Tüpte azalma otogaz da artış var
Reklam

Tüpte azalma otogaz da artış var

TOBB LPG Meclis Başkanı Gökhan Tezel geçen yılın aynı dönemine göre LGP satışının yüzde 1.77 azaldığını, Dökme LPG satışında yüzde 26 daralma olduğunu, Otogaz satışlarında ise yüzde 5.87 artış olduğunu belirtti. Tezel ayrıca geçen yıla oranla ilk 6 ayda sektörün yüzde 1,3 daraldığını belirtti.

21 Eylül 2017 - 01:25

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türkiye Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) Meclis toplantısı Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleşti. 3 Saat süren toplantıda sektörün sorunları ele alındı.

Sıvılaştırılmış Petrol Gazının Türkiye’deki öncü firmaları Kahramanmaraş’ta bir araya geldi. TOBB Türkiye Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) Meclis Üyesi Fehmi Arıkan’ın davetiyle meclis toplantılarını Kahramanmaraş’ta yapan kurul sektörün sorunlarını masaya yatırdı.

İlk defa il dışında Meclis Toplantısını gerçekleştiren LPG Meclisi 6 gündem maddesini konuşarak karara bağladı. 3 saat süren toplantının açılış konuşmasını yapan TOBB LPG Meclis Başkanı Gökhan Tezel sektörlerinin Türkiye’deki ve dünyanın bazı ülkelerindeki durumlarıyla ilgili bilgiler verdi.

 

HAKSIZ KAZANÇ SAĞLAYANLAR OLMAYACAK

Sektörün sorunlarıyla ilgili de konuşan Tezel; “Yakın zamanda biliyorsunuz ÖTV ve KDV değişikliği yapıldı. Şimdi çoktan beri sektörün beklediği gelişmelerden birisiydi bu. Bundan sonra beklentimiz sektördeki haksız kazançlar tamamıyla kaldırılmasıdır. Bu konuda tüm meclis üyeleri, sektör dernekleri yoğun şekilde çalıştılar. Çok çeşitli alternatifler bulunuyordu, en makul çözüm buydu. Burada da bir takım sorunlar yok değil. Bir KDV problemi ortaya çıkacak diye tahmin ediyoruz bazı şirketlerimizde. Bunun getireceği sorunların giderilmesine yönelik çalışmalar yapılması gerekiyor.

İleriki dönemde Ankara’nın gündemini takip edip sektörün sorunlarını çözmek için uğraşıyor olacağız ama en büyük sorunumuz bazı şirketlerin ÖTV oranındaki haksız kazançlar elde etmesi ile piyasadaki rekabeti bozucu faaliyetlerde bulunmasıydı. Tahmin ediyorum bunu EHPDK raporlarında daha iyi göreceğiz. Tabi bir miktar pazarlık payında değişikliğe yol açacak. Tüplü gaz olarak bugüne kadar gösterilen satışların gerçek yerine gittiğini göreceğiz. Dökme gazda muhtemelen bir daralma olacak. Ben merakla eylül ayından sonra çıkacak pazarlık payını bekliyorum. Bu tabi denetimin bundan sonra olmayacağı anlamına gelmiyor. Bu konuda gerek EPDK’ dan gerek Maliye Bakanlığından beklenti büyük.” Dedi.

12 Eylül 2017 tarihinde EPDK’nın dış paydaşlar iletişim çalıştayı yaptığını hatırlatan LPG Meclis Başkanı Gökhan Tezel konuşmasını şöyle sürdürdü; “LPG, elektrik, doğalgaz ve petrol piyasaları sektör temsilcileri bu toplantıda EPDK’da işlemleri ve işleyişleri değerlendirdi. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde varsa görüşmelerimizi bildirme şansımız var. Yine bu dönem içerisinde 2 mevzuat değişikliği görüşümüze sunuldu. Hatırlarsanız geçtiğimiz yıl Türkiye ekonomik şurası düzenlenmişti. Bizde buraya birtakım görüşler bildirmiştik. Geçtiğimiz günlerde Enerji Bakanlığından bununla ilgili bir geri dönüş geldi.

Yine bildiğimiz gibi 10- 11 Ekim tarihlerinde bir Antalya’da Enerji Zirvesi toplantısı yapılacak. Geçtiğimiz aylarda gündem maddeleri istendi. Biz bir taslak hazırlayıp gönderdik.”

Sektörleriyle ilgili hazırlanan son sektör raporu hakkında da görüş bildiren Tezel, geçen yıla oranla bu yılın ilk 6 ayına göre sektörlerinde yüzde 1,3 daralma oluştuğunu söyledi. Tezel konuşmasına şöyle devam etti; “Geçen yıl aynı döneme göre tüplü LPG satışı %1.77 azalmış gözüküyor. Dökme LPG satışındaki daralma %26, Oto gaz satışlarında %5,87 oranında arttığını görüyoruz. İlk 6 aya baktığımızda geçen yıla göre pazarda toplam %1,3’lük daralma gözüküyor. LPG fiyatlarının yukarı çıkmasıyla gerek tüplü gaz gerek Oto gaz fiyatları yüksek seviyelerde. Otogaz benim bildiğim son yılların en yüksek seviyesine geldi. Talep üzerine bunun olumsuz etkilerini yılın 2. döneminde göreceğiz. Geçen yıla göre daralmanın biraz daha fazla olması sanki kaçınılmaz gibi. Bu da sektöre bir ivme kazandırılması için neler yapmamız gerektiğini net olarak gösteriyor.”

 

ENDONEZYA’DA BİR TÜP 1.4 DOLAR

Sektörleriyle ilgili dünyadan örneklerde veren Tezel; “Hep toplantılarda Türkiye’yi konuşuyoruz ben dünya ile ilgili de ilginç gelen bilgileri aktarmak istiyorum. Türkiye’de tüplü gaz tüketimi ciddi şekilde azaldı, son iki yılda olduğu yerde duruyor büyüme durumu yok ama bazı ülkelerde bunun tam tersi. Bunlardan bir tanesi Endonezya, devlet orada insanların LPG’ye yönlendirmek için müthiş bir teşvik veriyor. Gaz yağından tüpe geçiş var ve 2007 yılından bu yana yapılan teşvikle 57 milyon hane LPG’ye geçmiş. 12 Kg tüpü alamayan gelir seviyesi düşük olan segment için ise 3 kg tüp çıkarmışlar. 3 kg tüpün fiyatı 36 cent’miş. Yani bir tüp 1.4 dolara geliyor.

 Kazakistan önemli derecede LPG ihraç eden bir ülkeydi. İhraç arttığı için Kara tankerle LPG ihracatını yasakladılar. Çünkü LPG kendilerine yetmiyor. Sadece demiryoluyla ihraç ediyorlar. Orda da ciddi oto gaz da büyüme var.

 

AVRUPA ÜLKELERİ LPG’Lİ ARAÇLARI TEŞVİK EDİYOR

İspanya oto gaza teşvik etme kararı verdi. 2 bin 750 Euro araç başına LPG ye geçen araçlar için teşvik verilmesi düşünülüyor. Yine Fransa’da belirli markada LPG’li araç satımına başlamışlar. Oldukça uygun fiyata fabrika çıkışlı araç çıkarıyor darısı Türkiye’ye diyoruz. Tabi bundaki ÖTV fiyatı bunun önüne geçiyor.” Dedi.

TOBB LPG Meclis Üyesi ve Tüplü Komite Başkanı Kahramanmaraşlı İşadamı Fehmi Arıkan da meclis toplantısının Kahramanmaraş’ta yapılması için daveti kendisinin yaptığını ve bu toplantının Kahramanmaraş’ta olmasının önemine dikkat çekti.

Her meclis toplantısına EPDK, Maliye Bakanlığı, Enerji Tabi Kaynaklar Bakanlığı gibi kurumlardan temsilciler katılarak sektörün sorunlarının tartışıldığını da dile getiren Arıkan, “her meclis toplantısına katılan bürokrat ile sektörün geleceğiyle ilgili fikir alışverişinde bulunuruz. Sonuçta sektörümüzde bir daralma var ve biz bunu aşmak zorundayız. Ayrıca LPG Meclis üyelerimize de davetimizi kırmayarak Kahramanmaraş’a geldikleri için teşekkür ediyorum” dedi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x