARIM İHMALE GELMEZ!

Kahramanmaraş Tarım Fuarı’nda konuşan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Hanifi Öksüz, “Tarım hiç ihmal etmememiz gereken çok önemli bir sektör” dedi.

Kahramanmaraş Tarım Fuarı’nın açılış töreninde konuşan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz, tarım sektörünün hiç ihmal edilmemesi gereken çok önemli bir sektör olduğunu ifade ederek Türkiye’de tarım potansiyeline bakıldığında Kahramanmaraş’ın önemli illerden birisi olduğunu söyledi. Öksüz, şöyle konuştu: “Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı olarak değil çiftçi kimliğimle konuşmak istiyorum. Ben de bir tarım ailesi çocuğu olarak aşağı yukarı 50 yıldan beri bu sektörün içindeyim. İlimizin Türkiye’de tarım potansiyeline baktığımız zaman Kahramanmaraş olarak ülkemizin önemli illerinden birisiyiz. Dünyada ülkemizin bulunduğu konuma baktığımız zaman sizlere çok enteresan şeyler söylemek istiyorum. İki ay önce Brezilya’ya gittim. Hemen hemen dünyanın en büyük çiftliğinde kalma imkanım oldu. Çiftliğin bir tarafından bir taraf 150 km. 10.5 dakika jetle seyahat ettik. Hemen hemen bizim Konya ilimiz büyüklüğünde bir yer burası. Şimdi tabi biz ülke olarak bu kadar büyük arazilerimiz yok. Ama size enteresan bir şey söylemek istiyorum, bizim Konya vilayetimizden sadece 3 km² daha büyük Hollanda ülkesi dünyanın en fazla tarımsal ürün ihraç eden ikinci ülkesi. Amerika’dan sonra tam 103 milyar dolar Hollanda’nın tarımsal ihracatı var. Toprak büyüklüğü de bizim Konya vilayetimiz kadar. Bir Almanya’ya bakıyoruz tarım ihracatı 100 milyar dolar. Ülkemiz tahminime göre 18-20 milyar dolar civarında. Neredeyse bu kadar da tarımsal ithalatımız var. Dolayısıyla bu sektörde daha yapacak çok işimiz var. Kahramanmaraş hakikaten Allah’ın burada tarım bakımından her türlü nimeti sunduğu bir ilimiz. Bazen toprak olur iklim olmaz iklim olur su olmaz ilimizde her şey var. Öncelikle artık tarım sektörü eğitim almamış hiç bi şey bilmeyen insanların çalıştığı bir sektör olmaktan çıkıyor. Sanayi işletmeleriyle hiçbir farkımız yok. Teknolojiyi burada çok geliştirmemiz lazım. Eğer biz Hollanda gibi Almanya gibi ihracat yapmak istiyorsak bakın bizden ne kadar küçük ülkeler ne kadar büyük ihracat yapıyorlar.”

TARIM VAZGEÇİLEMEZ BİR SEKTÖR

Teknolojiyi geliştirmek için büyük gayret göstermek gerektiğini belirten Öksüz, şu açıklamalarda bulundu: “Tarım vazgeçilemez bir sektör.  Burada tarım işletmelerine çok önem vermeliyiz. Bu tarım işletmeleri çok büyük işletmeler olduğu gibi aile işletmeleri de olabilir. Çünkü bu sektörde her türlü işletme kendine göre bazı sektörlerde bazı işlerde rekabet gücü yüksek işler yapabilir. Bizim artık buğday, pamuk, mısır gibi ürünlerde Brezilya gibi geniş arazileri olan sulama ihtiyacı olmayan ülkelerle rekabet etmemiz çok zor. Aslında gözle görülmüyor ama devletin tarıma çok büyük bir desteği var. Ama biz arazileri gayrimenkul gözüyle görüyoruz. İşletme gözüyle bakmıyoruz. Parçalanıyor araziler ve ikinci nesil tarımla uğraşmıyor. Zaten ikinci nesli yetiştiremediğiniz hiçbir sektör ileri gitmez. İkinci nesil birinci neslin yaptığını, o bayrağı daha ileri taşıması lazım. Maalesef tarımda bu şehirde çok büyük tarım işiyle uğraşan ailelerin hemen hemen büyük bir kısmı kalmadı. İkinci nesil bu işle ilgilenmedi. Bir kısmı da sanayiye girdi. Ama bu sektör benim bir sevdam. Burada faaliyetime işletmemi büyüterek devam ediyorum ve değişik şeyler denemesinde bulunuyorum. Biraz da ilimin tarımına böyle değişik şeyler yaparak öncülük etmekte biz sanayicilerin görevi. Tabi ki, bugün her şey toprağın üzerine yapılıyor. Okul da yapsanız, camii de yapsanız, ev de yapsanız, fabrika da yapsanız toprağın üzerine kuracaksınız havaya kuramazsınız bunları. Tarım arazisi bize Allah’ın verdiği en önemli nimetlerden birisi. Bunu çok iyi kullanmamız lazım. Benim çocukluğumda Kıbrıs Meydanından sonra hiçbir bina yoktu. Biz ovaların yarısını şehir yaptık. Yapmak zorundayız ona bir şey demiyorum. Çünkü artan nüfusumuz var, sanayileşeceğiz ama bunu çok bilinçli kullanmamız lazım. Şehir içinde gece kondu bölgelerini doldurmadan, mesela ben bu kentsel proje dönüşüm projelerine çok büyük önem veriyorum. Önce oraları dolduracağız ondan sonra ovaya geleceğiz.”

TARIMLA YAPILACAK ÇOK İŞ VAR!

Tarımla yapacakları çok şey olduğunu aktaran Öksüz, şöyle devam etti: “Biz sanayicilere de düşen görevler var devletimize de düşen görevler var. Teknolojik değişimler çok önemli tarım topraklarını muhafaza etmeliyiz, sulama sistemleri en modern sistemleri kullanmalıyız. Özellikle tarımsal mücadelelerde almamız gereken çok yer var. Artık ilaçlamadan kimyasal ilaç kullanmadan hiçbir ürün yetiştiremez hale geldik. Eskiden bağlarımıza domates dikerdik toplaya toplaya bitiremezdik. Şimdi ilaçladığımız halde iyi ürün alamıyoruz. Özellikle bu tarımsal mücadeleleri böyle doğal mücadelelerle geliştirmemiz lazım. Toprağın yapısını tekrar düzeltmemiz gerekiyor.”

Açılış konuşmalarının ardından Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz Öksüz ve Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil Fuarı ziyaret ederek stantlarda incelemede bulundu. Fuarda illerin yöresel lezzetleri ile birlikte tarım ve iş makinesi ekipmanları da yer aldı. Kahramanmaraş’ta bazı kamu kurum ve kuruluşları da yörelere özgü kültürel ve tarımsal faaliyetler hakkında ziyaretçilere bilgi verdi. KTF Kahramanmaraş Tarım Fuarı'nda, Tarım Makineleri ve Hayvancılık, Sera, Tarım Teknolojileri ve Ekipmanları, Sulama Sistemleri, Tohumculuk, Fidecilik, Fidancılık, Peyzaj ve Organik tarımla ilgili ulusal ve uluslararası alanda başarıya ulaşmış ürün ve hizmetler sergileniyor. 28 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında KAFUM Fuar Merkez’inde devam edecek KTF Tarım Makinaları Ve Hayvancılık Sera, Tarım Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı ile yurt içindeki üreticilerin özellikle yurtiçi ve yurtdışı alım heyetleri ile bir araya gelip, sektörel bazda ticari bir platform oluşturulması hedefleniyor. Geçtiğimiz yıl 19 bin ziyaretçinin katıldığı Kahramanmaraş Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na, bu yıl başta Kahramanmaraş olmak üzere Adana, Osmaniye, Sivas, Gaziantep, Niğde, Kayseri, Malatya, Şanlıurfa ve Adıyaman illerinden 30 binin üzerinde ziyaretçi bekleniyor.  (HABER: KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi