Tünellere şehitlerin isimleri verilsin

Tünellere şehitlerin isimleri verilsin

İnşaatına 2007 yılında başlanılan ve 2009 yılında projenin tamamen değiştirilerek otoyol standardına getirilen Kahramanmaraş-Göksun karayolu üzerinde planlanan 7 tünel, 2012 yılında yeni güzergâh değişikliği ile 12’ye çıkmıştı.

07 Eylül 2017 - 21:09

2007 yılı Ekim ayında temeli atılırken, mevcut yolun yanına bir yol daha yapılmak kaydıyla duble olarak projelendirilen ve daha sonra tüm güzergahın değiştirilerek tüneller ve viyadüklerle donatılan yol Göksun’u Kahramanmaraş’a 22 km’de kısalttı.

2015 yılında trafiğe açılan Tekir ile Göksun arasındaki tünellere, evinde kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Karayolları Bölge Şefi Ahmet Eskalen’in ismi verilmişti. Özellikle projeler değiştikten sonra Göksun yolunun güzergâhının standardının yükselmesi için çok büyük emek veren Eskalen’in ismi şimdi Göksun tünellerinde yaşatılıyor.

Bazı sivil toplum kuruluşları yetkilileri tünelin birinin ismine mutlaka 2009 yılında Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesi kırsalında suikast sonucu düşürülen helikopterde şehit olan BBP’nin şehit Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun verilmesini istedi.

Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesinin başlattığı kampanya hakkında görüş bildiren milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşları kampanyayı sonuna kadar desteklediklerini ve bu konuda bir teklif götüreceklerini belirtti.

İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç kampanyayı sonuna kadar desteklediklerini ve bununla ilgili karayollarına bir teklifte bulunacaklarını söyledi. Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekillerinden İlker Çitil, bu teklifi önereceklerini, İmran Kılıç ise en büyük eserlere bu vatana şehit olarak en büyük hizmet edenlerin isimlerinin verilmesinin yerinde olacağını dile getirdi.

KMTSO Başkanı Serdar Zabun’da, tünellere şehitlerimizin isminin verilmesini desteklediklerini fakat isimleri verilecek şehitlerin tünellerin bulunduğu yörelerde ikamet edenlerden seçilmesinin uygun olabileceğini söyledi.

KMESOB Başkanı Ahmet Kuybu’da tünellere şehitlerin isimlerinin verilmesinin süper bir hareket olacağını fakat bunu yaparken de ismi verilemeyen şehit ailelerinin onayını alıp ortak noktada buluşmak kaydıyla olabileceğini belirtti. Kuybu ayrıca tünellere şehitlerin yanı sıra kentin tarihi ve turizm noktasında öne çıkmış yer ve eserlerin de verilmesinin uygun bir hareket olacağını vurguladı.

 

TÜNELLERE ŞEHİTLERİMİZİN İSMİ VERİLSİN

Kahramanmaraş-Göksun karayolunun tamamlandığında 12 olan tünele şehitlerimizin isimlerinin verilmesi için Kahramanmaraş’ta Bugün gazetesi kampanya başlattı. Kampanyaya milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşları destek oldu.

2007 yılında temeli atılan ve mevcut yolun yanına bir yol daha yapılarak duble hale getirilmesi için hazırlanan proje 2009 yılından itibaren tamamen değişerek otoyol standartlarına getirildi. Yüzde 12’lerden yüzde 6’lara kadar inen eğimle bittiğinde otobanı aratmayacak Kahramanmaraş-Göksun karayolu üzerindeki 12 tünele şehitlerimizin isimlerinin verilmesi için Kahramanmaraş’ta Bugün gazetesi bir kampanya başlattı.

2015 yılında yapımı tamamlanarak trafiğe açılan Göksun tünellerine, evinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden dönemin karayolları bölge şefi Ahmet Eskalen’in ismi verilmişti. Özellikle Kahramanmaraş-Göksun karayolunun standardının yükselmesi ve yolun sorunsuz hale gelmesi için tüm mesaisini o uğurda harcayan Eskalen, yine ekip arkadaşlarıyla bir gece toplantı yaptıktan sonra çıktığı evinde kalp krizi geçirerek vefat etmişti.

Eskalen’in isminin tünellerde yaşatılması yerinde bir davranış olurken kamu vicdanında diğer bir tünele de BBP’nin merhum lideri Muhsin Yazıcıoğlu’nun isminin verilmesinin de uygun olacağı  hakim. 25 Mart 2009 yılında yerel seçim çalışmaları çerçevesinde helikopterle Çağlayancerit’e ardından da Yozgat’a doğru yola çıkarken Göksun’a bağlı Sisne bölgesinde suikast sonucu düşürülen helikopterde 5 arkadaşıyla şehit olan Yazıcıoğlu’nu isminin verilmesi bir ahde vefa açısından büyük önem taşıyor. Yıllardır süren davasında hala bir sonuca ulaşılamazken, merhum Yazıcıoğlu’nun isminin tünellerde yaşamasını ise kamuoyu çok istiyor.

Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesinin başlattığı kampanya ile ilgili görüş bildiren İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç; “Tünellerimize şehitlerimizin isminin verilmesi çok güzel bir teklif. Milletvekili arkadaşlarımızla bu konuyu teklif edebiliriz. Siyasiler olarak buna çok sıcak bakıyoruz” dedi.

Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç ise kampanyayı çok güzel bir çalışma ve güzel bir adım olarak nitelendirdi. Kılıç, “Destekleriz, memleketin en çok emekle yapılan en önemli ve büyük eserlere, memleketimiz için canına vererek şehit olmuş isimlerin verilmesini isteriz.” Dedi.

Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili İlker Çitil’de kampanyayı desteklediklerini belirterek; “bu tür tünellere karayollarında emeği geçenlerin isimlerinin verildiğini öğrendiklerini fakat şehitlerimizin isimlerinin verilmesini de önerebiliriz.” Dedi.

Hac farizasını yerine getirmek için Kutsal Topraklara giden ve havaalanında gazetemizin sorusunu cevaplayan Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nursel Reyhanlıoğlu da şehitlerimizin isimlerinin verilmesi için bir çalışma başlatabileceklerini söyledi.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun tünellere şehitlerin isimlerinin verilmesini desteklediklerini belirterek öneri de getirdi. Zabun; “Vatanın bölünmez bütünlüğü, milletimizin huzuru için canını veren şehitlerimizin tabiki isimleri yaşatılmalı. Her tünele o bölgeden olan şehitlerimizin isimleri verilebilir, sonuna kadar destekliyoruz.” Dedi.

Bugün Gazetesinin kampanyasını ‘süper bir adım’ olarak nitelendiren KMESOB Başkanı Ahmet Kuybu da, ismi verilemeyecek şehitlerin ailelerinin de görüşünü alarak ortak bir noktada buluşmak kaydıyla şehitlerin isimlerinin verilmesinin en doğru bir hareket olduğunu söyledi.

Kuybu ayrıca tünellere şehitlerimizin yanı sıra kentin tarihi ve turizm noktasında öne çıkan eserlerin de verilebileceğini belirtti. Kuybu; “tabiki şehitlerimizin isimleri tünellerimize verilsin. Fakat ismi verilemeyecek şehidimizin ailesine de hassasiyetle yaklaşarak fikri alınsın. Bunun yanı sıra tünellerimize kente turist çekecek eserlerin de isimlerini verebiliriz. Yani tünelimizin birine şehit ismini verirsek diğerine görseliyle birlikte Germenicia, diğerine Başkonuş, Kapalıçarşı, 7 kuyular gibi isim de verebiliriz.” Dedi.

Şimdi Kahramanmaraş 2018 yılının sonunda tamamen trafiğe açılacak 12 tünele verilecek isimler için yetkililerin teklif etmesini bekliyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi