‘Tüm yasal sorumluluk abonenin üzerindedir’

‘Tüm yasal sorumluluk abonenin üzerindedir’

AKEDAŞ Elektrik Perakende Satış A.Ş. Genel Müdürü Medine Tanış ile Usulsüz Elektrik Kullanımının ‘’Abonelikte ki tüketici bilgileri kime ait ise sorumlu odur” dedi.

16 Haziran 2017 - 16:37

Tanış, Yapmış olduğumuz görüşmede elektrik tüketicilerinin konutunu değiştirdiğinde elektrik aboneliğini iptal ettirmediğine dikkat çekti. Ev sahibi olan kişi elektrik abonesi oluyor, sonra başka eve taşınıyor ama abonelikte ki tüketici bilgileri değişmiyor.

Evde oturan başkası, abonelikte ki tüketici bilgileri bir başkasının üzerinde. Bu da aslında mevzuat uyarınca usulsüz kullanım demek. Tüketiciler ile yapılan abonelik sözleşmeleri hep mülkiyet sahibi üzerinde kalmış. Oysa ki Abonelik bilgileri, tüketimi yapan kullanıcıya ait olmalıdır”.

Bu durumun yaratacağı yasal sorunlara da dikkat çeken Tanış, “Abonelikte ki tüketici bilgileri kime ait ise kaçak ya da usulsüz kullanım dahil tüm sorumluluk da o abonede ki tüketiciye aittir.”

Bu nedenle bir konuttan ayrıldığınızda üzerinizde bulunan aboneliği mutlaka iptal ettirin.

Tüketicilerimiz, yeni bir eve taşınınca elektrik aboneliğini üzerine alsın ve çıkarken de aboneliğini devretsin veya sonlandırsın. Bazı abonelerimizi incelediğimizde hâlâ tüketici bilgileri müteahhide ait olan abonelikler var.

 

HANGİ TÜKETİM USULSÜZDÜR?

Kendi adına elektrik, perakende satış sözleşmesi yapmadan enerji tüketimi yapılmamasına değinen Tanış, bunun yanı sıra mevzuatta yer alan diğer maddeleri de örnekleri ile şu şekilde sıraladı;

Abone grubu dışında elektrik tüketmek, örnek durum; Ticarethane (büro) için bireysel abonelik yapılması

Mühürsüz sayaçtan tüketimi yapmak, örnek durum; Dağıtım şirketine haber vermeden mührü zarar görmüş ya da mühürsüz sayaçtan elektrik kullanılması

Kesilen elektriği, yükümlülüklerini yerine getirdikten sonra dağıtım şirketinin izni olmadan açmak, örnek durum; Borçtan dolayı elektriği kesilmiş kişinin borcunu yatırdıktan sonra, dağıtım şirketinin açmasını beklemeden kullanıma başlaması

Ölçüm cihazından sonra kendine ait elektrik tesisatından üçüncü kişilere enerji vermek, örnek durum; Sayaçtan sonra kablo çekilerek başkalarına elektrik enerjisi verilmesi

Serbest tüketici sözleşmesi bitmesine rağmen sözleşmesini yenilemeyerek eski sözleşmesiyle veya sözleşmesiz olarak elektrik kullanımına devam edilmesidir.

 

USULSÜZ KULLANIM CEZASI

AKEDAŞ Elektrik Perakende Satış A.Ş. Genel Müdürü Medine Tanış, Kontrollerde usulsüz elektrik kullanımı tespit edilirse; Abone grubu değiştirilmemiş ya da kendi adına perakende satış sözleşmesi yapılmamışsa, elektrik tedarik şirketi tarafından, Diğer hallerde, dağıtım şirketi tarafından, tüketicinin yükümlülüklerini yerine getirmesi için 15 gün süre tanıyan bir kesme ihbarnamesi bırakılır. Ceza ödemek istemeyen tüketici, verilen süre içinde yükümlülüğünü yerine getirmelidir dedi.

Tanış, cezanın hesaplanması konusunda ise; İhbarnamenin verdiği süre boyunca yükümlülüklerini yerine getirmeyen tüketicilerin elektriği kesilir. Tüketici elektriği açtırmak için, EPDK'nın mevzuatında tüm elektrik tedarikçileri için ortak olarak belirlediği kesme bağlama ücretinin 5 katı ceza olarak ödenmesi gerekir. Mevzuat gereği, Kesme bağlama ücreti gerilim seviyesine göre de değişiklik gösterir.

Tanış, Çağrı merkezimiz aracılığıyla Usulsüz kullanımı tespit edilen tüketicilerimizi, Tüketici İşlemleri Merkezlerimize kendi adlarına şirketimizle sözleşme imzalamaları yönünde davet aramaları gerçekleştiriyoruz. Mobil ve web sitemiz aracılığıyla; faturalama, bilgi güncelleme ve borç sorgulama gibi tüketici işlemlerinin yapılabilmesinin yanı sıra, faturaların son ödeme tarihinin güncellenmesine istinaden şirketimizde sistemsel altyapı çalışmalarımız devam ediyor olarak ifade etti.

Bu noktada elektrik tüketicilerine önerilerini şu şekilde ifade eden Tanış, Tüketicilerimizin hızlı ve güvenli hizmetimizden kesintisiz yararlanabilmeleri, çeşitli kampanya ve fırsatlarımızdan anında haberdar olabilmeleri adına, aboneliklerinde ki tüketici bilgilerini güncellemelerini öneriyorum. Aynı zamanda mevzuat gereği hukuki açıdan da gerekliliğinin bir kez daha altını çizerek, tüketicilerimizden başkasının adına olan bir abonelikte tüketim yapmamalarını; yani usulsüz elektrik kullanmamalarını özellikle rica ediyorum. Elektrik tükettikleri yerin aboneliğini kendi adlarına almalarını öneriyorum diyerek  sözlerini tamamladı.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi